Anlægpuljen 2024

Anlægspuljen 2024 er på 5.000.000 kroner.
Der er modtaget 18 ansøgninger til Anlægspuljen med en samlet ansøgningssum på 17.188.225 kroner.
Ansøgningerne fordeler sig i:

Pulje 1 Etablering af nye fritidsfaciliteter og -anlæg. 
6 ansøgninger på i alt 14.055.000 kroner  

Pulje 2. Understøttelse af eksisterende fritidsfaciliteter
12 ansøgninger på i alt 3.133.225 kroner

På denne side præsenteres hver ansøgning. 
Hvert punkt består af:

  • Kort præsentation, formuleret af administrationen
  • Bilag, fremsendt af ansøger
  • Beskrivelser og argumentation for ansøgning i præcise ordlyd. Der er ikke ændret i formuleringer e.lign
  • Bemærkninger fra administrationen med oplæg til tildeling af midler (repræsentanter for Service & Ejendomme og Kultur & Fritid)
  • Bemærkninger fra myndighedsafdelingen, baseret på indledende projektscreening (repræsentanter for Byggeri, Landzone, Teknik og Miljø)  
  • Bemærkninger fra facilitetsudvalget

 Nederst på siden finder du beskrivelse af anlægspuljen samt kommissorium for facilitetsudvalget.  

Ansøgning 1.  
Padelbane ved Hvalsø Hallen

Præsentation af ansøgningen.

Hvalsø Tennisklub ansøger om 238.875 kroner til restfinansiering af etablering af padelbane nr 2 i Hvalsø. Kommunalbestyrelsen har bevilget midler til etablering af en padelbane ved Hvalsø Hallen og Tennisklubben ønsker at etablere yderligere en bane.

Bilag:
1. Placering af bane (PDF)
2. Projektbeskrivelse for padelbaner 2022
3. Budget padelbane nr. 2 

Ansøger:  
Hvalsø Tennisklub HTK 

Anlægspulje der søges: 

Pulje til etablering af nye fritidsfaciliteter og -anlæg 

Beskriv dit forslag: 

Hvalsø Tennisklub startet i 2020 et projekt op, med etablering af padel baner i Lejre Kommune, for at kunne tilgodese Kommunens borger med padel, samt at få padel ind i foreningsregi, De øvrige 4 tennisklubber, Kr. Hyllinge, Osted, Lejre og Gevninge indgik med i en arbejdsgruppe, som udarbejde et projektforslag til Lejre Kommune, (vedhæftet), om etablering af 2 padel baner til hver af de 5 tennisklubber. Til budget 2023 bevilgede Lejre Kommune én padel bane til hver tennisklub. Hvalsø Tennisklub, som er den største tennisklub i Lejre Kommune med 170 medlemmer, heraf 72 børn og unge under 25 år, blev bevilget den første bane til etablering i efteråret 2023. Da HTK forventer en medlemsstigning på 50% er en bane ikke tilstrækkelig, så at alle kan få spilletid. Dertil er der med en bane ikke mulighed for at tilbyde sociale tiltag i form af træning, turneringer, sommercamps etc. HTK har derfor samlet kr. 400.000 ind til en bane nr. 2. som er tænkt ind i det tilbud som en entreprenør nu har præsenteret. Prisen er siden projektets start desværre steget, til næsten det dobbelte. Pga. bla. problemer med de rette jordbundsforhold etc. er der først her i sommeren 2024, kommet et tilbud fra en entreprenør. Prisen for den bane som HTK skal finansiere er kr. 735.000 incl. moms.  

Beskriv de eksisterende forhold: 

Der er pt. ikke padel i Lejre Kommune. Padel banen skal administreres og driftes af HTK. Den endelige placering er her d. 23. juli 2024 ikke officiel, men som det pt. foreligger placeres de 2 baner øst for det eksisterende tennisanlæg, formentlig i samarbejde med petanque klubben og hundeklubben, som der er afholdt indledende drøftelser med. 

Hvorfor er dit forslag vigtigt?: 

Det er et nyt tilbud til borgerne i Hvalsø by og Lejre Kommune. Padel er i rivende udvikling på landsplan og er meget efterspurgt af borgerne i Hvalsø. HTK har gennem de sidste 4 år fokuseret meget på familie idræt og har med det tiltag øget medlemstallet til det tredobbelte på blot 4 år. Padel er netop en sport, som kan dyrkes af børn og forældre sammen, da det teknisk ikke er så svært at spille som tennis. Vi vil ved etableringen fortsat have meget focus på børn og unge, samt familier. Potientielle ny tilflyttere til Hvalsø vil også være interesseret i at der kan spilles padel i byen. Pt drager borgerne til Roskilde eller Holbæk for at spiller padel. Det vil være en stor fordel at byen og Kommunen kan tilbyde padel. Padel banerne placeres i umiddelbar nærhed af skole. SFO og institutioner, som vil kunne bruge anlægget frit. Turister til byen vil ligeledes kunne tilbydes timer på padel banerne. Der er ikke indtænkt kommercielle interesser i padel banen. Vi forventer en stigning i medlemstallet på + 50%. 

Beskriv målgruppen for projektet: 

Børn unge familier som beskrevet ovenfor. Dertil turister til området. Mange seniorer og veteraner i Lejre Kommune betaler timepris for at spille padel i omegnskommunerne. Vi forventer at de vil foretrække at spille lokalt, for at undgå transport. Skole, institutioner, SFO etc. ligger meget tæt på padel banerne. Det giver mulighed for at børn og unge får mulighed for at få motion og sjov, ved at spille padel lokalt uden at skulle transporteres sig til en nabokommune for at dyrke denne form for ketsjerspil. Som anført har HTK pt. 170 medlemmer heraf 72 børn og unge under 25 år. Vi forventer en stigning i medlemstallet på + 50% både for voksne og børn og unge, ud fra erfaringen fra andre padel klubber. Vi vil fortsat holde focus på familie idrætten gennem padel, som vi har gjort med tennis. 

Hvad er budgettet for dit forslag?: 

Budget fra Hasse Kürstein fremsendt på mail juli 2024 for bane 2: Bane 2. Priser u. moms Levering af Padelbane 0 kroner (HTK indkøber selv bane) Entreprenørarbejder 297.625 kroner Elarbejder entreprenør 0 kroner Div. El, netværk og styring 20.000 kroner Afledninger kloak mv. 20.000 kroner IT og låsesystemer 15.000 kroner Adgang og belysning 10.000 kroner Sum 362.625 kroner. HTK indkøber og opsætter en bane for egne opsparede midler (100.000 kr), klubobligationer (75.000 kr.), samt en lån (75.000 kr.) i DGI i alt kr. 250.000. Dertil har HTK modtaget fondsmidler fra DGI på kr. 150.000. Så de 362.625 kroner kan finansieres delvist med DGI fordsmidlerne samt en bevilling fra anlægsfonden fra Lejre Kommune på følgende måde: Da der skal betales fondsmoms af DGI fondens bevilling reduceres de 150.000 kr. med 17,5 % til 123.750 kr. Da jeg ikke forventer at der skal betales fondsmoms af de af Lejre Kommune bevilgede midler, håber vi at Lejre Kommunes Anlægsfond kan bevilge det resterende beløb på 238.875 u. moms til etableringen af bane nr. 2. 

Hvad er de estimerede driftsudgifter
6.000 pr. bane incl. sand, el til lys og en opsparing over 10 år til fornyelse af græstæppet.

Bemærkninger fra administrationen
Det vurderes at restfinansieringsbehovet på 238.875 kroner er retvisende. Lejre Kommune har afsat midler til etablering af en bane. 
Der vil efter 10 år formentlig være behov for udskiftning af tæppe til 100.000 kroner.
Det vurderes at udgifter til drift udgør i alt 31.000 kroner fordelt med 6.000 til selve padelbanen samt 25.000 pr bane til afledte omkostninger (lys, sikkerhedsattester, vedligehold)

Tilsvarende baner anlægges i Lejre og Osted i 2025 samt i Kirke Hyllinge og Gevninge i 2026
Ideen er realiserbar og realistisk og vurderes, at vil kunne bidrage til fx skolens anvendelse af anlægget, samt give større mulighed for sociale fællesskaber.
Det forventes at banen kan anvendes af tennisklubbens medlemmer (100-200) samt skole i tidsrummet 8-22, i perioden marts til oktober.
Anlægget er præsenteret for foreninger og imødekommes. Der er ikke foretaget borgerhøringer mv.
Der er ingen padelbaner i Lejre Kommune og de fem nye anlæg (hvor Hvalsø er det første) vil formodentlig være medvirkende til øget interesse for ketchersporten. Erfaringsmæssigt er der ikke tilbagegang i foreningspadel som det opleves hos den kommercielle padelvirksomhed. 

Administrationen foreslår, at der tildeles 238.875 kroner til refinansiering af projektet.

Bemærkninger fra myndighedsafdelingen. 

Byggeansøgning er indsendt og modtaget.
Den planlagte bane ligger i zone jf lokalplan som er udlagt til idrætslige formål. I dag ligger der petanquebaner og en asfaltbane.  
 

Bemærkninger fra Facilitetsudvalget
Facilitetsudvalget foreslår, ud fra et ønske til realisering af projektet, at der tildeles 238.875 kroner til restfinansiering af projektet.

Ansøgning 2.  
Klubhus ved FC Lejre 

Præsentation af ansøgningen.
FC Lejre ønsker at etablere et klubhus ved idrætsanlægget i Allerslev og søger fonde for finansiering. Kommunalbestyrelsen har reserveret området for en 3-årig periode hvis klubben finansiere projektet. 
FC Lejre søger anlægspuljen om 3,5 mio. kroner til medfinansiering af projektet

Bilag:
1. Nyt Klubhus i Lejre 2024
2. Velkommen til FC Lejre

Ansøger:
FC Lejre
 

Hvilken anlægspulje søger du?: 
Pulje til etablering af nye fritidsfaciliteter og -anlæg 

Beskriv dit forslag: 
Igennem de seneste år er pige- og drenge ungdomsfodbold eksploderet i Lejre. FC Lejre er i dag Lejre kommunes største fodboldklub med over 550 spillere, hvor over 70% af spillerne er børn og unge. Der er derfor livlig aktivitet på banerne ved Allerslev skole, men der mangler i den grad et klubhus, der kan være samlingsrum for samvær og fællesskaber. Vi ønsker derfor at opføre et 370 m2 Klubhus med 3 omklædningsrum, et stort klubrum samt en café & lounge, der kan forbinde de forskellige muligheder for aktiviteter. Tanken er at opføre klubhuset ved fodboldbanerne tæt ved Allerslev skole (et areal, som allerede er forhåndsgodkendt af kommunen). 

Beskriv de eksisterende forhold: 
Der findes i dag ikke et klubhus ved græs- og kunststofbanerne i Allerslev, hvor børnene bliver trænet, som vi ser det i de nabokommunerne, vi besøger til udebanekampe. I de klubber, hvor der er moderne trænings- og klubfaciliteter, mærker man tydeligt, hvor meget det betyder for samvær og sammenhold i klubben. 

Hvorfor er dit forslag vigtigt?: 
FC Lejre har formået at skabe en kæmpe succes med at få især helt unge pige- og drengespillere til at mødes omkring fodbolden med en filosofi, hvor det ikke kun handler om at vinde, men om at udvikle sig som et samlet hold. Netop denne holdånd er ekstremt afgørende for at skabe et miljø hvor såvel ungdomsspillere og frivillige trænere kan mødes og skabe succes på fodboldbanerne 

Beskriv målgruppen for projektet: 
Den primære målgruppe er selvfølgelig fodbold, men vi forestiller os, at klubhusets faciliteter kan bruges til fx. vandre og løbere og derigennem understøtte “Bevæg dig for livet”. Derudover vil lokalerne også vil kunne bruges til fx. E-sport og kulturelle arrangementer. 

Upload visualisering, skitse, tegning, billeder eller lign.: 
NYT KLUBHUS I LEJRE_AUGUST 2024.pdf, 240730 - CEA - Velkommen til FC Lejre Fodboldklub.docx 

Hvad er budgettet for dit forslag?: 
Vi forventer det samlede budget vil være ca. 10 mill kr. Det er vores ønske at søge fonde til at dække min. 2/3 af det samlede budget, og vi vil derfor ansøge om 3,5 mill kr fra Lejre kommune, Dette vil også sende et stærkt signal til fonde om, at kommunen bakker op om projektet 

Hvad er de estimerede driftsudgifter?: 
Vi ønsker at bygge et klubhus, hvor smarte driftsløsninger er indtænkt fra start, så de bliver så små som overhoved muligt! 

Bemærkninger fra administrationen
Det er erfaringen fra andre steder i kommunen, at det at kunne mødes tæt ved idrætsbanerne underbygger øget aktivitet og socialt samvær. I dag er det muligt at anvende hallens store mødelokale som klublokale, men reelt sker dette ikke i relation til fodboldaktiviteter – formentligt fordi afstanden er for stor.  Til sammenligning er der klubhuse placeret på eller ved fodboldbanerne i Hvalsø, Osted og Kirke Hyllinge
Det forventes at klubhuset kan anvendes af omkring 200-500 brugere fra klubben, året rundt fortrinsvist klokken 16-20 i hverdagene samt i weekender. 
Det er administrationens vurdering at forslaget er lokalt forankret. 
Projektgruppen har tidligere indsendt budget på 6,7 mio. kroner. 

På baggrund af driftstal fra haller og klubhuse i Lejre Kommune vurderes det, at der skal afsættes 350 kroner pr. m² / år til drift og vedligehold, i alt 129.500 kroner

Ansøger har præsenteret projektet for områdets foreninger som støtter op omkring det. 

Administrationen foreslår, at der tildeles 1.550.000 kroner til medfinansiering af projektet og at projektet eventuelt skaleres.

