Birgit Agermåne modtager Grøn Pris

Ved Lejre Høstfestival blev den nyindstiftede “Grøn Pris” uddelt for første gang. Birgit Agermåne får prisen for at være en lokal ildsjæl, der gør en forskel for vores grønne Lejre. For sit utrættelige arbejde for bestøverne i Lejre Kommune. For at fortælle om biernes udfordringer og betydning.

Skrevet den. 18. september 2023

”Mange har hørt om de udfordringer, som vores bestøvende venner har i et moderne kultur- og landbrugs landskab. Også i et landskab så grønt som Vores her i Lejre Kommune.  Ja, mange kender til det - og så er der nogen, der gør noget ved det. Det gør vores vinder”, sagde Bjørn Lykke Sørensen i sin tale på Lejre Høstfestival, inden han på vegne af Udvalget for Trafik, Miljø og Byggeri uddelte den første “Grøn Pris”. 

 

Prisen gik til Birgit Agermåne, der er biavler, underviser frivilligt i den lokale biavlerforening og sender sine bestøvere ud på markerne i nærområdet ved Kyndeløse. Her er hendes bier med til at øge udbyttet af hestebønner og lupin, der er et lokalt dansk proteinfoder, som kan erstatte importerede soja-bønner. Bestøvning kan øge udbyttet med op til 40% uden yderligere input. Samtidig er Birgit Agermåne også med til at fortælle om de vilde bier og passe på dem. 

 

Bi-bevarer og bi-redder  

Det er formand for den lokale biavlerforening, Thomas Vilhelmsson, der har indstillet Birgit Agermåne.  
 
”Hun skaber fællesskab og sammenhold og arbejder for alt det gode. Hun er engageret på et rosværdigt højt plan. Der er mange der gør en forskel i Lejre Kommune. Jeg er stolt over at bo i denne kommune. Min tanke er, at den første pris – med rette kan gå til en lokal ildsjæl som er med til at sikre os alle et fundament – en bi-bevarer og bi-redder”, som der står i indstillingen.
 
Grøn Pris er som nævnt nyindstiftet og uddeles til en borger eller forening, der gør en særlig indsats for at styrke den grønne udvikling, og som opfylder en rækker kriterier.  
Ni borgere/foreninger var indstillet til prisen i år. Grønt Råd har peget på en vinder, og Udvalget for Trafik, Miljø og Byggeri har enstemmigt valgt vinderen.  

Med Grøn Pris følger en præmie på 5.000 kr. samt et træ som Birgit selv har valgt: Et Nonnetit-æbletræ.

“Lige fra jeg var barn, har jeg lært, at man skal passe på alt levende i haven. Jeg tror, det er det, som driver mit engagement for bierne. Og i virkeligheden handler det om, at vi skal passe på hele kloden. Jeg synes, det var stærkt, da Andreas Mogensen forleden fortalte om udsigten fra rumstationen. At han ikke kunne se landegrænser. For alt liv på planeten er jo forbundet”, sagde en glad modtager efter prisuddelingen. Og hun har i øvrigt allerede fundet den plads i haven, hvor det nye træ skal stå.