Drikker du (måske) for meget?

Har du et stort forbrug af alkohol, som påvirker dig og dine nærmeste? Du kan få kontrollen tilbage! Det er ikke en skam at drikke for meget, men det er en skam for dig selv og dine pårørende ikke at gøre noget ved det! Der er hjælp at hente til at ændre dine alkoholvaner. Det er gratis og du kan være anonym.

drikker du for meget drikker du for meget

Hvornår drikker jeg for meget?

Går dine alkoholvaner ud over din familie, helbred, og arbejdsliv? Du kan tjekke dine alkohol vaner HER eller downloade app'en Aplan HER, som kan give dig et praj om hvorvidt, du drikker for meget. Ud over testen indeholder Aplan værktøjer og støttefunktioner, der kan hjælpe dig ud af dine usunde alkoholvaner.

Er du under 18 år og har du svært ved at styre alkohol eller stoffer, kan du læse mere HER.

Er det gratis og anonymt at få hjælp?

Ja - der er ingen brugerbetaling, når du får hjælp fra Lejre Kommunes samarbejdspartnere Lænke-ambulatoriet eller Center for Alkohol- og Stofbehandling (CAS) og du behøver ikke kontakte kommunen eller din læge før du henvender dig. Med andre ord er ambulant alkoholbehandling altid gratis og anonymt og du behøver ingen henvisning fra kommunen eller lægen.

Dog kræver tilbud om familieorienteret alkoholbehandling samt dag- eller døgnbehandling henvisning fra Lejre Kommune. Derfor kan du i forbindelse med disse tilbud ikke opretholde din anonymitet. Tilbuddet er stadig gratis for dig og betales af Lejre Kommune.

Hvad er mine rettigheder?

Sundhedsloven §141 giver borgere med alkoholproblemer fire rettigheder:

1. Alkoholbehandlingen er et gratis tilbud
  2. Borgere med alkoholproblemer kan henvende sig anonymt
  3. Alkoholbehandlingen iværksættes, senest 14 dage efter at borgeren har henvendt sig
  4. Borgere frit kan vælge behandling på alkoholambulatorium, uanset hvor de bor

Råd og vejledning

Du er altid velkommen til at kontakte Lejre Kommune og få hjælp og støtte til at ændre dit alkoholforbrug. Du behøver dog ikke at kontakte kommunen eller din egen læge før du kan kontakte kommunens samarbejdspartner Lænke-ambulatoriet  eller Center for Alkohol- og Stofbehandling (CAS). En sådan samtale er gratis, uforpligtende og fortrolig.

Ambulant alkoholbehandling

Ambulant alkoholbehandling hos CAS eller Lænken
Ambulant alkoholbehandling er altid gratis og anonymt og du behøver ingen henvisning fra kommunen eller lægen. Hos Lænken og CAS er der ingen ventetid, behandlingen starter med det samme. Du kan blive boende derhjemme, være sammen med din familie og passe dit arbejde. Den ambulante alkoholbehandling kan derfor foregå meget diskret.

Familieorienteret alkoholbehandling hos Lænken

Familieorienteret alkoholbehandling aftales i samarbejde med alkoholbehandleren i Lænken. Alkoholbehandleren hjælper dig med at søge Lejre Kommunen om et familieorienteret forløb. Du er dermed ikke længere anonym, men det er stadig gratis for dig at modtage behandlingen. Familieorienteret alkoholbehandling fokuserer på alkoholforbrugets konsekvenser for alle i familien. Du og dine nærmeste kan få snakket om de problemer og udfordringer, I oplever i hverdagen - sammen og hver for sig.

Intensiv dagbehandling hos CAS

Intensiv behandling i form af dagbehandling aftales i samarbejde med alkoholbehandleren i CAS. Alkoholbehandleren hjælper dig med at søge Lejre Kommunen om et dagbehandlingsforløb. Du er dermed ikke længere anonym, men det er stadig gratis for dig at modtage behandlingen.