Bemærkninger fra myndighedsafdelingen. 
Projektet kræver byggetilladelse. Det er essentielt at anvendelse betjener boldbanen for at kunne realiseres jf lokalplanen § 3.3 og § 5.4. Placering er i delområde 2.

https://dokument.plandata.dk/20_1102954_DRAFT_1220275794311.pdf

Der er opmærksomhedspunkter omkring indgreb i beplantningsbælterne i forhold til kommunale arealer.
Byggeriet kan overstige hvad der er tiltænkt i lokalplanen og projektet kan være lokalplanpligtigt.
Der er markeret et sted på kortet, hvor der står ”Nyt anlæg”. Det fremgår ikke hvad dette dækker over, og vi kan således ikke forholde os til det.
klubhuset kræver dispensation fra skovbyggelinjen
Vedrørende spildevand vil huset blive lagt i separatkloak opland, så der kan kun give tilladelse hvis tagvand ønskes nedsivet lokalt. OBS på byggefelt til nærliggende spildevands trykledning fra børnehuset

Bemærkninger fra facilitetsudvalget
Facilitetsudvalget foreslår, at der tildeles 906.775 kroner til medfinansiering af projektet. Projektet kan skaleres samt indgå i en evt. helhedsplan for Lejreområdet og FC Lejre har mulighed for at genansøge anlægspuljen i 2025. 

 

Ansøgning 3.
Omlægning af tennisbane i Kirke Hyllinge

Præsentation af ansøgningen.
KHIF Tennis ønsker at omlægge en af deres grusbaner til kunstgræs. Klubben har delvist rejst midlerne men savner restfinansiering på 150.000 kroner

Bilag.

1. Revideret budget august 2024 - Pulje til understøttelse af eksisterende fritidsfaciliteter tennisbane
2. Tilbud-358148-566090
3. Tilbud kunstgræs Kirke Hyllinge Tennis nyt 2024
4. Bilag 11 - Lejre Kommune tilsagnsbrev til KHIF
5. Bilag 8 - Overslag på holdbarhed og vedligehold af bane HP tennis
6. Bilag 2 - Luftfoto af tennisanlæg

Ansøger 
KHIF Tennis 

Hvilken anlægspulje søger du?: 

Pulje til understøttelse af eksisterende fritidsfaciliteter 

Beskriv dit forslag: 

KHIF Tennis råder i dag over 4. rødgrus tennisbaner. Vi har et stort ønske om at omdanne den ene bane til en kunstgræsbane. KHIF tennis har selv rejst finansiering til anlæggelse af banen på ca. 340.000 kr. men det viser sig desværre at der mangler ca. 143.000 - 150.000 kr. før kunstgræsbanen er fuldt finansieret. Underfinansieringen skyldes ekstra udgift til bortskaffelse af ca. 280 tons slagger, der efter aftale med Lejre kommune, skal bortkøres og ikke kan opbevares i depot ved klubben. En tenniskunstgræsbane er opbygget med kvartssand og ikke med gummigranulat som for eksempel en kunststof fodboldbane. Dertil vil vi fremhæve, at kvartssandet ikke er coated med miljøskadelige stoffer. Vi ansøger puljen om støtte/finansiering af et beløb op til 150.000 kr. 

Beskriv de eksisterende forhold: 

Det er en tennisafdeling som er beliggende i Lejre kommune. KHIF Tennis er en idrætsafdeling der er forankret Kirke Hyllinge Idræts Forening, KHIF, sammen med 9 andre sportsafdelinger som f.eks. Håndbold, Badminton, Fodbold mfl. KHIF Tennis har adresse; Stationsvej 16, 4070 Kirke Hyllinge, og råder i dag over 4. rødgrus tennisbaner. Der er pt. 80 medlemmer tilknyttet KHIF Tennis. Da kontingenterne fra disse 80 medlemmer ikke kan generere nok midler til udgiften til omlægning af en rødgrus tennisbane til en tenniskunstgræsbane, ansøger vi om midler fra 'Puljen til understøttelse af eksisterende fritidsfaciliteter' hertil. Lejre kommune har givet forhåndstilsagn på tilladelse til at ombygge et stk. tennisbane (vedhæftet som bilag). Luftfoto af anlæg vedhæftet. 

Hvorfor er dit forslag vigtigt?: 

Baggrunden for ansøgningen skal bl.a. ses i lyset af den udvikling, byen Kirke Hyllinge og KHIF Tennis har været igennem de senere år også set i relation til Covid-19. KHIF Tennis er i mindre vækst og har brug for støtte til omlægning af en grus tennisbane til en tenniskunstgræsbane for at fortsætte den gode udvikling. Alle ønsker at der bliver dyrket mere sport lokalt og hele året. Det er muligt at udvide udendørstennis sæsonen, hvis klubben har en tenniskunstgræsbane. Det er et stort ønske i KHIF Tennis at få omdannet en af grus tennisbanerne til en tenniskunstgræsbane. • Der er en tendens til, at udøverne gerne vil kunne spille tennis det meste af året Så vi har et stort behov for at forlænge sæsonen. • Mange flere hold kan bruge en tenniskunstgræsbane, da den ikke slides på samme måde som en grusbane. • De våde vejrforhold begrænser brugen af grusbanerne, også om sommeren • I vinterhalvåret har klubben begrænset adgang/haltider til tennis i den lokale Bramsnæsvig hal. Dette betyder, at kun en del af vores medlemmer har adgang til at spille lørdag morgen i vinterhalvåret, da der kan kun afvikles en enkelt kamp af gangen. • En længere tennissæson er til stor gavn for udøvernes sundhed og trivsel • En tenniskunstgræsbane vil bidrage til, at vi kan fastholde nuværende spilleres interesse for tennis og tiltrække nye spillere. 

Beskriv målgruppen for projektet: 

Det giver fællesskab, synlighed, viden, læring og en mening med livet at være en del af en idrætsforening. Det understøtter bl.a. børn og unge fra ressourcesvage familier til at deltage i fællesskabet. Det er vores forventning, at en kunstgræsbane kan tiltrække nye medlemmer i alle aldersgrupper. En stor del af klubbens medlemmer er seniorer og pensionister. For denne gruppe vil der også være en incitament for at bevæge sig yderligere, da en kunstgræsbane er lettere tilgængelig i forhold til vejret i en forlænget sæson. KHIF Tennis ønsker at ”kick” starte ungdomsarbejdet i forbindelses med omlægningen/etablering af tenniskunstgræsbanen. 

Upload visualisering, skitse, tegning, billeder eller lign.: 

Bilag 2 - Luftfoto af tennisanlæg.pdf, Bilag 8 - Overslag på holdbarhed og vedligehold af bane HP tennis.pdf, Bilag 11 - Lejre Kommune tilsagnsbrev til KHIF.pdf, Tilbud kunstgræs Kirke Hyllinge Tennis nyt 2024.pdf, Tilbud-358148-566090.pdf 

Hvad er budgettet for dit forslag?: 

Budget udarbejdet august 2024 er vedhæftet som bilag, samt tilbud på bane fra AC Sportsanlæg og vognmand vedr. bortkørsel. KHIF tennis har selv sparet 100.000 kr. sammen. Der er søgt og givet tilsagn om støtte på 50.000 kr. fra Nordea Fonden Lejre kommune har givet tilsagn om støtte til projektet med 20.000 kr. KHIF hovedforening har givet tilsagn om lån på op til 170.000 kr. der skal afdrages af klubben over en perioden på ca. 20 år. 

Hvad er de estimerede driftsudgifter?: 

Vi lægger vægt på bæredygtighed, og tenniskunstgræsbanen skal anlægges på en nuværende grus tennisbane og derfor er der en mindre miljøpåvirkning, da den årlige vedligeholdelse, der i forvejen varetages af Lejre kommune, indeholder mindre brug af tennis grus da en tenniskunstgræsbane vedligeholdes med Kvartssand. Levetiden på en tenniskunstgræsbane er ca. 20 år. Se desuden vedhæftet bilag omkring holdbarhed og årlig vedligeholdelse. 

Bemærkninger fra administrationen.
Det forventes, at kunstgræsbaner giver en væsentlig bedre mulighed for at anvende og spille i yderperioder samt i perioder hvor det regner. Administrationen har ikke konkrete erfaringer med dette. 
I forhold til banedrift, vil Lejre Kommune kunne spare 6-7.000 kroner årligt på klargøring.
Der skal tages forbehold for udskiftning af tæppe efter 10-12 år, pris ca. 100.000 kroner
Projektet vurderes realiserbart og realistisk samt har lokal forankring. Der er ikke tilsvarende baner i Kirke Hyllinge og omegn men netop omlagt to baner ved Lejre Tennisklub

Banen anvendes af klubbens cirka 100 medlemmer,

Administrationen foreslår, at der tildeles 143.000 kroner til refinansiering af projektet.

Bemærkninger fra myndighedsafdelingen.
Projektet kræver kun byggetilladelse hvis der samtidigt ændres på andre forhold som f.eks. Belysning. Støjværn etc. 
Det vurderes at omlægningen kræver at Kunstgræsbanen skal VVM-screenes
Jord. §19-tilladelse til afledning til undergrunden håndteres sammen med spildevand hvor der skal søges om tilladelse til at håndtere overfladevand fra kunstgræsbanen
I forhold til grundvand, vurderes det at banen ikke udgør sikkerhedsrisiko men der tages forbehold for anvendelse af tømidler samt bekæmpelse af ukrudt mv.

Bemærkninger fra facilitetsudvalget. 
Facilitetsudvalget foreslår, ud fra et ønske til realisering af projektet, at der tildeles 143.000 kroner til restfinansiering af projektet. 

Ansøgning 4 
Flydebro og rampe til Lindenborg Roklub 

Præsentation af ansøgningen.
Lindenborg Ro- og Kajakklub ønsker at udskifte deres gamle badebro og søger om 286.000 kroner til finansiering af dette. Broen anvendes til klubbens aktiviteter

Bliag:
Tilbud EasyFloat - 07-08-2024

Ansøger: 
Lindenborg Ro og Kajakklub 

Hvilken anlægspulje søger du?: 
Pulje til understøttelse af eksisterende fritidsfaciliteter 

Beskriv dit forslag: 
Vi søger bevilling til eller tilskud til ny flydebro og ramper. Arbejdet søges udført i den kommende vinter eller i det tidlige forår, så det er klar til sæson 2025. Vi har sonderet markedet for flydebroer og ramper, og har i den forbindelse valgt et tilbud fra NBC Marine i Kvistgård 
 
Beskriv de eksisterende forhold: 
Klubben står foran en større investering, da flydebroen og ramperne til søsætning og optagning af bådene er meget gamle, og lider alvorligt af tæring og råd. Klubben har kun begrænsede midler til investeringen, da den største del af de frie midler går til renovering af bådene, kajakkerne og klubbens bygninger, som foretages på frivillig basis af klubbens medlemmer 
 
.Hvorfor er dit forslag vigtigt?: 
Flydebroen og ramperne er en betingelse for klubbens eksistens. Klubben er aktiv i at fremme søsporten og sikkerheden til søs i lejre Kommune. 
 
Beskriv målgruppen for projektet: 
Målgruppen er klubbens godt 100 medlemmer og herunder uddannelse af nye medlemmer i roning og sikkerhed. Klubben har ligeledes et samarbejde med Lindenborg Efterskole om uddannelse af skolens elever i roning 

Hvad er budgettet for dit forslag?: Tilbuddet fra NBC Marine lyder på i alt inkl. levering og montering: 256.000 kr. I forbindelse med projektet er det nødvendigt at renovere pladsen foran bådhallen og støbe en ny betonkant til fastgørelse af flydebroen og ramperne. Anslået materiale pris 30.000 kr. Arbejdet udføres af klubbens medlemmer. 
 

Hvad er de estimerede driftsudgifter?: 
Optagning af flydebroen om efteråret og søsætning af den igen om foråret. Udføres som hidtil af klubbens medlemmer. 

Bemærkninger fra administrationen.
Broen ligger og driftes ikke i kommunalt regi som fx Herslev, Kyndeløse og Nagels Rende broerne. Administrationen kender ikke til den eksisterende bros stand. 
Broen ligger nær til Lindenborg efterskole som måske også har gavn af den. Nærmeste alternativ er broen i Herslev   

Projektet er realiserbart, formentlig med lokal forankring. 

Administrationen foreslår, at der tildeles 143.000 kroner til medfinansiering af projektet.

Bemærkninger fra myndighedsafdelingen.
Ingen

Bemærkninger fra facilitetsudvalget.
Facilitetsudvalget foreslår, ud fra et ønske til realisering af projektet, at der tildeles 286.000 kroner til restfinansiering af projektet. 

Ansøgning 5.  
Udviklingsplan af Lejre og Allerslev

Præsentation af ansøgningen.
Foreningerne i Alleslev og Lejre har ønske til at der afsættes midler til en helhedsplan for området omkring Lejre Hallen. De ansøger derfor om 1 mio. til udviklingsplan for området og efterfølgende anlægsbudget.  

Ansøger
Lejre Idrætsforening m.fl.

Bilag
1. Ideoplæg til etablering af en ny skydebane i Lejre by.docx  

Beskriv dit forslag: 
Foreningerne i området i Allerslev og Lejre St. områder søger om et tilskud på 1 mio. kr. til at hyre rådgivning- og arkitektbistand til at udfærdige en plan og skitseprojekt for udbygning af nye faciliteter ved Lejrehallen. 

