Vedtaget i Kommunalbestyrelsen den 28. april 2025
(åben pdf til print)
1. Lovgrundlag
Der bevilges økonomisk støtte efter barnets lov § 35.
2. Formål
Økonomisk støtte har til formål at bidrage til jeres barns udvikling og trivsel, hvor I som forældre ikke har tilstrækkelige midler til at dække udgifterne til aktiviteter, der støtter jeres barn.
Formålet med økonomisk støtte er
• at bidrage til at dække følgeudgifter i forbindelse med indsatser efter barnets lov, fx transportudgifter
• at bidrage til at dække udgifter til prævention
• at bidrage til at jeres barn kan deltage i fritidsaktiviteter, hvis det har behov for særlig støtte
• at bidrage til at undgå, at jeres barn anbringes udenfor hjemmet eller fremskynde, at jeres barn flytter hjem igen
Typisk er den økonomiske støtte en del af en samlet plan, hvor støtten bidrager til, eller understøtter, andre indsatser, der er iværksat efter barnets lov.
3. Målgruppe
Målgruppen er typisk familier, hvor I som forældre og jeres barn har brug for, eller er i gang med, andre støttende indsatser, fx familiebehandling, for at sikre jeres barn en bedre trivsel, og altså forebygge, at der bliver behov for mere indgribende indsatser.
Målgruppen er også:
• Forældre, hvor den økonomiske støtte kan medvirke til, at barnet ikke anbringes.
• Forældre med anbragte børn, hvor den økonomiske støtte kan medvirke til at fastholde en stabil kontakt mellem forældre og barn.
4. Indhold- hvad kan du få bevilget
Økonomisk støtte indgår oftest som en del af en samlet løsning for jeres familie, med henblik på, at I som familie selv kan tage vare på jeres barns trivsel og udvikling.
Den økonomiske støtte ydes kun, når det har væsentlig betydning for jeres barns trivsel og udvikling.
Økonomisk støtte bevilges som hel eller delvis dækning af jeres andel af udgiften i forbindelse med én eller flere af nedenstående typer aktiviteter eller indsatser.
Udgifterne kan både være en direkte følge af en indsats eller aktivitet, fx udgifter til prævention, men det kan også være en indirekte følge af en indsats eller aktivitet, fx transportudgifter.
Det er en forudsætning for at modtage den økonomiske støtte, at I som forældre ikke selv har tilstrækkelige midler til at dække jeres andel af udgiften. For at vi kan bevilge økonomisk støtte, skal det være godtgjort, at udgiften vil bringe et ellers rimeligt budget ud af balance. Vi vil derfor vurdere jeres økonomi, det vil sige gennemgå jeres budget og beregne, hvor meget I eventuelt selv kan betale.
Behandlingen af jeres ansøgning kan også ende med, at vi peger på en anden hjælp end den, som I har ansøgt om.
Udgifter i forbindelse med konsulentbistand
Økonomisk støtte til konsulentbistand kan ydes, når der er tale om at løse konkrete og afgrænsede problemstillinger, som skyldes, at jeres barn har et særligt støttebehov. Konsulentbistand kan fx være samtaler med en familiebehandler, ungekonsulent eller familierådslagning.
Som udgangspunkt bruger vi konsulenter fra Familiehuset, og det er derfor kun i helt særlige tilfælde, at vi bevilger økonomisk støtte til brug for privatpraktiserende fagpersoner.
Ved dækning af transportudgifter i forbindelse med konsulentbistand tager vi udgangspunkt i den billigste transportudgift fx udgifterne til offentlig transport eller Statens laveste kørselstakst.
Udgifter til prævention
Vi kan give økonomisk tilskud til prævention til unge, hvis vi vurderer, at det er uhensigtsmæssigt for jeres barn at blive forælder og påtage sig forældreskab på grund af umodenhed eller andre livsomstændigheder i øvrigt.
Økonomisk tilskud til prævention er ikke afhængig af indkomst, men beror på en konkret vurdering af den enkelte situation og omstændigheder.
Udgifter i forbindelse med fritidsaktiviteter
Hvis jeres barn har et særligt behov for socialt samvær eller fysisk aktivitet, kan vi yde
økonomisk støtte til, at jeres barn kan deltage i relevante fritidsaktiviteter på lige fod med andre børn og unge. Vi bevilger kun støtte til fritidsaktiviteter, hvis det er af væsentlig betydning for barnets trivsel og udvikling.
