Pas på skolepatruljen – de passer på dine børn 

Fra 4. september sætter Lejre Kommune i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik fokus på skolepatruljernes “arbejdsvilkår”. Kampagnen er en opfordring til, at vi sætter farten ned ved skolerne og taler pænt til dem, der trækker i refleksvesten for at passe på kammeraterne. 

Skrevet den. 24. august 2023

Cirka hver fjerde skolepatruljeelev i Danmark har oplevet at blive skældt ud eller råbt ad, mens de stod skolepatrulje. Det viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik fra februar 2023. Det er naturligvis for mange, og derfor deltager Lejre Kommune i kampagnen “Pas godt på skolepatruljen.”  

“Jeg tror, at vi alle kan blive enige om, at det er meget vigtigt, at vores børn kan færdes sikkert i trafikken - og at skolepatruljerne gør et meget vigtigt stykke arbejde. Derfor skal vi vise respekt for skolepatruljerne – og som en påmindelse herom sætter vi plakater op, der hvor skolepatruljerne arbejder. Skolepatruljerne stiller sig selv op i forreste række. De går ud på kørebanen for at sikre kammeraterne. Det kan føles usikkert, og det er vigtigt, at vi alle bakker dem op - også selvom man er kommet lidt sent ud ad døren. Så husk at følge deres anvisninger, og giv dem et smil, når de udfører deres opgave”, siger Bjørn Lykke Sørensen, der er formand for Udvalget for Trafik, Miljø & Byggeri i Lejre Kommune.  

Skolepatruljer er glade og trygge...men

I undersøgelsen fra Rådet for Sikker Trafik svarer flere end 9 ud af 10 skolepatruljeelever, at de trods alt er både glade for og trygge ved at stå skolepatrulje. Det er altså langt størstedelen, som er trygge ved at stå skolepatrulje, ligesom de oplever respekt fra de fleste andre på skolevejen, når de udfører deres arbejde.  
Men i en undersøgelse fra Epinion fra 2020 svarede 45 % af Skolepatrulje-instruktørerne (lærerne), at deres skolepatrulje inden for det sidste år havde oplevet ubehagelige episoder, hvor medlemmer af skolepatruljen var blevet chikaneret/havde følt sig utrygge ved andre trafikanter. Undersøgelsen beskriver oplevelser spændende fra cyklister/bilister, der ikke følger anvisningerne til af få fingeren, blive spyttet på eller at være ved at blive ramt af bilister, der ikke mener, at de skal standse for skolepatruljen. 

Kampagnen udføres i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring i 74 kommuner.

Læs mere om kampagnen her