Beskriv de eksisterende forhold: 
Gennem adskillige år har foreningerne søgt om enkelt faciliteter ved Lejrehallen, så for at kunne udnytte såvel kommunale midler som fondsmidler bedre ønsker foreningerne en helhedsplan, der kan udbygges i den takt, det er muligt af finde finansiering enten via kommunens anlægsbudget og/eller via fondsmidler. Ved den årlige sæsonplanlægning i foreningerne kan vi konstatere, at der mangler kapacitet i de eksisterende lokaliteter. LIF Bordtennis er nu så stor, at der ikke kan skaffes plads til såvel ungdom som ældre, selve driften vanskeliggøres af at bordtennisborde skal flyttes rundt og tages om og ned efter brug desuden manglende plads til opbevaring af bordene i depotrum. Bordtennis har for 60+ venteliste i dag. LIF Badminton har nu så mange ungdomsmedlemmer, at der må forventes venteliste. Og det er vanskeligt at få afviklet kampe i weekends grundet hallen er optaget af floorball og håndboldkampe. 60+ badminton får flere og flere medlemmer, og da skolen udbygges til flere elever, vanskeliggør det brug af hallen i dagtimerne. Motionister der spiller badminton må i højere grad henvises til Osted – tidligere blev Glimhallen brugt - miniton for de mindste årgange må afholdes i Ostedhallen eller i ydertimerne i weekenderne i Lejrehallen. LIF Basket er henvist til Ostedhallen, selvom denne ikke har basket faciliteter til kampe – denne facilitet er i Lejrehallen. Den udendørs basketballbane delvist finansieret af LIF ved Lejrehallen er optaget af barakker, som huser Allerslev Skole og derfor uanvendelig. FC-Lejre har nu mange ungdomsspillere – såvel drenge som piger – det kræver tidssvarende omklædningsfaciliteter og faciliteter til klubaktiviteter – de tidligere klublokaler er indskrænket for at give plads til yoga, afspænding og spinning. Afskærmning af boldbanerne og bænke er rådnet ligesom atletikfaciliteterne er så godt som ubrugelige. Lejre ESport har pt til huse i Felix, men vil hvis muligheden opstår, meget gerne være en del af foreningsfællesskabet omkring hallen. ESport og kodning kan tiltrække børn og unge til fællesskabet med en anden profil, og en placering omkring hallen vil også åbne op for et væsentlig tættere samarbejde med Allerslev Skole. Folkeoplysningsforbundenes gymnastik—og yogahold blev henvist til at få timer i dagtimerne i multisalen ved Lejrehallen, da Esport fik lokalet i Felix. Vores Skatepark har flere og flere besøgende og ønsker udbygning af bane samt plads til socialt samvær for børn og unge. Skateparken er hovedsagelig finansieret af foreningerne og fondsmidler. Lejre Tennis Klub kan ikke benytte Lejrehallen, da det ikke er muligt at få tider i vintersæsonen, så klubben kan ikke have aktiviteter i vintersæsonen. Lejre-Osted skytteforening der pt. har til huse i Spor 3 – hvor kommunen pt betaler 150.000-170.000 kr. årligt i leje, har vanskelige vilkår til at tilbyde airsoft challenge og vanskeligt ved at indgå i et tættere samarbejde med Allerslev Skole. Desuden ønsker klubben at indgå i det brede foreningsfællesskab ved og i Lejrehallen. Opbevaring af skydevåben mv. kræver mere og mere sikkerhed. Ved etablering af en ny skydebane kan man opbygge fælles faciliteter til f.eks. bordtennis, dans, spinning, kampsport mv. i lighed med skydebaner i Skals og Thisted. Lejre Fitness har nu over 500 medlemmer – mange ungdomsmedlemmer – selv om fitness har åbent fra kl. 6.00 til 24 er det vanskeligt at få plads. Desuden er der etableret spinning – men kun i et lokale, der kan benyttes lejlighedsvis dvs. spinningcykler kan ikke stå permanent i lokalet og derfor optager et helt depotrum. Holdfitness er kun muligt i få dagtimer og ikke om aftenen grundet at aftenskolerne og Allerslev Gymnastikforening bruger multisalen. Allerslev Gymnastikforenings har vanskeligt ved at kunne udnytte springgraven i hallen fuldt ud, da der ofte er andre aktiviteter i hallen for at kunne udnytte hallen bedst mulig. Ved anvendelse af multisalen bliver der ofte meget transport i selve hallen fra depotrum til multisal, hvilket give forstyrrelse i aktiviteterne i hallen. Midtsjællands Vikings Floorball mangler faciliteter til opbevaring af bander. Folkeoplysningsforbundene og Hjerteforeningen mangler plads til deres yoga og genoptræningshold. Der findes ikke plads på Bøgebakken. Gældende for alle foreninger er, at de ikke kan holde regionale stævner og større arrangementer, da DIF og DGI kræver, at der findes cafeteriefaciliteter, som ikke findes i og ved Lejrehallen. Grundet det store pres på aktiviteterne i og ved Lejrehallen mangler der parkeringsfaciliteter – såvel bil som cykel samt moderne omklædningsfaciliteter Med venlig hilsen Ole Bjørn Hansen Formand brugerrådet ved Lejrehallen På vegne af foreningerne i Allerslev- Lejre St. område. Lejre Idrætsforening (8 idrætsgrene) Lejre Fitness Allerslev Gymnastikforening (9 idrætsgrene) Osted/Lejre Skytteforening Midtsjællands Vikings Floorball 

Hvorfor er dit forslag vigtigt?: 
Med en større og større udbygning af boliger i området er der nu et voldsomt pres på fritidsaktiviteterne ved Lejrehallen. Skolen udbygges uden der sker en tilsvarende udbygning af faciliteterne ved Lejrehallen 

Beskriv målgruppen for projektet: 
Alle aldersgrupper så såvel unge som gamle ikke skal være på venteliste for at dyrke idræt. 

Upload visualisering, skitse, tegning, billeder eller lign.: 
Ideoplæg til etablering af en ny skydebane i Lejre by.docx 

Hvad er budgettet for dit forslag?: 
1,2 mio. kr. 200.000 kr fra foreningerne og Lejre Støtteforening 

Hvad er de estimerede driftsudgifter?: 
Midlerne bruges som led i en evt. anlægsbevilling 

Bemærkninger fra administrationen.
Der ligger i ansøgningen projektmateriale for skydebane men ikke for (eller fra) de samlede foreninger der bruger området. 
Der har i marts 2024 været afholdt møde mellem formand for Kultur, Fritid og Turisme, foreningsrepræsentanter og administration omkring udviklingen af området. Med baggrund i det møde kan administrationen bekræfte at brugerne ønsker en helhedsplan. 
Administrationen vurderer, at udarbejdelse af helhedsplan vil koste i omegnen af 300-500.000 kroner. Administration er i gang med en facilitetsanalyse som bør indgå i det videre arbejde.  

Administrationen foreslår, at ikke tildeles midler til projektet og at projektet afventer facilitetsanalyse.

Bemærkninger fra myndighedsafdelingen.
Kræver byggetilladelse. Svært at vurdere om det er indenfor gældende lokalplan el. lign, idet adressen ikke er kendt og der ikke er taget stilling til placering.

Hvis skydebanen etableres i en eksisterende bygning kræver det sandsynligvis ikke ny adresse. (bbr)
Det kan kræve både dispensation fra skovbyggelinje og fortidsmindebeskyttelselsinje, afhængigt af hvor på grunden de placerer de nye faciliteter. (landzone)

Der er tænkt over støj og lydisolering. Det er korrekt som det oplyses, at indendørs skydebaner ikke kræver miljøgodkendelse. (milj')
Ukendt placering. Hvis der bygges på V1 eller V2 kortlagt areal kan det kræve tilladelse efter jordforureningsloven. (jord)
Svært at vurdere, når der ikke er nogen situationsplan med. Ejendomme bør komme ind over sager på kommunal jord først. (plan)

Bemærkninger fra facilitetsudvalget. 
Facilitetsudvalget foreslår, at der ikke tildeles midler til ansøgningen da projektet bør tildeles en stor anlægsbevilling. Projektet bør indgå som en efterfølgende del at den kommende facilitetsanalyse

Ansøgning 6 
Bålhytte til Spejdergruppe i Hvalsø

Præsentation af ansøgning
Skjoldungerne Lejre Gruppe ansøger om 335.000 kroner i medfinansiering til etablering af bålhytte ved deres klubhus i Bidstrupskoven.  

Bilag:
1. Bålhytte.pdf
2. Bålhytte Tradshus Budget Anlægspulje.pdf

Ansøger: 
Skjoldunger Lejre Gruppe, Det Danske Spejderkorps 

Hvilken anlægspulje søger du?: 
Pulje til understøttelse af eksisterende fritidsfaciliteter 

Beskriv dit forslag: 
Vi ønsker at forberede vores udendørsfaciliteter med etablering af et uderum. På den måde kan vi gøre vores spejderaktiviteter væsentlig mere attraktive - især i vinterhalvåret. Etablering af uderummet er en del af den overordnede plan for forbedring af vores udearealer. Vi planlægger senere opførelse af shelters, udekøkken samt yderligere uderum. 

Beskriv de eksisterende forhold: 
Skjoldungerne Lejre Gruppe (SLG) er en gruppe under Det Danske Spejderkorps, som har fået et nyt tilholdssted på Tradshus, under Skov- og Naturstyrelsen beliggende direkte til Bidstrupskovene nær Hvalsø. Tradshus er et magisk sted, men primært grundet udendørs faciliteterne, idet vi afholder alle møder udendørs. Erfaringer fra tidligere hytte var, at med opførelse af en stor bålhytte, gives der endnu bedre muligheder for at holde alle aktiviteter og møder udenfor. Tradshus har et enkelt stort rum hvor møder og planlægning kan foregå, men det egner sig ikke ikke til spejderaktiviteter. Navnlig i de mindre aldersgrupper, vil en god bålhytte være rigtig velegnet til at skabe vores eget rum i naturen og have et naturligt samlingspunkt for gruppens aktiviteter. 

Hvorfor er dit forslag vigtigt?: 
En bålhytte vil øge vores muligheder for at børnene kan lege i det fri på alle tider af året og i alt slags vejr. De frivillige voksne ledere yder allerede en fremragende indsats, og med en bålhytte vil vi blive i stand til at øge antallet af børn og give dem en bedre mulighed for at dyrke friluftslivet. Bålhytten har en forventet levetid på mindst 20 år, når den bliver løbende vedligeholdt. En bålhytte vil kraftigt forbedre vores muligheder for at kunne formidle naturoplevelser på alle årstider i alt slags vejr. Nok udfører vi alle aktiviteter i det fri, men særligt for de mindre aldersgrupper (familiespejdere 3-6 år samt mikroer 6-8 år) er ly for vind og vejr en praktisk foranstaltning. Ydermere vil bålhytten blive det naturlige samlingspunkt hvorved de mindre børn hurtigere og nemmere bliver fortrolige med de større børn. En bålhytte muliggør udvidelse af spejderaktiviteter og udeliv i form af tættere adgang til naturen og dens oplevelser i en digital tidsalder. Desuden har Skjoldungerne stort fokus på udeliv i kommunen og ønsker at stille bålhytten til rådighed for andre grupper, herunder dagsinstitutioner under overskriften ”ud i naturen” 

Beskriv målgruppen for projektet: 
Den primære målgruppe er naturligvis vores egne spejdere. Derudover vil bålhytten stå til fri afbenyttelser af skovens øvrige gæster, navnlig de mange der vandrer på Skjoldungestien. I samarbejde med Nationalparken, vil vi sørge for at bålhytten fremgår af kort, foldere, hjemmesider mm. Ydermere kommer uderummet også til at stå til fri afbenyttelse af andre grupper, herunder daginstitutioner, dagplejer mm. 

Hvad er budgettet for dit forslag?: 
Uderummet i sig selv samt opførsel har en forventet pris på 443400 kr. Vi har allerede tilsagn på 75000 kr. fra Nordea Fonden. Vi regner med en selvfinanciering på ca. 33.000 kr. Derudover håber vi på tilskud fra Anlægspulken på 335000. Se i øvrigt vedhæftede budget 

Hvad er de estimerede driftsudgifter?: 
Hvis uderummet vedligeholdes løbende, vil det kunne gøres for ca. 2000kr. om året. Dette er et beløb i sagtens selv kan afholde 

Bemærkninger fra administrationen.
Ideen er realiserbar og realistisk. Projektet vil formentlig kun gavne spejdergruppen og dens medlemmer.
Det vurderes at der vil være aktivitet året rundt, 1-3 gange om ugen i tidsrummet 17-20
Der findes ikke tilsvarende bålhytter i området, 

Administrationen foreslår, at der tildeles 167.500 kroner til medfinansiering af projektet.

Bemærkninger fra myndighedsafdelingen.
Der skal søges byggetilladelser.

Bemærkninger fra facilitetsudvalget
Facilitetsudvalget foreslår, ud fra et ønske til realisering af projektet, at der tildeles 335.000 kroner til restfinansiering af projektet. 

Ansøgning 7.
Udvidelse af motionslokaler i Hvalsø

Præsentation af ansøgningen.
Hvalsø Senior Motion ønsker udvidelse af de eksisterende motionslokaler i Østergade med omkring 50 m². Foreningen ansøger puljen til etablering af dette for 960.000 kroner.   

Bilag:
1. Skitse-langhus.pdf

Ansøger: 
Hvalsø Senior Motion 

Beskriv de eksisterende forhold: 
Hvalsø Senior Motion råder over et motionslokale på 79 kvadratmeter + badefaciliteter og et forrum med køkkenbord med vask, hvor der er plads kaffemaskine mm. endvidere giver forrummet også plads til et bord med stole, hvor motionisterne kan drikke kaffe fastholde og- etablere nye netværk. Vi er overordentlig glade for vores nuværende lokaler, men vi må erkende, at der med den store søgning til motionen (5- 6000 motionister årligt) er behov lokale udvidelse. 

Beskriv dit forslag: 
Hvalsø Senior Motion søger om udvidelse af Motionslokale Østergade 1 Hvalsø med 48 kvadratmeter. Den nye tilbygning tænkes opført i samme byggevalg og materiale som den eksisterende bygning. Tilbygningen medfører, at det samlede bebyggede areal i Østergade 1 vil udgøre 538+48 kvadratmeter af grundarealet på 2 665 kvadratmeter. Det skal bemærkes at tilbygningen ikke vil influere på de trafikale forhold eller stille yderligere krav til antal parkeringspladser i Østergade. 

