Lejres Kommunes plejecentre skal føles mere som hjemme 

25. september inviterede Plejecenter Bøgebakken til fernisering på projekt “Hjemlighed i praksis”. For med midler fra Socialstyrelsen har Lejre Kommunes tre pleje- og ældrecentre undergået forandringer, der skaber mere hjemlighed for beboerne. 

Foto af fællessang ved indvielsen på Bøgebakken

Skrevet den. 26. september 2023

På Hvalsø Ældrecenter er spisesalen blevet til en mere hjemlig spisestue. Bøgebakkens institutionelle fællesrum indbyder nu til at se fodboldkamp eller film på storskærm, slappe af eller hygge sig om bordene. Og på Ammershøj er uderummet ændret fra åben forblæst terrasse til et hyggeligt gårdmiljø, hvor man har lyst til at sidde.  

Fra Hvalsø Ældrecenter fortæller plejecenterleder Annette Krøner Hansen om forvandlingen:
“Det er utroligt, så meget det har betydet, at vi har kombineret spisestuen med et helt nyt stuemiljø, så det er blevet ét stort alrum. Nu er her kommet hyggebelysning, farver på væggene, nye billeder, grønne planter, hyggekrog og nye lamper. Det hele føles mindre institutionsagtigt. Derfor er tiden omkring måltiderne blevet bedre, og vores beboere bruger også rummet mere til at sidde og hygge med hinanden og pårørende”.
Hvalsø Ældrecenter har også fået lavet en vindstille terrasse med fliser ved spisestuen, så borgerne nemmere kan spise ude på gode dage. Før var der græs, og det er svært tilgængeligt, når man er dårligt gående.   

Værdighed og hjemlighed går hånd i hånd 

De fysiske ændringer på Lejre kommunes tre pleje- og ældrecentre er det ene af to spor i projektet “Hjemlighed i Praksis. I det andet spor sættes der fokus på mennesket fremfor patienten igennem samtale-modeller (- læs mere her.)   

Centralt i projektet er ønsket om at gøre de institutionelle fællesområder til hjemlige fællesrum.  Tanken er, at plejecentrene skal være et hjem, der understøtter den person/identitet, som borgeren har og har haft, så livet kan fortsætte med respekt for det hele menneske. Mandag var der fælles indvielse af ombygningerne på de tre plejecentre. Det skete på Bøgebakken i Lejre by, og her talte Birgitte Schytte, som er formand for Udvalget for Social, Sundhed & Ældre. Hun sagde blandt andet:  

“Et projekt som Hjemlighed i praksis er så vigtigt for trivsel for de mennesker, der bor her. At få mulighed for at bringe gode minder frem, at få følelsen af at være i et hjem, hvor der er plads til at være sig selv - og ikke blot én ud af mange, der skal passe ind i en institutions rytme, men et helt menneske, som kommer med sine værdier. Og hvor plejehjemmet giver plads til, at man kan fortsætte at leve sit liv med egne værdier og små særheder. Værdien i at kunne bevare sine små vaner og bevare den livskvalitet, som man kender”. 

Et redskab mod ensomhed

Den nye indretning bygger på borgernes behov og ønsker og har til formål at skabe hyggeligere rammer, der inviterer til samvær i de fælles områder. Mette Molin er chef for Center for Velfæld og Omsorg i Lejre Kommune, og hun understreger, at det også handler om at skabe rammer for fællesskab: 
 
“Det er vigtigt, at fællesrummene på vores pleje- og ældrecentre er hyggelige at være i. Er der for meget støj, uro og ikke-behagelige møbler, så trækker borgerne sig naturligt tilbage til deres egne lejligheder. Dagene bliver lange og ensomme, hvis ikke vi formår at få det bedste ud af, at her bor mange, som man kan hygge sig med, når man vil. Så vores nyindretning er også et vigtigt redskab mod ensomhed.” 

Fakta:

Socialstyrelsen har givet 375.000 kr. til plejecentrenes “make-over”. Mandag den 25. september var der fernisering på Bøgebakken, hvor beboere og pårørende var inviteret. I øvrigt har projektet fået et ekstra løft fra en pårørende til en beboer på Bøgebakken. Han har doneret udgifterne til en indretningsarkitekt, så farver, møbler og de øvrige elementer spiller endnu bedre sammen i det ombyggede fællesrum.