Borgerpuljer

Projekter og aktiviteter med fokus på udvikling af Lejre Kommunes landsbyer, småbyer, lokale steder og liv har ofte muligheder for at søge tilskud fra kommunale, offentlige og private puljer og fonde.

Nedenfor er en lille samling af støttemuligheder, som opdateres løbende.

Kommunalbestyrelsen i Lejre Kommune afsætter årligt en pulje, som frivillige organisationer og foreninger kan søge om støtte fra til frivilligt socialt arbejde efter § 18 i Lov om Social Service.

Tilskud gives primært til sundhedsfremmende og forebyggende aktiviteter samt til personer, der bor i Lejre Kommune. 

Også aktiviteter for en mindre eller speciel gruppe af borgere kan støttes, hvis gruppen har særlige sociale eller sundhedsmæssige behov. Projekter eller aktiviteter, der har til formål at inddrage fysisk eller socialt inaktive eller særligt udsatte borgere, har særlig prioritet.

Puljen administreres af Udvalget for Social, Sundhed & Ældre.

Hvornår kan der søges?

Der er to ansøgningsrunder per budgetår: I  oktober og i maj.

Hvordan skal jeg søge?

Læs vejledningen til §18-ansøgninger her.  

Du søger puljen ved at trykke her

Du kan her se oversigt over de foreninger, der har modtaget tilskud til frivilligt socialt arbejde i Lejre Kommune. 

Aktiv i Lejre-puljen er til for hjælpe dig med din gode idé for at få flere med i aktive fællesskaber. Kommunalbestyrelsen i Lejre har afsat midler til en pulje for at styrke idrætslivet. Har du en god idé til at få flere aktive eller flere medlemmer og med et særligt fokus på de, som har det sværest, kan du søge puljen.

Se mere om Aktiv i Lejre-puljen

Børne- og Kulturpuljen støtter kunstneriske og kulturelle aktiviteter af enhver art til glæde for Lejre Kommunes borgere og som en del af visionen i Vores Sted om at understøtte det gode liv på landet.

Der gives tilskud til lokalt forankrede arrangementer, der har særlig relevans for Lejre Kommunes borgere, og som er åbne for alle.

Ansøgninger, der vedrører Kultur- & Fritidsudvalgets fokusområde børn og unge har førsteprioritet frem for andre ansøgninger. Projekter målrettet nye målgrupper og projekter med gratis entré, eller andre tiltag for at sikre en bred deltagelse, prioriteres fremfor andre ansøgninger.

Desuden prioriteres projekter med et frivilligt engagement.  Puljen støtter udvikling frem for drift, og udvalget vægter nye initiativer frem for aktiviteter, der har fået tilskud før.

Ansøgningsfrister er 1. december og 1. juni hvert år. (i 2024 er der i en overgangsperiode fortsat ansøgningsfrist 1. september). 

Ansøgninger på max. 5.000 kr. behandles af administrationen med løbende ansøgningsfrist.

Læs mere om puljen og søg her

Friluftsrådet giver flere muligheder for at søge om tilskud til friluftsliv, udvikling af foreningslivet og lokale fællesskaber med friluftslivet som omdrejningspunkt.

Genbrugspuljen – initiativer til at give ”gamle” ting nyt liv

Med Genbrugspuljen får du, eller I, mulighed for at søge midler til opstart eller drift af initiativer til at reparere, gensælge, drive byttebørser eller lignende. Det vigtige er, at initiativet forlænger levetiden for brugte ”ting og sager”.

I Lejre har vi mange stærke lokalsamfund og intentionen er at støtte de lokale fællesskaber og det lokale initiativ. Samtidig ønsker vi at værne om vores ressourcer, og sammen udvikle os mod en bæredygtige kommune, med bæredygtige lokalsamfund.

Hvor meget støtte kan man få?

I puljebeholdning er der årligt 40.000 kr., og man kan få støtte på op til 5000 kr. pr. projekt.

Hvilke projekter kan få støtte?

I vurderingen af projekter vil der blive lagt vægt på følgende kriterier, hvor projekter, der lever op til flere krav på samme tid, vil blive prioriteret højest.