Beskriv målgruppen for projektet: 
Målgruppen er pensionister og efterlønsmodtagere i Lejre kommune. 

Hvad er budgettet for dit forslag?: 
Udvidelsen omfatter som nævnt en tilbygning på 48 kvadratmeter , med en kostpris på ca. 20 000 kr. pr kvadratmeter dvs. ca 960 000 kr. 

Hvad er de estimerede driftsudgifter?: 
Hvalsø Senior Motion opkræver et gebyr på 10,- kr. pr. gang en motionist besøger motionen, det sammenholdt med fundraising, betyder at udvidelsen ikke vil belaste budgettet yderligere fundraising betyder, at motionen er selvfinansierende. 

Hvilken anlægspulje søger du?: 
Pulje til understøttelse af eksisterende fritidsfaciliteter 

Hvorfor er dit forslag vigtigt?: 
Grundet den store søgning til Hvalsø Senior Motion er der behov for at kunne supplere de nuværende fitness maskiner en mulighed vi ikke har i de nuværende lokaler. Motionens succes med flere og flere besøgende er af afgørende betydning for os ældre, hvor vi på maskiner for styrket såvel vores kredsløb som muskler. Dermed en afgørende faktor af såvel livskvalitet som mobilitet. 

Bemærkninger fra administrationen.
Administrationen vurderer, at 960.000 kroner i anlæg ikke er retvisende i et kommunalt anlæg. Ved kommunale bygninger af denne art bør regnes med m²-priser på 30.000 kroner hvilket svarer til 1.440.000 kroner i anlæg. 
Driftspriser ligger omkring 400 kroner / m² hvilket modsvarer godt 20.000 kroner om året. 
Det forventes at en udbygning vil blive anvendt af omkring 300 personer, året rundt fortrinsvist i dagtimerne.
Det er administrationens vurdering at der i Hvalsø Hallerne er ledige tider i dagtimerne (multirum 1 og 2), her tilbydes også foreningsfitness.  

Administrationen foreslår, at der ikke tildeles midler til finansiering af projektet med argumentation i at Hvalsø Hallen har ledige tider og motionsfitness for ældre. 

Bemærkninger fra myndighedsafdelingen.
Lokalplan 76 er gældende for området. Tilbygning kræver byggetilladelse. Vides ikke om bebyggelsesprocent er overholdt. Hvis bestemmelser om materialer ikke overholdes kan det kræve dispensation fra lokalplan. Projektet skal verificere om det er i overensstemmelse med gældende lokalplan og hvilke forhold evt. ikke er overholdt.
Umiddelbart kræver det ansøgte ikke dispensation fra Skovbyggelinjen, så længe det ikke bliver højere end 8 meter. Men der mangler mål på tegningerne.
Arealet er områdeklassificeret. Hvis der skal bortskaffes jord ifm. projektet, skal jorden anmeldes til og anvises af os.
Skal kun give tilladelse til noget, hvis regnvand fra tagflader på ny tilbygning nedsives lokalt på grunden. (spildevand)
Det kræver formentlig nogle dispensationer, men det er lidt svært at vide, når man ikke kan se, hvor det er placeret. 

Bemærkninger fra facilitetsudvalget. 
Facilitetsudvalget foreslår, at der ikke tildeles midler til ansøgningen. Projektet bør indgå som en del af aktivitetscentrenes udviklingsplaner

Ansøgning 8. 
Udlægning af kunstgræs på multibane 

Præsentation af ansøgning.
Der ansøges, på vegne af borgerne i Bramsnæsvig, puljen om 280.000 kroner til etablering af kunstgræsbelægning på eksisterende multibane på skolen.     

Bilag:
1. Saltex-Unisport overslag på udlægning af kunstgræs på multibane inkl jordarbejde
2. Datablad for kunstgræsset.
3. Multibane Vester Skerninge 3
4. Multibane 1
5. Multibane 2
6. Multibane Vester Skerninge 1

Ansøger: 
Borgergruppe i Ejby

Hvilken pulje søger du?: 
Pulje til understøttelse af eksisterende fritidsfaciliteter 

Beskriv dit forslag: 
Udlægning af kunstgræs på multibane På Bramsnæsvigskolen blev der i 2022 etableret en multibane gennem hjælp fra frivillige kræfter, fonde og støtte fra Skolebestyrelsen på Bramsnæsvigskolen. Forruden multibanen er der også blevet bygget en legeplads med forskellige aktiviteter, der sammen udgør et tiltalende miljø for de yngste, hvilket også er grunden til, at området er ganske velbesøgt blandt børnefamilier i hele byen. Multibanen havde til formål at fylde et tomrum i skolegården for de børn, der befinder sig på mellemtrin og højere, da faciliteterne for netop disse har været mangelfulde i skolens frikvarterer og endt skoletid. Desværre har det ikke været muligt at rejse den nødvendige finansiering til at færdiggøre banen med et egnet underlag. Det betyder, at banen i dag står henkastet med hård jord, huller og – når efteråret kommer, store mængder vand i, der ikke kan bortløbe eller nedsive. Ovenstående betyder desværre, at banen ikke bliver anvendt i det omfang, som ønsket, da børnene simpelthen ikke synes, at den er tiltalende eller sjov i anvendelse. Multibanen er bygget således, at der er mulighed for såvel fodbold som basket, men underlaget umuliggøre dette, da huller sender bolden i vilkårlige retninger. Dertil kommer, at løb og bevægelse forringer banens stand efter kort tids brug. I et forsøg på at løse dette, har børnene i samarbejde med skolebestyrelse på Bramsnæsvigskolen de seneste år forsøgt at indsamle penge til et underlag igennem diverse kaffe/kage-salg ved boder. Prisen for underlaget har dog vidst sig at være en mavepuster. Og fortjenesten ved salget minimal. Jeg indstiller derfor på vegne af borgerne i Ejby samt med opbakning fra skolebestyrelsen at: - Lejre Kommune afholder udgifterne til etablering af kunstgræs samt underlag på multibanen på forventede udgift 280.000 kr. eks. Moms. Jeg tilbyder at stå for kontakten til leverandøren og sikre udførelsen af pågældende projekt. 

Beskriv de eksisterende forhold: 
Multibanen er placeret på skolens matrikel (se vedhæftede billede fra Google Maps). Banen har for nuværende ingen belægning eller bearbejdelse af underlaget nogen art, hvilket betyder, at det ikke er muligt at udnytte de potentialer, der var hensigten med banen. Når det regner, bliver hullerne i banen fyldt med vand, der ikke kan sive bort, og stedet forvandles til en mudderpøl. Banen domineres af ukrudt og fremstår utiltalende for såvel børn som voksne. 

Hvorfor er dit forslag vigtigt?: 
Erfaringen fra andre skoler, institutioner og fritidsanlæg er, at multibaner agerer samlingspunkt for børnene. Selv i de mørke måneder appellerer en funktionel og indbydende multibane til leg og fællesskab, og kan anvendes hele året. Desværre står området i multibanen ufærdigt hen, og det er tydeligt for børn og voksne, at den ikke er færdig. Jeg har vedhæftet billeder fra en lignende bane, der befinder sig på Sydfyn, der har fået opbygget det korrekte underlag (se vedhæftede billeder). Erfaringerne her fra er, at banen er omdrejningspunktet for frikvartererne og efter endt skoledag, hvor banen ligeledes i stor stil. Multibanen ligger frit tilgængelig for alle, der kunne have lyst til at benytte faciliteterne. 

Beskriv målgruppen for projektet: 
Brugerne af en færdig multibane med kunstgræsunderlag vil i skoletiden være skolebørnene. Derudover vil det være et tilbud for alle borgere i Ejby, som ønsker at spille fodbold på en mindre bane med bander eller spille en basketballkamp. Det skyldes, at multibanen er det eneste sted i Ejby, hvor der er en basketballkurv i hver ende. I Ejby har Bramsnæs FB ligeledes udtrykt en stor interesse for at kunne bruge banen til træningsøvelser, da manglen på kunstgræs i klubben gør, at det ikke er muligt at spille fodbold udendørs i vinterhalvåret i byen. 

Hvad er budgettet for dit forslag?: 
Overslag vedhæftet. Det er vigtigt at bemærke, at der i prisen ikke er inkluderet udlægning af shockpad under kunstgræsset, hvilket dog anbefales. Udlægning af shockpad-underlag gør banen ekstra støddæmpende og behagelig at bevæge sig på. derudover kan der komme udgifter til at komme af med Jord samt udlægning Forventede udgift til projektet 280.000 kr. eks. moms Det anbefales at Lejre kommune afholder udgiften. 

Hvad er de estimerede driftsudgifter?: 
Der forventes ingen driftsudgifter 

Bemærkninger fra administrationen.
Ideen er realiserbar med lokal forankring. Banen er placeret på skolens legeplads og anvendes i offentligt regi efter skoletid.  
Det vurderes at pris for etablering og ansøgning ikke er retvisende, Jf. tilbud er pris 206.300 kroner for etablering med option på shockpad til 33.750 kroner. 
Der bør indtænkes udskiftning af tæppe og evt. shockpad efter 10 år, cirka 100.000 kroner 
Det forventes at en anlæg vil blive anvendt af omkring 2-300 personer, året rundt fortrinsvist i dagtimerne.
Skal banen passes af Vej & Park, skal der afsættes til afledt drift, som for kunstgræsbaner ligger på 25 kr pr.m², hvilket modsvarer 7.500 kroner årligt.   

Administrationen foreslår, at der tildeles 140.000 kroner til medfinansiering af projektet.

Bemærkninger fra myndighedsafdelingen.
P-ramme til offentlig formål – skole. 2.01. Der er ikke en lokalplan for området. Kræver evt. byggetilladelse
Banen skal VVM-screenes, medmindre den blev det da den blev etableret
Anlæg af kunstgræsbane kræver §19-tilladelse, der vil blive givet i kombination med nedsivningstilladelse af spildevand. Hvis en spildevandstilladelse er påkrævet, se under Spildevand, ellers skal der "blot" meddeles en § 19-tilladelse
Kræver en spildevandstilladelse, hvis der etableres et decideret nedsivningsanlæg (grøft, faskine etc.) eller hvis vandet udledes til recipient

Det kræver formentlig nogle dispensationer fra lokalplanen.
Da det er i et indvindingsopland og i OSD kan det være nødvendigt at se på om det giver anledning til nedsivning der kan være problematisk for grundvandet
 
Bemærkninger fra facilitetsudvalget.
Facilitetsudvalget foreslår, ud fra et ønske til realisering af projektet, at der tildeles 280.000 kroner til finansiering af projektet. 

Ansøgning 9 
Rutsjebane i Hvalsø gamle grusgrav

Præsentation af ansøgningen. 
Projektgruppe under Hvalsø Byforum søger 100.000 kroner til medfinansiering af første fase i udviklingen af den gamle grusgrav i Hvalsø. Første fase indeholder blandt andet en rutsjebane og madpakkehus

Bilag:
1. Jætternes Dal koncept - 002
2. _Budget og finansieringsplan Lejre Kommune - Jætternes Dal.xlsx - Ark1 (2)

3. Projektbeskrivelse til Lejre Kommune (1)

Forening:
Hvalsø Byforum - Jætternes Dal 

Hvilken anlægspulje søger du?: 
Pulje til etablering af nye fritidsfaciliteter og -anlæg 

Beskriv dit forslag: 
Jætternes Dal er en ny lege- og oplevelsesplads etableret i den gamle grusgrav i Hvalsø. Her kobler vi nordisk mytologi med bevægelse, leg, kunst og udendørs fællesskab, når vi bygger kunstneriske faciliteter til ophold, leg og motion. Vi søger medfinansisering til etablering af første fase der indeholder: - En af byen højt ønsket rutsjebane i terræn. Udformet så den ligner Udgårdslokes abnormt lange kat (som jo i virkeligheden er Midgårdsormen). - Et madpakkehus i jættestil med græs på taget og med plads til ophold og hygge for grupper, familier, en børnehavegruppe eller skoleklasse. Med den nye placering vil Madpakkehuset også kunne understøtte begivenheder som koncerter eller Skt. Hans, da det leverer siddepladser i god publikumsafstand til pavillonen. - Skiltning med historiefortælling så de besøgende kan lære mere om mytologien og inspireres til udfordringer, mens de er der - Lille skulptur, som markerer løbeudfordringen. Sammen med skulpturen markeres en løberute op og ned ad skrænten som en fast udfordring man kan øve sig på igen og igen. Endelig løberute vil blive fastlagt i samarbejde med Hvalsø Løbeklub, der bruger grusgraven meget til træning, således at den også kan give løbeklubben merværdi. 

Beskriv de eksisterende forhold: 
Den gamle grusgrav i Hvalsø bruges lige nu i mindre grad til ophold og der ligger en pavillon til koncerter og en tennisbane. Flere af byens daginstitutioner samt Lejre hjemmepasserforening, anvender grusgraven til udflugter, men mangler steder at sidde og at lege. På nabogrunden til grusgraven ligger ældreboliger, hvis beboere også forventes at få glæde af et sted at sidde ned på gåturen. Der ligger en gammel tennisbane, som kun bruges af meget få medlemmer, da Hvalsø har fine tennisbaner og tennisklub oppe ved hallen. Tennisbanen berøres ikke i projektet. Desuden er der en lille pavillon med adgang til strøm, som anvendes til koncerter og taler (det sker nu kun til Sct. Hans), hvilket projektet vil understøtte, da der etableres siddepladser i jættehytten, så vi håber at få gang i endnu flere arrangementer i grusgraven. Der er toiletfaciliteter ved naboen; Kirken, samt SuperBrugsen, Hvalsø Hallen og biblioteket inden for få hundrede meter. Den Gamle Grusgrav ligger 750 meter fra Hvalsø Station, hvortil der to gange i timen går tog mod Holbæk og København. 

