Tænderskæren/tandpres (bruxisme) er almindeligt forekommende hos både børn, unge og voksne. Man mener at 10-20% af befolkningen, og helt op mod 1/3 af børn i 5-6-årsalderen skærer tænder. Der er flere mulige årsager til tænderskæren eller tandpres, bl.a. dårlig/urolig søvn, stress eller visse typer medicin. Det er dog ikke altid muligt at finde nogen årsag til tænderskæren, og langt de fleste vokser fra det med alderen.
Ved tandpres knuges tænderne sammen, oftest ubevidst, hvorved kæbemusklerne spændes og kan blive ømme. Ved tænderskæren gnides tænderne mod hinanden, oftest om natten, som kan lyde højt og bekymre mange forældre. Når yngre børn skærer tænder, vil der oftest ses slid på mælketænderne, men det ses heldigvis ikke så tit på voksentænderne. Det skyldes at emaljen er langt tyndere på mælketænder, og derfor hurtigere bliver slidt, så mælketænderne kan se ”flade” ud. Der er sjældent symptomer fra tænderne pga. slid, men tænderskæren kan give både ømme tænder, kæbeled og hovedpine, især om morgenen.
Hvis man får ondt fra tænder og kæbeled pga. tænderskæren, er det nødvendigt at forsøge at afhjælpe dette. Man kan i nogle tilfælde lave en bidskinne til at sove med om natten; dette er dog ikke første behandlingsvalg. Langt oftere – og vigtigere – bør man kigge på søvnens kvalitet hos patienten. Derudover kan forskellige former for fysioterapi og afspænding afhjælpe problemet. Det er vigtigt at nævne, at der ikke skal laves bidskinner til børn og unge, der endnu ikke er udvokset og fået alle deres voksentænder ned på plads.
Om søvn og skærmbrug:
Vores søvn reguleres i høj grad af hormonet melatonin, som produceres i hjernen. Melatonin produceres når det bliver aften og mørket falder på. Når niveauet af melatonin er højt, bliver vi søvnige, og omvendt.
Når man kigger på forskellige skærme (TV, telefon, tablets), udsender disse såkaldt blåt lys. Blåt lys snyder hjernen til at tro, det er dagslys og derved produceres mindre melatonin, som gør os mindre søvnige.
Dette forstyrrer søvnrytmen, så man sover mere overfladisk og får en ringere nattesøvn. Det kan gå ud over hukommelsen og indlæringsevnen, og også bidrage til øget tænderskæren.
Derfor er det vigtigt at have fokus på god nattesøvn, hvis tænderskæren er et gennemgående problem for barnet. Det anbefales at man går i seng på nogenlunde samme tid hver dag, får tilstrækkeligt med søvn og undgår skærmbrug 1-2 timer før sengetid.