Kontaktoplysning for sundhedsplejersker på skoler findes på skolens hjemmeside eller under: kontakt din sundhedsplejerske.
Skolesundhedsplejersken indhenter samtykke til at eleven kan deltage i sundhedsplejens ydelser igennem skoletiden ved første kontakt med forældre. Samtykke kan til enhver tid trækkes tilbage.
Kommunikation med forældre sker via sundhedsvejen.dk.
Forældre kan tilgå barnets/den unges (under 15 år) journal på sundhedsvejen.dk.
Screeningsundersøgelse som måling af vækst, vægt, syn og hørelse er vigtige parametre for at følge om barnet og den unge udvikler sig i en sund positiv retning, og for at finde evt. sygdom og /eller negativ sundhedsudvikling så tidligt som muligt.
Sundhedssamtaler til skoleelever:
0.kl: indskolingsundersøgelse med forældredeltagelse. Undersøgelsen tager udgangspunkt i skolebarnets helbredsmæssige forhold, barnets generelle udvikling til skolestart og afdækning af evt. sygdomme hos barnet eller i den nærmeste familie. Der foretages en fysisk undersøgelse af syn, hørelse, højde, vægt og skeletdeformiteter. Der drøftes sociale relationer, evt. psykiske forstyrrelser der hæmmer udviklingen, sove- og spisevaner, sproglig udvikling samt barnets kognitive- og motoriske færdigheder. Der noteres om barnet har fulgt de forebyggende helbredsundersøgelser i almen praksis, samt vaccinationer.
Hvis indskolingsundersøgelsen viser behov for tværfaglig indsats sker det efter samråd med forældre og skolens ledelse.
2.kl: Sundhedssamtale i gruppe om krop og kroppens funktion inkl. individuel højde- og vægtmåling
4.kl: Sundhedssamtale i gruppe om krop og kroppens udvikling inkl. individuel højde- og vægtmåling
6.kl: Sundhedssamtale i gruppe om krop og mental trivsel med udgangspunkt i ABC- for mental sundhed, inkl. individuel synsprøve
9.kl: Udskolingsundersøgelsen er individuel og har til formål at give en samlet vurdering af den unges helbred og sundhed, umiddelbart inden den unge forlader skolen. Udskolingsundersøgelsen består af en fysisk funktionsundersøgelse og en individuel samtale der tager udgangspunkt i samtalekort om egen oplevelse af sundhed og sygdom. Sundhedssamtalen omfatter drøftelse af sundhedsadfærd i forhold til tobak, alkohol, rusmidler, seksuel sundhed, HPV-vaccination samt helbredsmæssige forhold der kan få betydning for studie- eller erhvervsvalg.
Hvis skolebarnet har symptomer på sygdom, eller hvis der er mistanke om sygdom kontaktes forældre og barnet/den unge henvises til praktiserende læge.
Åben sundhedsrådgivning:
Sundhedsplejen har på folkeskoler åben sundhedsrådgivning for elever fra 3.-9. klasse hver 2. uge. Her kan elever møde op uden aftale og tale med skolens sundhedsplejerske om sundhed og trivsel. Tidspunkt kan ses ved sundhedsplejerskens kontor og på skolens hjemmeside.