Hvorfor er dit forslag vigtigt?: 
Dette projekt stræber efter at gøre op med den mangel på gode fælles opholdssteder, som præger vores by. Hvalsø tager i disse år imod mange nye borgere. Særligt børnefamilier flytter til både eksisterende kvarterer og nybyggerområder i byen for at komme tæt på naturen, blive en del af et lokalt fællesskab og samtidig være i pendlerafstand til jobbet i København. Trods det voksende befolkningstal og mange nye børnefamilier i Hvalsø er der få uformelle fælles opholdssteder, hvor borgere mødes på tværs.. Formålet med Jætternes Dal er at skabe et dynamisk samlingssted i hjertet af Hvalsø, der fungerer som både et mødested og et vindue til vores kulturarv. Vi ønsker at give både lokalsamfundet og besøgende en unik mulighed for at udforske vores nordiske arv gennem leg, læring og fællesskab. Med Jætternes Dal håber vi at skabe et fristed, hvor folk i alle aldre kan fordybe sig i naturen, opdage vores kulturelle rødder og samtidig nyde fællesskabet og aktiviteterne og møde nye bekendtskaber. 

Beskriv målgruppen for projektet: 
Vi arbejder i Jætternes Dal med følgende målgrupper: Børnefamilier i Hvalsø. Der bor omkring i alt 7000 personer i postnummeret 4330 Hvalsø pr. 1. januar 2024, heraf børn: 416 i alderen 0-4 år, 465 i alderen 5-9 år og 416 i alderen 10-14 år (kilde: https://www.statistikbanken.dk/). Lokalmiljø i Hvalsø; foreninger, virksomheder, institutioner, skoler. Hvalsø Skole har alene 584 elever og ligger blot 500 meter fra grusgraven. Ifølge Lejre Kommunes befolkningsprognose 2024 - 2035 vil antallet af børn fra 6-16 år i Lejre Kommune, stige med 10,7% frem mod 2035. Specielt Hvalsø står over for en større vækst, på 11,5% over prognoseperioden og allerede i 2027 kommer Hvalsø til at have vokset med 9,7%. Turister og familier på udflugt. Med sin placering tæt på Hvalsø St. med afgange til København, Roskilde og Holbæk flere gange i timen, kan en stor gruppe tiltrækkes til Hvalsø som udflugtsmål. Og få øjnene op for Lejre Kommune som ikke kun et udflugtsmål, men også en god by at bo i. 

Hvad er budgettet for dit forslag?: 
Samlet budget for første fase på baggrund af udbud: 1.394.306 kroner. Vi har allerede delvis finansiering på 300.000 kroner fra LAG Fjordlandet og 325.000 på sponsorer, og har yderligere ansøgninger hos Nykredit Fonden og Lokale- og Anlægsfonden til vurdering lige nu. Vi søger 100.000 kroner fra Anlægspuljen 

Hvad er de estimerede driftsudgifter?: 
Drift og vedligehold for første fem år er i budgettet - 59.375 kr for første fem år.

Bemærkninger fra administrationen
Det vurderes at ideen er realiserbar og realistisk. Projektet har i tidligere form været præsenteret for KB og området har været reserveret til gruppen. Dette projekt er sendt til screening og præsenteres politisk i december 2025. 
Pt. findes legeplads ved bibliotekshaven i Hvalsø, der er i ringe forfatning. Det vurderes at en udvikling af området ved grusgraven vil give det en revitalisering. 
Økonomi for anlæg og drift vurderes retvisende. 
Det forventes at en anlægget vil blive anvendt af omkring 1000 personer, året rundt fortrinsvist i dagtimerne.
Forslaget er lokalt forankret 

Administrationen foreslår, at der tildeles 100.000 kroner til medfinansiering af projektet.

Bemærkninger fra myndighedsafdelingen. 
Som minimum vil madpakkehus og rutsjebane kræve byggetilladelse. Det samme vil de af de andre elementer der kan bruges som legeredskaber.
I forhold til landzonetilladelse må bygninger m.v. ikke overstige 8,5 meter i højden, da det ellers vil udløse krav om dispensation fra kirkebyggelinjen. 
Legeredskaber skal, udover byggetilladelse, godkendes af legepladsinstruktør inden ibrugtagning og efterfølgende hvert år sikkerhedsgodkendes,
Der skal samtidig tegnes forsikringer og aftales drift af udstyr. 

Bemærkninger fra facilitetsudvalget.
Facilitetsudvalget foreslår, ud fra et ønske til realisering af projektet, at der tildeles 100.000 kroner til finansiering af projektet. 

Ansøgning 10.  
Fælleshus i Ejby

Præsentation af ansøgning.
Ejby Bylaug ansøger om 1.800.000 kroner til medfinansiering af fælleshus ved Bræmsnæsvig hallen og fodboldbanerne 

Bilag:
1. Fælleshuset Driftsudgifter
2. Fælleshuset plantegning
3. Fælleshuset Facade
4. Fælleshuset 1
5. Fælleshuset 2
6. DJI_0111
7. DJI_0114 

Ansøger: 

Ejby Bylaug 

Hvilken anlægspulje søger du?: 
Pulje til etablering af nye fritidsfaciliteter og -anlæg  

Beskriv dit forslag: 
Et fælleshus som aktivt og socialt samlingspunkt for Ejby og omegn. At indgå i et fællesskab har stor betydning for vores mentale sundhed. Men det er ikke nok at have mange kontakter på sociale medier. Vi har brug for at opleve, at vi er en del af noget – et fællesskab. Og det er det Fælleshuset i Projekt 11’eren skal være en bærende del af rammen om. I Ejby blomstrer foreningslivet og lysten til at dyrke fællesskab på tværs. Fodbold, dans, gymnastik, og seniortræning er blot få af de eksisterende fritidsaktiviteter der er i byen. Dog mangler et samlingssted, hvor foreninger og borgere kan dyrke samværet og fællesskabet og mødes. Et sted som indbyder til udvikling af eksisterende fællesskaber, men også indbyder til at nye fællesskaber og foreninger kan opstå og leve. Særligt vil vi med et fælleshus gerne understøtte initiativer som understøtter borgere i alle aldre uden for fællesskaber og unge som gerne vil mødes i fritiden i trygge rammer. Vi ved hvor vigtigt det er at være en del af et godt og sundt fællesskab og ønsker derfor at være en brobygger til sunde fællesskaber. Et fælleshus kommer hele byen til gavn og vil unægteligt styrke fællesskabet, foreningslivet, og andre sociale fællesskaber. 

Beskriv de eksisterende forhold: 
Fælleshuset skal bygges tæt på parkeringspladsen ved skolens idrætshaller. Her er en gammel, ubenyttet motocrossbane som planes ud for at gøre plads til fælleshuset. Det er også her haller til skolen, træningslokaler, fodboldbaner mm. er beliggende. Området er i gåafstand uanset hvor i Ejby man er bosat. Det er også et område omgivet af mark og skov. De åbne vidder og den gode plads åbner muligheden for i fremtiden at udvikle området endnu mere. Det er altså et sted og et projekt med et enormt potentiale, som ville kunne binde aktiviteter mellem skov, idrætsanlæg, hal, skole og daginstitutioner sammen. Og byens samlingspunkt for foreningslivet er et ideelt sted til at opføre et fælleshus. Lejre Kommune som ejer arealet, har i November 2022, besluttet at stille arealet til rådighed for projektet. Denne reservering bortfalder, hvis projektet ikke er igangsat inden for 3 år. Byggetilladelsen på opførelse af et fælleshus på 90m2 samt 2 x overdækket terrasser på 20m2, er givet i Maj 2023. 

Hvorfor er dit forslag vigtigt?: 
Formålet er at bygge et fælleshus som kan benyttes bredt af byens borgere. Foreninger i byen har behov for et sted hvor fællesskaber kan udvikles. Når man dyrker sport eller andre aktiviteter, hvor man er flere, så er det sociale samvær utrolig vigtigt. I Ejby mangler rammerne for socialt samvær for foreninger og borgerne generelt. Et fælleshus er derfor nødvendigt. Det er også hjertet i "projekt 11'eren" - et projekt med en række delelementer der skal udvikle Ejby mod flere fællesskaber, flere muligheder for fælles aktiviteter og gode muligheder for socialt samvær Først og fremmest skal fælleshuset være et åbent og inkluderende sted for byens borgere, og have en funktion som "multihus". Fælleshuset skal bruges af foreninger, så de kan dyrke det sociale samvær når aktiviteterne er ovre. Yderligere skal fælleshuset være åbent for bogklubber, strikkeklubber og andre mindre fællesskaber der mangler en base. Det skal være et sted hvor byens dagplejere kan mødes med børnene så de kan lege, og et sted hvor nye fællesskaber kan opstå. Grundlæggende skal fælleshuset være et sted for alle Ejbys borgere som ønsker at dyrke fællesskab og socialt samvær. Vi har indsamlet en del penge som er til fase 2. og 3. i ”Projekt 11´eren”, men vi kan ikke komme videre og bruge midlerne før fase 1, som er fælleshuset er påbegyndt. Dermed er det ydermere vigtigt at vi kan påbegynde byggeriet af fælleshuset inden disse penge bortfalder. 

Beskriv målgruppen for projektet: 
Vores hus er for alle, Unge såvel som ældre, ressourcestærke såvel som ressourcesvage, alle som ønsker at være en del af et fællesskab. Foreningerne i og omkring Ejby, har alle tilkendegivet interesse og mangel på et sted at samles, hvor vores mange frivillige kan åbne op og inviterer ind til fælles hygge. Her kan nævnes: BIFGYM, Bramsnæs FB, Bif Fitness, KHKS Håndbold, Senior Motion. Men også Bramsnæsvigskolen, Grønhøjgård og daginstitutioner såvel som Ejby Bylaug og andre ildsjæle ønsker at benytte huset. Vi vil gøre en dyd ud af at være inkluderende og opsøgende for nye fællesskaber. Vi har et stort fokus på at skabe rum for unge fællesskaber. I Ejby mangler der et sted hvor unge, som ikke længere kan gå i klub kan mødes i fritiden om et fælles tredje. Som udgangspunkt er fælleshuset låst og lukket, men i princippet kan alle få adgang til huset, såfremt det er med et formål som er i tråd med tankerne bag opførelsen. Ved f.eks. at lave et adgangssystem med en chip som tildeles efter registrering, kan alle former for fællesskab og socialt samvær dyrkes med huset som base. Med en chip kan det også registreres, hvem der benytter huset og hvem der har ansvar for at efterlade huset i pæn stand til de næste der skal benytte det, så vi sikrer os at fælleshuset er et attraktivt sted for foreninger og fællesskaber i mange år frem. 

Hvad er budgettet for dit forslag?: 
Vi ansøger Lejre Kommunes anlægspulje 1.800.000 kr. Fælleshuset er budgetteret til at koste 3.300.000 kr. i alt. Med 2.200.000 kr. ville vi kunne starte byggeriet. Vi har et konkret tilbud fra en lokal virksomhed, hvor en arkitekt har bistået med rådgivning og tegninger til brug i projektet. Og som kan sikre at vi overholder reglerne for byggeri. Tilbuddet er lavet ekskl. Maling, fliser, gulve, køkken, bryggers, badeværelseselementer samt bortskaffelse af byggeaffald, da dette er opgaver vi selv kan stå for via lokale frivillige ildsjæle med håndværksmæssig baggrund. Dette er dog værdisæt og indgår i det samlet budget på 3.3 mio. Udover Anlægspuljen i Lejre Kommune, er vi i dialog med Sparekassen Sjælland Fonden. Vi er også ved at udarbejde materiale til en ny strategi om aktivt at søge Lokale virksomhedssponsorater, som igangsættes fra September. Dog er der allerede tilkendegivet interesse fra flere lokale virksomheder til dette, og det er vores forventning at vi kan indbringe en stor sum til økonomien herfra. Yderligere planlægges det at lave folkeaktier, samt at opskalerer Bramsnæsvigdagen i Maj til et stort arrangement med forskellige aktiviteter der kan indbringe penge, såvel som aktiviteter der forbliver gratis. Med 1.800.000 kr. fra Lejre Kommunes Anlægspulje samt 100.000 kr. fra Sparekassen Sjælland mangler vi som minimum 300.000 kr. for at starte fase 1. Det er blot 30 virksomheder vi skal have til at sponsorerer 10.000 kr. hver. Fælleshuset er en del af et større projekt kaldet 11’eren, som består af Udendørs fitness, Klatrebane, Multiplads, picnicområde, Skatepark hvortil der er bevilligede 750.000 kr. til Fitness område samt klatrebane fra Liv og Land og More Play Puljen. 

Hvad er de estimerede driftsudgifter?: 
Fælleshusets driftsudgifter er estimeret til 50.000 kr. Tallene er baseret på driftsudgifter estimeret af Lejre Kommune i 2022 tillagt stigninger. Lejre Kommune har på mødet i 2022 angivet, at der på et senere tidspunkt i processen skal besluttes, om Lejre Kommune skal stå for drift og vedligeholdelse. 

Bemærkninger fra administrationen.
Det er administrationens umiddelbare vurdering, at projektet vil binde hele området godt sammen. Det er placeret i centrum af idrætsområdet på et stykke jord, der i forvejen fremstår ubrugt.
Det er erfaringen fra andre steder i kommunen, at det at kunne mødes tæt ved idrætsbanerne underbygger øget aktivitet og socialt samvær. I umiddelbar nærhed ligger hallen som har hal, multirum, fitness, mødelokaler og omklædningsrum.
KB har reserveret området til projekt 11'eren for en 3-årig periode frem til 2025. I projektet indgår fælleshuset.

Til sammenligning er der klubhuse placeret på eller ved fodboldbanerne i Hvalsø, Osted og Kirke Hyllinge
Det forventes at fælleshuset kan anvendes af omkring 100-500 brugere fra foreningerne, året rundt fortrinsvist klokken 16-21.
Det er administrationens vurdering at forslaget er lokalt forankret. 
Det er administrationens vurdering, at man bør regne med budget på 3,3 mio kroner og at driften bør estimeres jf klubhuse med ca 350 kroner pr.m² hvilket modsvarer 31.500 for bygningen. Hertil kommer afledt drift til udenomsarealerne. 