  • Projekter som giver nyt liv til brugte ”ting og sager” til gavn for lejreborgere
  • Projekter som viser vejen mod en ”Affaldsfri Kommune”
  • Projekter som skaber sammenhængskraft i lokalsamfundet
  • Projekter som involverer større grupper af borgere, evt. på tværs af generationer eller andre tilhørsforhold
  • Projekter som øger identitetsfølelsen i lokalsamfundet
  • Projekter som borgere selv finansierer delvist, eller skaffer midler til gennem fonde eller lign.
  • Projekter som borgere (eller foreninger) selv lægger materiel til, f.eks. lokaler

Det er desuden et krav, at projekterne er åbne for lokalområdet og ikke kun for en mindre, lukket kreds. Bliver der eksempelvis søgt om støtte til opstart af en bøttebørs på privat grund er det et krav, at alle har adgang til bøttebørsen og at det er tydeligt, f.eks. med skiltning og opslag på facebook, at den findes og er ”offentlig”. Det kunne også være, at der søges om penge til at holde en række arrangementer, som har en oplagt målgruppe, og at man samtidig sørger for, at alle kan deltage. Der gives alene støtte til projekter, som i deres ansøgning dokumenterer dette. Det er ligeledes et krav, at projekterne i høj grad kan gennemføres af de ansøgere der tager initiativ til projektet. Alt efter hvilket projekt der er tale om, kan ”gennemførelse” defineres ved en tidsperiode, som ansøgere forpligter sig til, eksempelvis et år. I ansøgningen skal der fremgå et forslag til tidsperiode. Projekterne skal være borgerdrevne og selvkørende i den forstand, at de ikke har/får behov for betydelig involvering af den kommunale administration. I ansøgninger skal der fremgå en sandsynlig driftsplan, og meget gerne en fremtidsskuende plan eller udviklingsvej for projektet.

Hvem kan søge?

Alle kan søge puljen, med undtagelse af kommunale enheder, som kun kan deltage i et eventuelt partnerskab med ansøgere. Vi opfordrer til at ansøgere opretter sig som forening med tilhørende CVR-nummer, men det er ikke en forudsætning for tilskud fra puljen.

 Ansøgningens indhold

I ansøgningen skal det fremgå: Hvem der søger, og hvem der forpligter sig til at følge projektet til dørs, samt kontaktoplysninger. Beskrivelse af projektet. Startdato (såfremt projektet er nyt), og forventet slutdato for brug af midlerne. Budget som tydeliggør, hvad midlerne skal bruges til.

Udbetaling af midler

Puljemidlerne udbetales på baggrund af indsendte kvitteringer. Bemærk at der kan forekomme ekspeditionstid. Alle kvitteringer sendes samlet i én fil til mailadresse: affaldoggenbrug@lejre.dk

Ansøgningsskema:

Udfyld ansøgningsskemaet fra linket her 
og send det til mail til affaldoggenbrug@lejre.dk .

Ansøgningsfrist

Ansøgningsfristen er d. 1. juni 2024. Ansøgerne får senest besked om hvorvidt de får tildelt støtte d. 25. juni 2024.

Spørgsmål

Har du spørgsmål til Genbrugspuljen, eller ønsker du sparring omkring udviklingen af et projekt, er du velkommen til at rette henvendelse til kontaktperson Malene Krogh, Affald og Genbrug tlf. 46464435 eller mail: krma@lejre.dk

 

Klimaugen 2024: Søg støtte til lokale klima-arrangementer i Lejre Kommune

"Klimaomstilling er noget, vi skaber sammen".

Vi gentager succesen og holder igen Klimauge for og med alle borgere, foreninger og virksomheder i Lejre Kommunes 49 landsbyer og småbyer.

I år foregår Klimaugen fra 6. september til 15. september 2024.

Alle borgere, foreninger og virksomheder er inviteret med som både deltagere og arrangører. For i Lejre kommune er klimaomstilling noget, vi skaber sammen.

Har du spørgsmål til Klimauge-puljen, eller ønsker du sparring på udviklingen af et konkret arrangement, er du velkommen til at kontakte programleder Gry Bertelsen i Lejre Kommune på mail: klima@lejre.dk 

Se og ansøg her.

Hvad er LAG Fjordlandet?
En LAG, forkortelse for Lokal Aktions Gruppe, er en forening, som arbejder for udvikling i EU´s landdistrikter. Din Lokale Aktions Gruppe arbejder således under de samme regler, som andre LAG´er i hele EU.

LAG Fjordlandets bestyrelse består af medlemmer fra begge kommuner og fra hver kommune er  repræsentanter for foreninger, kommunalpolitikere, borgere og erhvervsliv. Vi er altså et bredt funderet lokal demokratisk forening, som arbejder for at skabe liv, mening og arbejdspladser i landdistrikterne i Lejre og Frederikssund. Det kan vi kun gøre ved at samarbejde med alle dele af de to kommuner, ved at skabe netværk – og årligt uddeler vi økonomisk støtte på 2.mill kr. til projekter, som opfylder vores krav om udvikling af landdistrikterne.

