Verdensomspændende eksportsucces i Osted

"Det vigtigste for os er at hjælpe en masse mennesker hver dag”, siger administrerende direktør for ConvaTec Infusion Care i Osted, John Lindskog. Eksportsuccesen ConvaTec producerer banebrydende teknologi til diabetespatienter fra adressen i Osted, og de er godt i gang med at udvide kapaciteten.

Skrevet den. 17. januar 2022

I hjertet af Osted ligger et lille stykke af Medicon Valley. Åholmvej, en stikvej på den historiske Alfarvejen, huser en af medicobranchens store danske eksportsucceser: ConvaTec Infusion Care.

ConvaTec er en medicovirksomhed, der udvikler og producerer infusionssæt, som gør en forskel for mennesker med type 1-diabetes over hele verden. Med en milliardomsætning og markedsandel på hele 85% må ConvaTec siges at have et solidt fodfæste i branchen. Virksomheden har også afdelinger i Herlev og Ballerup og er ved at etablere endnu et kontor i Søborg. Men det er kun i Osted, de banebrydende infusionssæt bliver produceret.

”Det vigtigste for os er at hjælpe en masse mennesker hver dag. Vi er markedsledende inden for området. Det er noget, vi har bygget op gennem årene, fordi brugerne synes godt om vores produkter”, fortæller John Lindskog, der er administrerende direktør i ConvaTec Infusion Care og har haft en ledende stilling i ConvaTec siden 1999.

Infusionsteknologien fungerer på den måde, at en programmeret pumpe automatisk injicerer insulin via et infusionsset anbragt på kroppen. Den nyeste teknologi inden for infusionssæt har en automatisk påsætningshjælp, der sørger for at placere et lille kateter i huden. Det er det eneste produkt af sin slags på markedet, og teknologien betyder færre stikskader og en forbedret oplevelse for patienterne.

Eksportsucces kræver øget kapacitet

ConvaTecs eksportsucces er bogstaveligt talt vokset ud af byen. ”Vi købte en virksomhed, der lå her i Osted. De var dygtige til teknologi, og det blev indgangen til at skabe det infusionssæt, som er det eneste, vi laver her i dag. Vores placering gør, at vi kan trække medarbejdere fra både København, Roskilde og Ringsted, så på den måde ligger virksomheden attraktivt,” fortæller John Lindskog.

Udover infusionsterapi producerer ConvaTec stomiprodukter, produkter til sårbehandling og kontinens. Lige nu kigger de desuden på produkter, der kan være med til at øge livskvaliteten hos Parkinsonpatienter ved at mindske sygdommens symptomer.

Og virksomheden er parat til at vækste endnu mere. Kører man gennem Osted via Alfarvejen, kan man ikke undgå at se det store cirkuslignende telt på vejens vestlige side. Teltet er et såkaldt sitecover, der dækker den byggeplads, der snart bliver til 3000 ekstra kvadratmeter produktionslinje hos ConvaTec. Med et sitecover kan man bygge uanset vejrlig, og dermed nå de planlagte deadlines. Det er nødvendigt i en stor investering, der åbner nye muligheder for virksomheden.

”Vi udvider, fordi efterspørgslen er blevet større. Vi har løbende udbygget produktionen og øget produktionskapacitet, senest i 2001. Det har været et sats at investere i kapacitet dedikeret til et specifikt produkt. Men vi er lykkedes med det, og det har været medvirkende til, at vi er konkurrencedygtige og har opnået den store markedsandel,” fortæller John Lindskog, der håber på at have udvidelsen på plads i september 2022.

Eksportsucces kræver øget kapacitet

Lokal forankring i en global hverdag

Selvom virksomheden har glæde af en del lokal arbejdskraft, spiller ConvaTec ikke en stor rolle i lokalmiljøet. ”Vi har ikke så meget med nærområdet at gøre. 99% af vores produkter eksporteres, så vi har generelt ikke så stor berøring med Danmark ud over leverandører og selvfølgelig medarbejdere. Vores forankring handler mere om det at være en del af det medico-tekniske liv på Sjælland og det sydlige Sverige”, siger John Lindskog.

Rollen som et markant navn i det lokale erhvervsliv følger dog med, selvom det ikke fylder meget i de strategiske overvejelser. Vi har haft ungarbejdere fra lokalområdet til enkeltstående opgaver, men det er ikke noget, der er sat i system. Vi har desværre heller ikke mulighed for at invitere folk inden for og opleve vores produktion. Der er mange restriktioner for hygiejne og sikkerhed, der skal overholdes”, fortæller John Lindskog.

”Men det betyder noget for os, at være en god virksomhed i området. Vi gør, hvad vi kan, for at virksomheden tager sig godt ud”. John Lindskogs svigermor er bosat i Osted, så han har derfor altid en god fornemmelse af, hvordan lokalsamfundet opfatter virksomheden. Og det er han lydhør over for.

Klimafokus og lokale initiativer

For en virksomheds handlinger betyder noget, og hos ConvaTec ved de, at de kan være med til at gøre en forskel – også for klimaet. ”Vi har absolut fokus på grøn omstilling. Vi arbejder primært på at reducere vores CO2-udslip gennem forsyninger som elektricitet. For os er der dog en klar udfordring i, at vi anvender plast, der ikke kan genbruges, fordi det har været i kontakt med mennesker. Hele industrien er præget af stor villighed til at arbejde miljøvenligt, men det er ikke så ligetil”, fortæller John Lindskog.

Naturen og lokalmiljøet bliver brugt aktivt af ConvaTec. Mange af de ansatte bor i København og nyder de skønne omgivelser og nationalparken, der ligger et stenkast fra hovedindgangen. Personaleforeningen har arrangeret tirsdagsløbeklub, hvor alle er velkomne til at jogge med på en 5 kilometers rute. Samtidig støtter virksomheden lokale initiativer, og ConvaTec gør også en indsats for at støtte patientorganisationer ved at arrangere ’walks’ i området.

Skulle John Lindskog kunne få lov at ændre en enkelt ting ved lokallivet, så ville det være at forbedre den offentlige transport til og fra Osted. Det ville gøre det lettere at tiltrække arbejdskraft, hvis busturen fra Lejre station kun tog 10 minutter.

”Nå ja, og så er der hul i mobildækningen på hovedvejen fra Roskilde. Men det er vist i småtingsafdelingen”, siger John Lindskog smilende.