Administrationen foreslår, at der tildeles 1.550.000 kroner til medfinansiering af projektet.

Bemærkninger fra myndighedsafdelingen. 
P-ramme til offentlig formål – skole. 2.01. Der er ikke en lokalplan for området. Kræver byggetilladelse. Vides ikke om bebyggelsesprocenten for området overholdes.

Det kræver formentlig nogle dispensationer fra lokalplanen. 
 
Bemærkninger fra facilitetsudvalget.
Facilitetsudvalget foreslår, ud fra et ønske til realisering af projektet, at der tildeles 1.800.000 kroner til restfinansiering af projektet. Projektet har allerede tilkendegivelser fra fonde og finansiering fra "borgeraktier". Projektet vil understøtte lokalområdet og aktiviteter for fx børn og unge. 

Ansøgning 11.  
Adgangsforhold ved Osted Kulturhus 

Præsentation af ansøgning. 
Osted Kulturhus ansøger om 70.000 kroner til etablering af asfalteret sti fra Alfarvej til huset.   

Bilag:
1. Parkering Osted Kulturhus

Ansøger: 
Osted Kulturhus 

Hvilken anlægspulje søger du?: 
Pulje til understøttelse af eksisterende fritidsfaciliteter 

Beskriv dit forslag: 
Vi ønsker at få en bred asfaltsti fra Alfarvejen til Osted Kulturhus. Den skal føres over den første del af parkeringspladsen og sluttes til den allerede asfaltbelagte anden del af parkeringspladsen. Vi ønsker en mindre sti anlagt fra starten af asfaltstien og hen til legepladsen. 

Beskriv de eksisterende forhold: 
Den første del af parkeringspladsen er lige nu grus og perlesten. 

Hvorfor er dit forslag vigtigt?: 
Med baggrund i Osted Kulturhus’ øget brug må vi gøre opmærksom på at adgangen til Kulturhuset fra Alfarvejen er meget besværlig. Det gælder såvel for gangbesværede, cyklister og især for personer med rollator og ikke at glemme dem med barnevogn, som kommer til Kulturhusets forskellige arrangementer. Den nuværende belægning med perlesten er ujævn og gør det svært at gå og køre. Vi oplever tilbagevendende problemer for de ovennævnte grupper. Vores ønske er, at der snarest muligt bliver lagt asfalt i en bred sti, så alle kan komme til Osted Kulturhus uden store gener. Den løse belægning skylles i kloakken og skaber jævnligt oversvømmelse. Vi ønsker derfor, at man udover at etablere en bred sti, hvor alle kan gå/køre, også etablerer en sti hen til legepladsen med hævet afløb, så vi undgår oversvømmelser. 

Beskriv målgruppen for projektet: 
Osted Kulturhus' brugere. Især gangbesværede, cyklister og småbørnsfamilier. Vi har ca. 200 medlemmer. Vi har brugere af huset og legepladsen dagligt, ca. 100 om ugen. 

Hvad er budgettet for dit forslag?: 
70.000 kr. eks. moms 

Hvad er de estimerede driftsudgifter?: 
0 kr. 

Bemærkninger fra administrationen
Økonomi er retvisende 
Det vurderes at en asfalteret sti vil kunne bidrage til bedre adgangsforhold for brugere til Osted Kulturhus

Administrationen foreslår, at der tildeles 70.000 kroner til refinansiering af projektet.

Bemærkninger fra myndighedsafdelingen. 

Ingen

Bemærkninger fra facilitetsudvalget
Facilitetsudvalget foreslår, ud fra et ønske til realisering af projektet, at der tildeles 70.000 kroner til finansiering af projektet. 

Ansøgning 12.  
Udendørs installationer i Domus Felix 

Præsentation af ansøgningen
Domus Felix ansøger om 100.000 kroner til etablering af udvendige installationer (vand og el) 

Bilag:
1. Felixhaven ansøgning NordeaFonden 2024
2. Kort Felix ansøning anlægspulje sep 2024

Ansøger: 
Domus Felix 

Hvilken anlægspulje søger du?: 
Pulje til understøttelse af eksisterende fritidsfaciliteter 

Beskriv dit forslag: 
Som supplement til projektet ’Felix grønne baghave’ mellem Domus Felix, Børnenes Kunsthus og Lejre Kommune, støttet af NordeaFonden, søger vi konkret om midler til at etablere en række el-udtag og vandposter i udeområdet syd for Kulturhus Domus Felix, Lejre By, til udviklingen af området til at blive et endnu mere attraktivt mødested, værested og aktivitetssted for byens borgere og brugerne af kulturhuset og Børnenes Kunsthuset under til udvikling af området. 

Beskriv de eksisterende forhold: 
Udeområdet benyttes allerede flittigt af byens borgere, af Kulturhus Felix’ brugere og af Børnenes Kunsthus, og forventes med projektet Felix grønne baghave at blive endnu mere attraktivt. Men der mangler både el-udtag og vandposter på området til at understøtte de mange forskellige aktiviteter på området. Det vil være oplagt at etablere en række el-udtag og vandposter i forbindelse med gennemførelsen af projektet Felix grønne baghave (2024 – 2026). 

Hvorfor er dit forslag vigtigt?: 
Mange af aktiviteterne på udeområdet er afhængige af el og / eller vand, som i dag må hentes inde fra en af bygningerne. Det vil være en stor fordel at kunne tappe strøm og vand i området. 

Beskriv målgruppen for projektet: 
Målgrupperne for disse installationer er især brugerne af Kulturhuset og Kunsthuset. 

Hvad er budgettet for dit forslag?: 
Det samlede budget for etablering af 4 udendørs el-udtag med beskyttelsesrelæer er kr 50.000. Det samlede budget for etablering af 2 udendørs, frostsikrede vandposter er kr 50.000. Budget i alt: kr 100.000. Installationerne etableres af autoriserede installatører. 

Hvad er de estimerede driftsudgifter?: 
Installationerne forventes at have en vedligeholdelsesfri levetid på minimum 10 år. Herefter kan der blive tale om udskiftning af elstikkene og vandhanerne. Jordkabler og rørføringer forventes at have levetider på mere end 25 år. 

Bemærkninger fra administrationen.
Det vurderes, at projektet er lokalt forankret og realiserbart. 
Budget er retvisende
Der vil være afledt drift forbundet til etableringen af vandposterne, både til vandforbrug samt vedligehold. 

Administrationen foreslår, at der tildeles 100.000 kroner til finansiering af projektet.

Bemærkninger fra myndighedsafdelingen.
Der er brug for tegningsmateriale for at kunne behandle en sag. Ejendommen er omfattet af en skovbyggelinje og delvist omfattet af en å-beskyttelseslinje. 
Matriklen er delvist V2 kortlagt og områdeklassificeret. Etablering af 4 ud af 6 EL- og vandstik i terræn vil kræve § 8-tilladelse, da det omfatter jordarbejder. Tilladelsen vil blive givet for det samlede projekt.

Bemærkninger fra facilitetsudvalget.
Facilitetsudvalget foreslår, ud fra et ønske til realisering af projektet, at der tildeles 100.000 kroner til finansiering af projektet. 

 

Ansøgning 13 
Renovering af køkken i Gershøj 

Præsentation af ansøgning. 
Gershøj Bylaug ansøger om 66.800 til modernisering af køkkenfaciliteter i byhuset.  

Bilag:
1. Axel med underskabe

Ansøger: 
Gershøj Bylaug 

Hvilken anlægspulje søger du?: 
Pulje til understøttelse af eksisterende fritidsfaciliteter 

Beskriv dit forslag: 
Udskiftning af eksisterende køkken faciliteter i Lejre kommunes ejendom Gershøj Havnevej 16, Gershøj. Køkkenet trænger til en grundig opdatering af faciliteterne - både ift hygiejne men også affaldshåndtering. Køkkenet er og vedbliver et anretterkøkken, men vi vil gerne sikre en bedre hygiejne ved opvask og især skabe plads til reel affaldsortering i køkkenet. Derudover bedre og funktionel skabsplads til div. opbevaring af service m.v. 

Beskriv de eksisterende forhold: 
Køkkenet er meget slidt og samtidig upraktisk indrettet, hvor i sær opvasken er uhygiejnisk og lille. Dele af køkkenet er fra den tid da Lejre kommune købte ejendommen og er formentlig tilbage fra 1970 erne - eller tidligere. 

Hvorfor er dit forslag vigtigt?: 
Køkkenet ligger i den bygning som vi i Gershøj kalder "Byhuset" . Bylauget har lejeaftale med Lejre kommune og vi administrerer borgernes benyttelse af lokalerne. Lokalerne er meget benyttet og især i køkkenet trænger f.eks. bordpladen til en tidssvarende hygiejnisk løsning med en stål bordplade. Yderligere bliver der indrettet ny plads til sortering af affald, fremfor nu, hvor der ikke er nogen sorterings plads/mulighed i køkkenet. Bylauget sørger for og vedligeholder alt løst inventar og sørger for grundig rengøring efter hvert arrangement. Det er en basis for det sociale aspekt i Gershøj at vi kan opretholde et velfungerende mødested/forsamlingshus, med gode faciliteter m.v. til diverse lokale arrangementer - både for foreningerne og private. 

Beskriv målgruppen for projektet: 
Målgruppen er alle borgere i Gershøj. Der afholdes dels Bylaugets arrangementer f.eks. fællesspisninger og møder. Øvrige foreningers generalforsamlinger, møder og arrangementer samt private festligholdelser ( begravelser, barnedåb, runde fødselsdage m.v. ca. 40 gange årligt) blandt borgere i byen, hvor "Byhuset" fungerer som byens forsamlingshus. Der er således rigtig mange brugere året i gennem. 

Hvad er budgettet for dit forslag?: 
Det samlede budget udgør kr. 66.800,- kr. Køkkenelementer, under og overskabe iflg. tilbud fra Vordingborg Køkkenet kr. 26.000,- Bordplade, rustfrit stål, med vask. Kr. 17.000,- 18.000,- fundet på nettet til denne pris. El og VVS arbejde udføres af autoriserede håndværkere anslået kr. 10.000,- Nyt el-komfur kr. 5000,- Ny emhætte der suger mere end den larmer . kr. 5.800,- Nye vægfliser på væg bag nyt køkkenbord kr. 1000,- Mindre uforudsete omkostninger anslået kr. 1000,- . Vi har senest investeret i nyt stort køleskab m frys, professionel opvaskemaskine til høje temperaturer - disse maskiner genbruges i det nye køkken. Vi er opmærksomme på at Bylauget selv skal tilvejebringe noget af økonomien, hvilket vi er indstillet på, og håber derfor at Lejre kommune vil se velvilligt på nærværende ansøgning, som også afspejler det store engagement mange frivillige lægger i Byhuset m.h.t. vedligehold af inventar, indvendig maling af vægge m.v. samt renholdelse og vedligehold af udearealet mv. Byhuset bliver brugt flittigt, og det er Bylaugets vision, at lokalet til stadighed skal fremstå rent og pænt og uden påfaldende mangler og manglende vedligehold. Vi har f.eks. senest opsat nyt køl/frys og alt indvendigt i lokalet er nymalet. 

Hvad er de estimerede driftsudgifter?: 
Der vil ikke være nye driftudgifter, udover de nuværende til el, vand og opvarmning. 

Bemærkninger fra administrationen
Det vurderes at ideen er realiserbar og realistisk. Projektet har været præsenteret for administrationen .
Det vurderes økonomi er retvisende. 
Byhuset anvendes af borgere og foreninger i Gershøj og omegn. 

Administrationen foreslår, at der tildeles 66.800 kroner til finansiering af projektet.

Bemærkninger fra myndighedsafdelingen. 
Ingen

Bemærkninger fra facilitetsudvalget.
Facilitetsudvalget foreslår, ud fra et ønske til realisering af projektet, at der tildeles 66.800 kroner til finansiering af projektet. 

Ansøgning 14.  
Inventar til Domus Felix 

Præsentation af ansøgning
Kulturhuset Domus Felix ansøger om 280.000 kroner til indkøb af stole og trolleyvogne. 

Bilag:
1. Budget for indkøb af stole - Lejre Kommune Anlægspuljen
2. Billede af stoleløsning

Ansøger: 
Domus Felix - Kulturhuset i Lejre by. 

Hvilken anlægspulje søger du?: 
Pulje til understøttelse af eksisterende fritidsfaciliteter 

Beskriv dit forslag: 
Økonomisk hjælp til køb af nye (eller brugte) stole, som kan leve op til gældende lovkrav for stole (mulighed for rækkekobling) samt 4 stk trolly. Domus Felix ønsker at være i besiddelse af det antal stole, det borgerdrevne kulturhus er godkendt til for siddende publikum (175 stk). Vores depotplads for opbevaring er yderst begrænset og ønsket er derfor også en stolemodel, som kan stables i færre stakke på trollyvogne med 35-40 stole. 

Beskriv de eksisterende forhold: 
Eksisterende forhold lever ikke op til lovkrav (stolene kan ikke rækkekobles). Nuværende stolemodel giver os desuden udfordringer pga. manglende depotplads (vi har kun 100 stole i depotrummet) samt tung og bøvlet håndtering for de frivillige arrangører ved diverse arrangementer. Ved mange kulturelle arrangementer skal stole kunne rækkekobles for at være lovlige. P.t. må vi finde alternative løsninger og i gentagne tilfælde koordinere med andre 'huse' og låne/leje stole, hvilket er besværligt, dyrt, ikke bæredygtigt og en kæmpe bremse og blokering for gode frivillige, borgerdrevne initiativer. Vi er ikke i besiddelse af nok stole eftersom nuværende stole stables i stakke af max 10 og i depotrummet er ikke plads til mere end max 100 stole. Vi begrænses af depotplads. Stabler man mere end 10 stole i en stak er der overhængende fare for, at stolestakken vælter over folk, hvilket vil være fatalt. Nuværende stole i små stakke gør det mere arbejdstungt for de frivillige arrangører at gøre klar til et arrangement og efterfølgende oprydning. 