Vi dækker dog ikke udgifter til fritidsaktiviteter i al almindelighed, da det ikke nødvendigvis anses for at være en del af jeres barns basale behov.
Den økonomiske støtte kan ydes helt eller delvist, og kan bidrage til kontingent og følgeudgifter (fx ture, udstyr) til en given fritidsaktivitet. Der vil være tale om en engangsbevilling.
Som udgangspunkt vil vi henvise til kommunens egne tilbud, fx Ungdomsskolen, der har en bred vifte af aktiviteter for unge fra 7. klasse til om med det fyldte 18. år. Derudover findes der flere idrætsforeninger i Lejre Kommune, og det er muligt at søge kontingentstøtte hos Lejre Idrætsunion: Kontingentstøtte - Lejre Idrætsunion
Der kan kun undtagelsesvis og efter en konkret socialfaglig vurdering gives tilskud til andre og dyrere fritidsaktiviteter, hvis særlige forhold gør sig gældende.
Der er ikke ankeadgang ved afgørelser om økonomisk støtte til fritidsaktiviteter. Bestemmelsen er en del af kommunalfuldmagten og bygger derfor på en skønsmæssig vurdering.
Udgifter i forbindelse med støttende indsatser
Støttende indsatser for jeres barn, eller for jer som familie, vil ofte være en del af en samlet plan, og det vil ofte være følgeudgifter i forbindelse med disse støttende indsatser, I kan søge økonomisk støtte til.
Formålet med den økonomiske hjælp til støttende indsatser er afgørende for, om vi kan bevilge økonomisk støtte.
Som det er beskrevet i starten af punkt 4, er det en forudsætning, at I som forældre ikke selv har tilstrækkelige midler til at dække jeres andel af udgiften. Dog kan vi yde økonomisk støtte til støttende indsatser, uafhængigt af jeres indkomst når:
• Der er en reel forestående mulighed for, at jeres barn skal anbringes
• Der er en reel mulighed for, at jeres barn flytter hjem igen fra en anbringelse
Vi yder kun økonomisk støtte til ophold på efterskole eller kostskole, hvis det har en direkte sammenhæng til jeres barns funktionsnedsættelse eller andre sociale forhold. Vi vil altid lave en konkret socialfaglig vurdering, hvor vi vurderer, hvilken støtte barnet har behov for, og om opholdet er nødvendigt. På baggrund af vores vurdering, kan det også ende med, at vi peger på en anden hjælp end den, som I har ansøgt om.
Desuden er det er en forudsætning, at I ikke selv har tilstrækkelige midler til at dække jeres andel af opholdet, og vi vil derfor vurdere jeres økonomi, det vil sige gennemgå jeres budget og beregne, hvor meget I selv skal betale.
Det er muligt at søge om ophold på efterskole for specialskoleelever, ordblinde og elever der har været i skolemistrivsel, hos Center for Børn og Læring. Her er det skolen og Pædagogisk, Psykologis Rådgivning (PPR), der laver en samlet indstilling til Center for Børn og Læring. Der kan bevilges et samlet tilskud på maksimalt 50.000 kr. Du kan læse mere her: Efterskoleophold | Lejre Kommune
5. Hvad kan du ikke få
Vi yder ikke økonomisk støtte til løbende forsørgelsesudgifter efter denne bestemmelse. Det betyder, at du i almindelighed ikke kan få støtte til fx efterskoleophold, konfirmationsfester, transportudgifter til fritidsaktiviteter, transport til skole ved brug af frit skolevalg.
6. Varighed
Økonomisk støtte udbetales som en engangsydelse.
7. Opfølgning
Da der er tale om en engangsbevilling følges der ikke op.
Som hovedregel afslutter vi jeres sag efter beslutning om bevillingstilsagn. Det gælder dog ikke, hvis støtten gives som en del af en samlet plan.
8. Leverandør
Det er Lejre Kommune, der udbetaler økonomisk støtte.
Relevante links
• Sagsbehandlingsfrister på det sociale område
• Hvis du vil klage | Lejre Kommune