Fællesskabet skal forme fremtiden for Lejres landsbyer

Af Lotte Ruegaard, Kisserup Næstformand i Landsbyudvalget

I Vores Sted-bogen er det tydeligt og fængende nedfældet, at Lejre Kommune, hvor vi bor, er et helt særligt sted. Det er et særligt sted, fordi det rummer et landskab og nogle landsbyer, som har mange forskelligartede udtryk og særpræg, og som tilsammen udgør en helhed, vi er stolte af: Vi bor i Lejre, fordi vi vil naturen, hinanden og det gode liv på landet – med alt hvad det indebærer for den enkelte. Det var dét, vi i min lille familie så, da vi i sommeren 2018 rykkede ud af København; ud til der, hvor der er højt til loftet og luft under vingerne.

Sådan et særligt sted skal man værne om. Men det kræver også, at vi udvikler os og tør tænke nyt. Specielt i disse tider, hvor vi har mange store udfordringer foran os – som vi kun kan løse i fællesskab. Her tænker jeg bl.a. på klimaforandringerne og tilbagegangen i naturens mangfoldighed, men også de helt nære ting, som at komme hinanden ved i det daglige liv, bruge tid på hinanden – og forbedre muligheden for, at den enkelte kan finde del i fællesskabet.

Derfor er jeg stolt af at bo i en kommune, der netop gør en indsats for, at vi i fællesskab kan være med til at skabe fremtidens landsbyer og landsbysamfund. I Landsbyudvalget arbejder vi tæt sammen med forvaltningen, dens ledelse samt borgmesteren om at skabe en inddragelsesproces, hvor alle borgere kan blive en del af den nødvendige udvikling.

For sammen kan vi lære af hinanden. Der sker nemlig allerede en masse spændende ting rundt omkring i de 49 landsbyer – og de ideer og tiltag skal vi have frem i lyset.

Dét er der nu mulighed for:

Den 1. marts 2020 afholdes det første store, offentlige arrangement – den såkaldte Landsbybazar – for alle borgere i Lejre Kommune. Landsbybazaren er for alle jer, der ønsker at være med til at forme fremtidens landsbyer. Den er for jer, der vil fortælle andre om eller få sparring på en god idé, og jer, der blot er nysgerrige. Og endeligt er den for alle jer unge, hvis ideer og indspark er mere end velkommen. Hvordan forestiller I jer, at fremtidens landsbyer i Lejre ser ud?

Det har været vigtigt for kommunen og os i Landsbyudvalget, at arrangementet henvender sig så bredt som muligt, og samtidig stiller skarpt på de centrale temaer, en bæredygtig udvikling drejer sig om: Natur, miljø, klima, mobilitet, fællesskaber, og som fællesnævner; ’det gode liv på landet’. Et tema, jeg dog synes, vi ofte overser i denne sammenhæng, men som kan have stor betydning for at skabe den nødvendige forandring, er kunsten.

Derfor går mit spørgsmål til den næste klummeskribent, som er kunstner Hannah Anbert, bosiddende i Kisserup Krat:
Hvordan kan kunsten bidrage til en fællesskabsbaseret og bæredygtig landsbyudvikling i Lejre Kommune og har du nogle konkrete bud på, hvordan det kan realiseres lokalt (evt. i Kisserup)

Jeg ser frem til at læse dit svar, Hannah.

Tak fordi, I læste med. Jeg glæder mig til at se jer derude og lære af alle jeres gode ideer!