Hvorfor er dit forslag vigtigt?: 
Vi ønsker i Domus Felix endnu mere kultur der kan spire, voks og blomstre. Domus Felix som er et borgerdrevet kulturhus på frivillige kræfter, ønsker at de helt basale faciliteter og gode rammer er til stede så borgere får lyst til at tage nye/flere borgerdrevne initiativer i Lejre by! Med anskaffelse af andre og flere stole, bliver Domus Felix mere velfungerende og eftertragtet. Bedre faciliteter er bl.a., at vi har stole, der lever op til lovkrav, men som også er nemme at håndtere og som vi har depotplads til.. Nye lovlige stole i eget hus vil skabe grobund for flere gode kulturelle initiativer når rammerne er i orden. Koordinering med lån/leje fra andre kulturhuse forsvinder. Konkret har vi løbende ønsker om koncertarrangementer, kulturelle events med kombineret foredrag, koncert, fællessang. Lejre Musikskole afholder også koncertarrangementer et par gange om året i Domus Felix og vil også som lånere have glæde af de bedre faciliteter vi søger midler til. 

Beskriv målgruppen for projektet: 
Målgruppen er alle lokale borgere i alle aldre, der bidrager til og deltager i det brede lokale fællesskab, som Domus Felix er katalysator for. 

Hvad er budgettet for dit forslag?: 
Ud fra tidligere modtagne tilbud fra forskellige forhandlere er ca. prisen for 175 stole samt 4 trolly-vogne 350.000, - kr inkl. moms excl. levering. Når finansiering er på plads går vi for alvor i forhandling med forhandler og afsøger markedet for evt. brugte stole (det er der ikke p.t.). Vi fået tilsagn om fondsmidler fra LAG, men det rækker slet ikke, så vi søger også hos andre fonde og hermed også Lejre Kommunes anlægspulje. Derudover har vi også selv sparet sammen i foreningen og kan bidrage med 30.000,- i egenfinansiering. Vi ønsker at komme i mål med vores projekt og håber det vil lykkes med at skabe bedre rammer i Domus Felix så vi kan forblive et velfungerende og eftertragtet hus for fællesskaberne blandt lokale borgere i Lejre. 

Hvad er de estimerede driftsudgifter?: 
Der er ikke forbundet driftsudgifter med vores indkøb. En engangsinvestering. 

Bemærkninger fra administrationen
Det vurderes at stole kan indkøbes væsentligt billigere. 
Det reelle beløb, fratrukket LAGmidler og anden finansiering er 120.000 kroner ekskl. moms.
Forslaget er lokalt forankret
 

Administrationen foreslår, at der tildeles 120.000 kroner til medfinansiering af projektet.

Bemærkninger fra myndighedsafdelingen.
Ingen

Bemærkninger fra facilitetsudvalget.
Facilitetsudvalget foreslår, ud fra et ønske til realisering af projektet, at der tildeles 120.000 kroner til restfinansiering af projektet. 

Ansøgning 15.  
Etablering af elektroniske skydeskiver i Hvalsø 

Præsentation af ansøgning.
Hvalsø Skytteforening søger om 516.150 kroner til etablering af elektroniske skydeskiver i skytteforeningens faciliteter i Hvalsø.  

Bilag:
1. 3D-Score-10-25-50-100m-English

Ansøger: 
Hvalsø Skytteforening 

Hvilken anlægspulje søger du?: 
Pulje til understøttelse af eksisterende fritidsfaciliteter 

Beskriv dit forslag: 
Hvalsø Skytteforening har et ønske om at udbygge og forbedre vores faciliteter ved at etablere elektroniske skiver. Vores nuværende baner har efterhånden mange år på bagen og er ikke længere tidssvarende. Derfor ønsker vi at etablere elektroniske skiver for at kunne fastholde vores nuværende medlemmer, men særligt for at kunne tiltrække nye medlemmer især børn og unge. Vi ønsker at etablere elektroniske skiver på alle vores eksisterende baner både indendørs og udendørs. 

Beskriv de eksisterende forhold: 
På nuværende tidspunkt har vi 10 udendørs baner og 8 indendørs. De fungerer alle med gammeldags snoretræk, hvor skiven mekanisk trækkes ind til skytten for resultatet kan aflæses. Særligt når vi skyder på vores udendørs 50m baner, er det en proces der tager temmelig lang tid. Den lange ventetid er noget der kan påvirke skyttens koncentration og dermed forringe resultaterne. Derudover kræver det en del manuel indsats af vores ungdomsinstruktører, da de skal hjælpe alle de unge skytter med at skifte skiverne. Derved er det meget begrænset hvor mange skytter instruktøren kan hjælpe og vejlede ad gangen. 

Hvorfor er dit forslag vigtigt?: 
Etablering af elektroniske skiver er første del af en modernisering af foreningens faciliteter. På sigt vil vi på sigt etablere bedre udluftning for bedre at kunne fjerne skadelig krudtrøg fra banerne. Ydermere vil vi gerne forbedre varmeanlægget på banerne, så det ikke er så koldt at skyde i vinterhalvåret. Endelig ønsker vi at udbygge vores faciliteter, så vi kan benytte de udendørs og indendørs baner samtidig. Med etablering af elektroniske skiver, og de øvrige forbedringer, vil foreningen kunne fremstå som en moderne og attraktiv skytteforening. Derved kan vi bedre tiltrække nye og især yngre skytter. Samtidig vil de elektroniske skiver, som nævnt, øge antallet af unge skytter, som hver instruktør kan have ansvaret for ad gangen. 

Beskriv målgruppen for projektet: 
Elektroniske skiver vil være til gavn for alle klubbens medlemmer – unge såvel som ældre. Særligt vil det blive muligt at tiltrække yngre skytter. Mange yngre skytter er personer, som af forskellige årsager har svært ved at passe ind i de mere traditionelle holdsporter. Foreningen kan dermed hjælpe unge med en mere vanskelig baggrund til at finde et tilholdssted, hvor de kan dyrke deres passe deres passion. Da skydning er en sport der kræver stor koncentration tiltrækker vi ofte unge, som ikke omkringfarende, men har brug for mere stille rammer hvor man bliver mødt på sine egne præmisser. På nuværende tidspunkt har foreningen ca. 150 medlemmer, heraf 28 under 18 år. Med etablering af elektroniske skiver vil vi markant kunne øge antallet af unge skytter, og 20 personer under 18 år er ikke usandsynligt på sigt. 

Hvad er budgettet for dit forslag?: 

Budget: Pris i alt. 516150,- kr. Fordelt på følgende poster: Udendørs aflåselige skivekasser, overdækket og forberedt for kuglefang: 22500,- Indendørs forventes skiver at kunne monteres på eksisterende kuglefang: 4800,- Skiver med tilbehør se vedlagte: 476000,- Elinstallation med materialer til strøm: 12850,- Vi estimerer at bruge mellem 200 og 300 frivillige arbejdstimer. 

Hvad er de estimerede driftsudgifter?: 
Når de elektroniske skiver et etableret vil der stadig være løbende vedligehold. Vi forventer, at vedligehold hovedsageligt vil blive udført af foreningens nuværende frivillige kræfter. Eventuelle udgifter vil stort set blive dækket af en besparelse ved ikke løbende at skulle købe traditionelle skiver af pap. 

Bemærkninger fra administrationen
Økonomi for anlæg og drift vurderes retvisende. 
Det forventes at en anlægget vil blive anvendt af omkring 150 personer, året rundt 1-2 gange om ugen. 

Administrationen foreslår, at der tildeles 258.075 kroner til medfinansiering af projektet.

Bemærkninger fra myndighedsafdelingen. 
Hvis oprettelsen af det elektroniske skydeanlæg kræver ændringer i de fysiske bygninger eller opførelse af nye bygninger (f.eks. bygning af kuglefang, skydehaller eller overdækning), vil det kræve en byggetilladelse fra kommunen. Dette gælder også for ombygning eller udvidelse af eksisterende faciliteter.
Brandsikkerhed: Eventuelle bygningsmæssige ændringer skal også overholde brand- og sikkerhedsregler, hvilket kan kræve yderligere tilladelser eller inspektioner.
Lokalplan: det skal undersøges om det er indenfor gældende byggefelter/rammer i lokalplan for området.

Hvis en ændring af udendørs skydebane ændrer ved støjforholdene, kan det kræve tillæg til miljøgodkendelse. Må må i første omgang redegøre for, om støjen ændres ved udskiftning af skiverne. Der foreligger en miljøgodkendelse fra 1995, som er utilsvarende med de faktiske forhold. En udvidelse af udendørs skydebaner vil kræve, at den revideres.

Bemærkninger fra facilitetsudvalget.
Facilitetsudvalget foreslår, ud fra et ønske til realisering af projektet, at der tildeles 516.150 kroner til finansiering af projektet. 

 

 

 

Ansøgning 16 
Inventar til Lejre Esport 

Præsentation af ansøgning
Lejre Esport ansøger om 17.400 kroner til sikring af deres udstyr samt akutstikforbedring i deres lokale

Bilag:
1. 2024_-_lejre_kommune_-_anl_gspuljen_-_budget
2. img_1191

Ansøger 
Lejre ESport 

Hvilken anlægspulje søger du?
 
Pulje til understøttelse af eksisterende fritidsfaciliteter- og anlæg 

Beskriv dit forslag 
Vi søger støtte til noget så kedeligt som at sikre vores udstyr mod tyveri, og til at forbedre akustikken i vores lokale. Vi er virkelig glade for vores lokale, som vi har fået tildelt af Lejre Kommune, og som er placeret i Domus Felix, meget centralt i Lejre By. 

Beskriv de eksisterende forhold 
Vores lokale er placeret på første sal, og har en branddør som naturligvis ikke må blokeres eller låses, derfor kan vi risikere at vores udstyr er væk uden at vi kan påvise at der har været indbrud. Vedrørende akustikken, så er lokalet bestående af mange hårde flader inkl et betongulv, og vi vil derfor forbedre akustikken væsentligt ved at opsætte støjdæmpende materiale. Da vi har med begejstrede børn og unge at gøre, kan lydniveauet i og udenfor lokalet være væsentlig højere end et yogahold i tilstødende lokaler synes er acceptabelt. 

Hvorfor er dit forslag vigtigt? 
Vi har pt. udstyr for omkring 175.000 kr. penge som foreningen har rejst via forskellige fonde og donationer, og kort fortalt har vi ingen aktiviteter, hvis vores udstyr (computere og robotter) forsvinder. Vedrørende akustikken så vil vi rigtig gerne være den gode nabo med glade børn og unge, der ikke taler unødvendig højt pga dårlig akustik. 

Beskriv målgruppen for forslaget 
Målgruppen er glade, nysgerrige børn og unge. 

Budget for projektet 
Vi søger 17.400 kr til sikring af vores udstyr, og til at forbedre akustikken i lokalet. Lejre ESport stå selv for opsætning af det støjdæmpende materiale og for opsætning og installation af udstyr i forbindelse med tyverrisikring. 

Hvad er de estimerede driftsudgifter? 
Der er ikke forbundet nogle driftsudgifter med projektet. 

Bemærkninger fra administrationen
Økonomi vurderes retvisende med tanke for at foreningen selv bidrager med arbejdskraft.
Der gøres opmærksom på at foreningen ikke selv må forestå overvågning af lokalerne. Der vil formentlig ikke være hjemmel til at overvåge lokaler jf artikel 6 i dataforordningen. 

Administrationen foreslår, at der tildeles 17.400 kroner til finansiering af projektet.

Bemærkninger fra myndighedsafdelingen. 
Ingen

Bemærkninger fra facilitetsudvalget.
Facilitetsudvalget foreslår, ud fra et ønske til realisering af projektet, at der tildeles 17.400 kroner til finansiering af projektet. 

Ansøgning 17. 
Udstyr til Kirke Hyllinge IF

Præsentation af ansøgning.
Kirke Hyllinge IF fodbold ansøger om 20.000 kroner i medfinansiering til indkøb af tegballborde til klubben

Bilag:
1. sk_rmbillede_2024-09-01_kl._09.49.39

Forening/organisation 
KHIF/Fodboldafdeling 

Ansøger 
Kirke Hyllinge IF Fodbold 

Hvilken anlægspulje søger du? 
Pulje til etablering af nye fritidsfaciliteter- og anlæg 
 
Beskriv dit forslag 
Vi ansøger hermed om støtte fra anlægspuljen til anskaffelsen af et Teqball-bord til vores klub, som en del af vores fortsatte indsats for at styrke klublivet og fremme fodboldleg blandt vores medlemmer. Teqball-bordet vil fungere som et supplement til den traditionelle fodboldtræning og skabe nye muligheder for leg, konkurrence og socialt samvær i klubben. Teqball-bordet vil blive placeret tæt på vores nybyggede terrasse ved klubhuset. Denne placering er valgt med henblik på at gøre bordet til et centralt samlingspunkt i klubben, hvor medlemmer kan mødes før og efter træning, og hvor der kan opstå spontane kampe og hyggelige stunder. Placeringen vil også gøre det nemt at inddrage bordet i forskellige arrangementer og klubaktiviteter. Formålet med at anskaffe et Teqball-bord er at øge de fodboldspillende medlemmers incitament til at lege og udfordre hinanden i en ny og spændende form for boldspil. Teqball er en hurtigt voksende sport, der kombinerer elementer fra både fodbold og bordtennis, hvilket gør det attraktivt for spillere på tværs af aldre og niveauer. Ved at tilbyde denne aktivitet ønsker vi at styrke fællesskabet i klubben og skabe et miljø, hvor leg og hygge går hånd i hånd med sportens glæder. 