Hvem kan søge LAG-midlerne

LAG midler kan søges af både privatpersoner, foreninger og små virksomheder. Kommuner kan også søge om midler under LAG-ordningen, men kun til projekter som ikke falder under kommunens sædvanlige drift.

Spørgsmål omkring LAG-ens udviklingsstrategi, ansøgningsfrister, regler og bekendtgørelsen m.v. kan rettes til bestyrelsen via mail på: info@lag-fjordlandet.dk

Du er også velkommen til at kontakte Lejre Kommunes LAG-kontaktperson Nynne Friis på nyfr@lejre.dk eller telefon 4033 7476 og få en snak om konkrete projektidéer.

Landsbypuljen

Ansøgningsfrister

Landsbypuljen åbner den 15. august 2024. Deadline er den 1. oktober 2024 kl. 23.59. 

Støttemuligheder

I 2024 støttes følgende projekttyper under Landsbypuljen:

  1. Projekter vedrørende lokal udvikling med fokus på fællesskaber og attraktive landsbyer
  2. Projekter vedrørende gadekær samt driftsstøtte til gadekær
  3. Projekter vedrørende fælles energi- og varmeløsninger

 

Send ansøgningen til

Ansøgninger skal sendes via mail til landsbypuljen@lejre.dk. Har du spørgsmål til Landsbypuljen, er du velkommen til at sende dem til os på samme adresse. 

Når I ansøger

For at søge støtte fra Landsbypuljen skal I bruge det ansøgningsskema, som hører til den valgte projekttype (klik på linket nedenfor som downloader en word-fil, der kan udfyldes):

Kun ansøgninger indsendt ved brug af ansøgningsskemaerne kan komme i betragtning til støtte. Skemaerne er lavet for at sikre, at projekterne lever op til vilkårene for støtte – og at Lejre Kommune dermed har hjemmel til at støtte projekterne.

Kriterier for projektstøtte og grundlag for prioritering

I vurdering og prioritering af ansøgninger inden for projekttyperne vil Udvalget for Erhverv, Klima & Lokal udvikling lægge vægt på nedenstående fælles kriterier og evt. særlige kriterier for støtte:

Fælles kriterier for støtte gennem Landsbypuljen

  • Projekter skal have en almennyttig karakter, stærk lokal forankring, og de skal komme mange til gode - mindst 50 personer.
  • Foreninger, organisationer, bylaug og virksomheder kan søge. 
  • Det er et krav at ansøgers CVR-nr. har en NEM-Konto tilknyttet, idet støtte fra det offentlige kun kan udbetales til en NEM-konto tilknyttet et CVR-nr. 
  • Puljemidler kan ikke anvendes til aflønning af ansøgere.
  • Projekter skal formidle aktivt, så borgere, lokalområder og landsbyer i Lejre Kommune kan få gavn af viden og erfaringer. Større projekter (budget over 50.000 kr.) skal senest i forbindelse med afslutning arrangere et åbent møde, hvor viden og inspiration deles.
  • Projekter skal være afsluttet inden 1 år fra tilsagnsdato.

Særlige kriterier for projektstøtte til lokal udvikling med fokus på fællesskaber og attraktive landsbyer

  • Der kan maksimalt søges 50.000 kr. i støtte under denne projekttype.
  • Projekter skal skabe en eller flere af følgende effekter for at komme i betragtning:
  • Styrke biodiversiteten i lokalområdet,
  • Øge fællesskabet i lokalområdet
  • Styrke lokalområdets attraktivitet i relation til bosætning, beskæftigelse eller besøg.
  • Puljemidler kan fx bruges til rådgivning, indkøb af materialer, etablering af nye eller forskønnelse af eksisterende mødesteder og lignende.

Særlige kriterier for projektstøtte til oprensning af gadekær

  • Der kan maksimalt søges 150.000 kr. i støtte under denne projekttype.
  • Kun projekter om oprensning af gadekær kan komme i betragtning.
  • Puljemidlerne kan kun anvendes til udgifter relateret til oprensning af gadekær.
  • Projekter skal skabe en eller flere af følgende effekter for at komme i betragtning:
  • Øge gadekærets biologiske værdi fx ved oprensning af slam.
  • Øge biodiversiteten i og/eller omkring gadekæret.
  • Øge den rekreative og sociale værdi ved gadekæret.

