Bus-læskur lyser op og giver tryghed  

Et nyt buslæskur i Vester Såby har set dagens lys – og mere end det. For solceller på taget sørger for at lyse læskuret op, når solen går ned.  

Skrevet den. 15. november 2023

Lyset på læskuret på Liljevej i Vester Såby hjælper både passagerer og buschauffører: Når en passager går ind i læskuret, tænder lyset automatisk, og det slukker igen, når passageren går ud af læskuret. Hermed kan buschaufføren i de mørke timer se, om der står passagerer ved stoppestedet og venter. Med lyset vil passageren desuden føle større tryghed, og læskuret vil opleve mindre hærværk.  

 

”Passagerernes oplevelse af tryghed er det første stop på rejsen mod en mere attraktiv kollektiv trafik.  Når vi nu kan kombinere tryghed med en bæredygtig løsning, hvor solen giver lys i mørket, er det et grønt signal om, at vi i Lejre Kommune tænker bæredygtigt hele vejen. Og selv om et busskur i det store billede kan virke som en lille ting – så har det alligevel en større betydning. For med solcellerne slipper vi for at grave, trække kabler og løbende betale for en el-regning. Så solcellerne er en smart løsning på flere niveauer”, siger Bjørn Lykke Sørensen, formand for Udvalget for Trafik, Miljø & Byggeri. 

 

Det lysende bus-læskur er det første af sin slags i Lejre Kommune, men flere er på vej. Buslæskurene vil løbende udskiftes ud fra en vurdering af, hvor slidte de er.  

 

Fakta: 
De nye buslæskure forebygger hærværk (fordi væggene er bølgede og dermed uegnet til graffiti), kan holde i lang tid og vil kunne vedligeholdes for relativt få penge. Buslæskurene består af galvaniseret stål, har sider af strækmetal og er forsynet med solceller på taget.