Særlige kriterier for projektstøtte til fælles energi- og varmeløsninger

  • Der kan maksimalt søges 100.000 kr. i støtte under denne projekttype.
  • Puljemidler kan fx anvendes til rådgivning, analyser, undersøgelser, workshops, møder og vidensopbygning i lokalsamfundet med det formål at skabe grundlag for fælles energi- og varmeløsninger.
  • Puljemidlerne kan ikke anvendes til indkøb af materiel, herunder fx solceller, termonet, varmepumper mv.
  • Puljen er målrettet omstillingsprojekter. Projekter i relation til nye boligudviklingsprojekter kan derfor ikke komme i betragtning.

Prioritering af ansøgninger

I vurdering og prioritering af ansøgninger inden for alle projekttyper vil der desuden blive lagt vægt på:

  • At projekterne kan gennemføres af ansøger inden for gældende lovgivning og på en måde, der ikke afhænger af deltagelse fra den kommunale administration.
  • At der gennemføres projekter fordelt over hele Lejre Kommunes geografi.
  • At kun nye projekter kan komme i betragtning. Der kan således ikke søges støtte til udgifter, som er afholdt inden tilsagnsdato.
  • Om projekterne har medfinansiering fra andre kilder end Lejre Kommune.

Inspiration

Landdistriktspuljen fremmer landdistriktsudvikling gennem støtte til projekter og udvalgte aktører.

Fælles Legater for værdigt trængende i Lejre Kommune

Legatet er opbrugt ved udgangen af 2016, og der kan derfor ikke længere søges hjælp til sommerferie og jul fra denne pulje.

Gårdejer Hans Hansen og Andrea Hansens Legat

Uddannelseslegat. I henhold til bestemmelserne i Hans Hansen & Andrea Hansens legatfundats, vil der ultimo året blive uddelt legat portioner til unge mennesker fra Allerslev Sogn, som er under uddannelse.

Ansøgning sendes til Lotte Jensen på loje@lejre.dk, som du også er velkommen til at kontakte, hvis du har yderligere spørgsmål.

Find ansøgningsskema her.

(Ansøgningsskemaet er aktivt i perioden 15. oktober til 31. december).

Du kan læse mere om vores behandling af dine personoplysninger mv. her.

Lokale og Anlægsfonden er sat i verden for skabe fremtidens mødesteder, der er tilgængelige, giver mening og sætter spor indenfor idræts-, frilufts- og kulturlivet. Lokale og Anlægsfonden udvikler og rådgiver om byggeriprojekter og fysiske faciliteter indenfor fritidslivet.

Nordeafonden har et almennyttigt formål og støtter projekter, som fremmer gode liv i Danmark. Der støttes inden for fire fokusområder:

  • Børn og unge godt på vej: Projekter, som fremmer børn og unges muligheder for at folde sig ud og vokse ind i livet sammen med andre. Målgruppen er 0-18-årige.
  • Ud i det fri: Projekter, som øger mulighederne for at komme ud i det fri, og som motiverer flere til et aktivt natur- og friluftsliv.
  • Lyst til at deltage: Projekter, som motiverer flere til at tage del i og ansvar for fællesskabet, foreningslivet og demokratiet.
  • Liv i det lokale: Aktiviteter, der styrker fællesskaber i lokalområdet. Støttes med op til 200.000 kr.

Frivillige projektgrupper i by og land kan søge støtte til at realisere bygge- og renoveringsdrømme, der kan styrke lokale fællesskaber.

I Ungekulturpuljen kan unge mellem 15 og 25 år søge tilskud til events og kulturprojekter. 

For at få tilskud, skal projektet leve op til nogle få krav: 

  • Ansøger skal være mellem 15 og 25 år
  • Arrangementet/projektet skal foregå i Lejre Kommune
  • Det skal være åbent for alle
  • Du kan max søge 15.000 kr. 
  • Arrangementet skal annonceres på oplevlejre.dk 
  • Der gives ikke tilskud til fester
  • Der gives ikke tilskud til udstyr eller materialer, som kommer til at indgå fast i en forening, klub mv.

Læs mere om Ungekulturpuljen og søg her

Pulje til særlige formål er Folkeoplysningsudvalgets udviklingspulje, som kan søges folkeoplysende foreninger til:

  • Nye initiativer
  • Udvikling for børn og unge.
  • Andre særlige formål som Folkeoplysningsudvalget skønner er berettiget til ekstra tilskud.

Der ydes max. tilskud på 25.000 kr. Folkeoplysningsudvalget kan dog i særlige tilfælde dispensere fra denne regel.

Puljen kan desuden søges af selvorganiserede grupper på folkeoplysningsområdet. 

Her kan du læse mere og søge Puljen til særlige formål