Beskriv de eksisterende forhold 
I dag er der ingen mulighed for boldspil og leg omkring klubhuset, hvilket får folk til at søge mod boldbanerne, som ligger lidt længere væk. Vi ønsker at skabe et miljø, hvor leg og hygge kan samles tættere på klubhuset. 

Hvorfor er dit forslag vigtigt? 
Teqball-bordet vil bidrage til at skabe et dynamisk og levende klubliv ved at tilbyde en aktivitet, der er både sjov og social. Det vil appellere til både unge og voksne medlemmer og kan bruges til alt fra uformelle kampe til små turneringer. Bordets tilstedeværelse vil desuden gøre klubhuset til et naturligt samlingspunkt for både spillere og tilskuere, hvilket vil styrke sammenholdet i klubben. For en kommune som Lejre er det vigtigt at investere i projekter, der fremmer lokalsamfundets trivsel og engagement. I en tid, hvor digital underholdning ofte prioriteres over fysisk aktivitet, er det essentielt at skabe attraktive muligheder for fysisk leg og social interaktion. Teqball-bordet kan være med til at fastholde og tiltrække medlemmer til klubben og styrke båndene mellem borgerne i kommunen. Ved at understøtte en aktivitet, der appellerer bredt på tværs af generationer, kan kommunen sikre, at både unge og ældre borgere har adgang til sunde og fællesskabsskabende aktiviteter. Derudover vil en sådan investering i lokale idrætsfaciliteter også bidrage til at gøre Lejre Kommune til et endnu mere attraktivt sted at bo, hvilket kan understøtte kommunens overordnede strategi om at fremme sundhed, trivsel og fællesskab blandt sine borgere. 

Beskriv målgruppen for forslaget
 
Vi forventer, at Teqball-bordet vil blive brugt af en bred vifte af medlemmer i klubben. De primære brugere vil være: Ungdomsspillere (alder 10-18 år): Teqball-bordet vil være en attraktiv aktivitet for vores yngre medlemmer, der søger nye måder at forbedre deres tekniske færdigheder og samtidig have det sjovt. Seniorholdet: Vores seniorhold kan bruge Teqball som en del af deres træning, da det både er en sjov udfordring og en effektiv måde at forbedre boldkontrol og reaktionstid på. Motionister og veteraner: Ældre spillere og motionister vil også kunne nyde Teqball som en social aktivitet, hvor de kan konkurrere på en mere afslappet måde. Forældre og tilskuere: Når der ikke spilles kampe, kan forældre og tilskuere benytte bordet, hvilket kan øge engagementet og samhørigheden blandt klubbens medlemmer. Vi forventer, at bordet vil blive brugt af op mod 100-150 personer ugentligt, afhængig af sæsonen og aktivitetsniveauet i klubben. Teqball-bordet vil således ikke kun være et aktiv for de aktive spillere, men også for andre medlemmer af klubben, der søger socialt samvær og en sjov måde at være fysisk aktive på.  

Budget for projektet 
Vi søger om støtte fra anlægspuljen til at dække omkostningerne ved anskaffelsen af et Teqball-bord inklusiv levering og installation. Den samlede pris for projektet er anslået til 30.000 kr. Klubben er villig til at medfinansiere projektet med 10.000, og vi forventer at kunne færdiggøre projektet inden 01.03.2025 
 
Hvad er de estimerede driftsudgifter? 
Burde ikke være nogle. Måske overfladen på bordet skal skiftes efter nogle år. 

Bemærkninger fra administrationen
Det vurderes at ideen er realiserbar.

Administrationen foreslår, at der tildeles 20.000 kroner til finansiering af projektet.

Bemærkninger fra myndighedsafdelingen. 
Ingen

Bemærkninger fra facilitetsudvalget.
Facilitetsudvalget foreslår, ud fra et ønske til realisering af projektet, at der tildeles 20.000 kroner til finansiering af projektet. 

 

 

Ansøgning 18.  
Depotrum i Idrætshaller 

Præsentation af ansøgning. 
Bestyrelsen for Lejres Idrætshaller ansøger om 7.625.000 kroner til etablering af fire depotrum i Osted, Lejre, Hvalsø og Trællerup hallerne.  

Bilag: 
1. Ansøgning 4 nye depotrum

Ansøger: 
Formand for Halbestyrelsen 

Hvilken anlægspulje søger du?: 
Pulje til etablering af nye fritidsfaciliteter og -anlæg 

Beskriv dit forslag: 
Lejre Kommune Udvalget for Kultur, Fritid og Turisme Ansøgning om nye depotrum i Lejre Kommunes Idrætshaller Halbestyrelsen for idrætshallerne i Lejre Kommune søger hermed Anlægspuljen om penge til bygning af nye depotrum i 4 haller. Der er 4 haller, som trænger meget til nye depotrum. Det er Osted-, Hvalsø-, Trællerup- og Lejre Hallerne. Der er yderlige 3 haller, som kommer til senere. Det er Såby-, Kr. Hyllinge- og Bramsnæsvig hallerne. Det er et ønske, at depotrum i de 4 første haller kommer med i den nye anlægspulje. Hvis ikke der er penge nok i anlægspuljen til alle 4 haller nu, vil vi bede om, at de laves i den prioriterede rækkefølge med Ostedhallen først. Administrationen har planer på, hvor depotrummene skal ligge og størrelsen på dem. Fra ejendomsafdelingen har vi fået et prisoverslag på kr. 25.000,- pr. m2 Vi mener dog at et mere realistisk beløb er på kr. 15.000,- pr. m2 25.000 kr. pr. m2 15.000 kr. pr. m2 Osted Hallen 75 m2 1.875.000 kr. 1.125.000 kr. Hvalsø Hallen 75 m2 1.875.000 kr. 1.125.000 kr. Trællerup Hallen 90 m2 2.250.000 kr. 1.350.000 kr. Lejre Hallen 65 m2 1.875.000 kr. 975.000 kr. I alt 7.625.000 kr. 4.575.000 kr. Vi har igennem flere år forelagt udvalget for Kultur, Fritid og Turisme vores store problem med Manglende depotrum Når der kommer nye idrætsgrene i hallerne, kræver det gerne nye redskaber, som skal bruges i hallerne og opbevares i eksisterende depotrum. Det er ofte redskaber, som er meget pladskrævende, Derfor er vores depotrum alt for små. Vi håber, at der kan startes bygning af nye depotrum, sådan at vi hen ad vejen får løst vores Pladsproblemer med opbevaring af redskaber. Venlig hilsen Lejre Kommunes Idrætshaller Jens P. Andersen Formand 

Beskriv de eksisterende forhold: 
Vi har i alle idrætshallerne meget små depotrum, som ikke er tidssvarende med de redskaber, der kræves til de moderne idrætsgrene. Det er depotrum der blev bygget sammen med hallerne i 70 serne. 

Hvorfor er dit forslag vigtigt?: 
Vi kan ikke blive ved med at "stoppe" nye redskaber ind i depotrummene, det står helt ud til indgangsdørene. Skal man have nogle redskaber der står bagerst, skal alt det forreste ud. I nogle haller står redskaber ude i hallen og i mellemgangene, hvor de kan spærre for adgang og flugtveje. 

Beskriv målgruppen for projektet: 
Det er til gavn for alle brugerne af idrætshallerne og foreningerne. Det er et stort ønske vi har forelagt i mange år. 

Hvad er budgettet for dit forslag?: 
25.000 kr. pr. m2 15.000 kr. pr. m2 Osted Hallen 75 m2 1.875.000 kr. 1.125.000 kr. Hvalsø Hallen 75 m2 1.875.000 kr. 1.125.000 kr. Trællerup Hallen 90 m2 2.250.000 kr. 1.350.000 kr. Lejre Hallen 65 m2 1.875.000 kr. 975.000 kr. I alt 7.625.000 kr. 4.575.000 kr. 

Hvad er de estimerede driftsudgifter?: 
Hvis depotrummene bygges i mursten vil der ikke være driftsudgifter. Der skal måske være en lille radiator som kan holde fugtigheden ude. Dvs meget små driftudgifter. 

Bemærkninger fra administrationen
Det er erfaringen fra hallerne, at det er vigtigt at der er tilstrækkelig depotrum så foreningerne kan opbevare deres udstyr på en god måde.
I andre haller, som fx Bramsnæsvig og Hvalsø, har der været rettet fokus på oprydning og bedre udnyttelse af rum. Oprydningen og bedre udnyttelse har givet bedre vilkår og bedre depotrum men har også betydet at foreningerne har skulle tage stilling til deres udstyr. 
Det reelle behov bør kortlægges med bistand fra indretningskonsulent med speciale i idrætsbygninger. Samtidigt kan der indtænkes modulløsninger som et mere prisvenligt alternativt. 

Vedrørende drift, bør der regnes med nøgletal for drift i hallerne på 350 kr. / m² hvilket modsvarer 106.750 kroner om året. Efter 10 år skal regnes i vedligeholdsplanlægning også

Administrationen foreslår, at afsætte 295.350 kroner på kortlægning af behov, rådgivning og optimering af eksisterende depotrum inden der planlægges anlæg. 

Bemærkninger fra myndighedsafdelingen. 
Projekter kræver byggetilladelse og materialet er ikke tilstrækkeligt for at kunne screene ud fra.

Bemærkninger fra facilitetsudvalget
Facilitetsudvalget foreslår, at der ikke tildeles midler til ansøgningen fra denne pulje men prioriteres som en selvstændig anlægsbevilling. 

Anlægspuljen

Hvert år afsætter Lejre Kommune midler til to anlægspuljer, der giver mulighed for at realisere ønsker og behov fra både foreninger, borgere og andre aktører på kultur- og fritidsområdet. 

1. Pulje til understøttelse af eksisterende fritidsfaciliteter
Formålet er at sikre, at de eksisterende faciliteter fortsat bliver udviklet og renoveret, så de understøtter de behov, brugerne har.  Eksempler på projekter, der kan understøttes med denne pulje, er etablering af rumadskillelser i haller, udskiftning af lysanlæg på anlæg, udskiftning af kunstgræsbelægning, ombygning af kulturhuse, klubhuse mv.  Puljen dækker ikke almindeligt vedligehold og drift. 

2. Pulje til etablering af nye fritidsfaciliteter og -anlæg
Formålet er at understøtte borgere og foreningers idéer til nye anlæg og faciliteter, som finansieres helt eller delvist af Lejre Kommune.  Eksempler på projekter, der kan understøttes med denne pulje, er etablering eller medfinansiering på fx skaterområder, klub- og aktivitetshuse, nye legepladser og områder der udvikles til nye tiltag og aktiviteter.   

Kriterier for begge puljer

  • Det er Udvalget for Kultur, Fritid & Turisme, der behandler ansøgninger til puljen
  • For begge puljer gælder, at de i udgangspunktet ikke finansierer almindelig drift og almindeligt vedligehold af faciliteter  
  • Puljerne kan ansøges af borgere i Lejre Kommune samt hjemmehørende foreninger.   
  • Forslag skal vedrøre anlæg eller faciliteter inden for kultur- og fritidsområdet.  

Sådan søger du puljerne
Du søger puljerne ved at udfylde nedenstående formular. Fristen er 1. september 2024. Dit f
orslag til puljerne skal indeholde:  

  • Beskrivelse af forslag. 
  • Beskrivelse af eksisterende forhold. 
  • Motivering for projektet. 
  • Beskrivelse af målgruppe for projektet, herunder hvor mange brugere, der forventes. 
  • Visualisering af ideen med skitser, tegninger osv.  
  • Høringer, udtalelser mv. 
  • Estimering af økonomi herunder evt. egenfinansiering og drift. 

Facilitetsudvalg
Inden Udvalget for Kultur, Fritid og Turisme behandler ansøgningerne, bliver de vurderet og prioriteret af et Facilitetsudvalg. Facilitetsudvalget består af i alt 10 - 12 medlemmer med repræsentanter fra følgende områder: 

  • 2-3 repræsentanter fra udendørs faciliteter og outdoor, fx tennis, fodbold, spejdere og lign. 
  • 2-3 repræsentanter fra indendørs faciliteter, fx håndbold, yoga, kulturhuse og lign.  
  • 2-3 repræsentanter fra selvorganiseret frivillighed  
  • 1 repræsentant fra aftenskolerne 
  • 1 repræsentant valgt af Folkeoplysningsudvalget 
  • 1 repræsentant fra Halbestyrelsen
  • 1 repræsentant fra administration i Center for Kultur og Fritid 

Kommunalbestyrelsen har afsat midler til en årlig anlægspulje på 5 mio. kr. Puljen dækker som udgangspunkt ikke almindelig drift og vedligehold af faciliteter.

Der nedsættes et facilitetsudvalg, som skal kvalificere og prioritere de indkomne forslag, og rådgive administrationen samt Udvalget for Kultur, Fritid & Turisme. Facilitetsudvalget har udelukkende rådgivende funktion og rolle.

Facilitetsudvalget
Facilitetsudvalget består af i alt 9 - 12 medlemmer fra følgende områder:

  • 2-3 repræsentanter fra udendørs faciliteter og outdoor, fx tennis, fodbold, spejdere og lign.
  • 2-3 repræsentanter fra indendørs faciliteter, fx håndbold, yoga, kulturhuse og lign.
  • 2-3 repræsentanter fra selvorganiseret frivillighed
  • 1 repræsentant fra aftenskolerne
  • 1 repræsentant valg af Folkeoplysningsudvalget
  • 1 repræsentant fra administration i Center for Kultur og Fritid

Administrationen i Center for Kultur og Fritid er sekretariat for facilitetsudvalget. Ved behov deltager desuden en repræsentant fra Lejre Kommunes ejendomsenhed.

Valg til Facilitetsudvalget
Folkeoplysningsudvalget og administrationen vælger hver en repræsentant.

De øvrige medlemmer ansøger om at blive medlem. Hvert 2. år annonceres efter medlemmer til udvalget først på året via nyhedsbrevet til foreninger, Facebook og lokalavisen. Hvis der er flere ansøgere end pladser, sammensætter Center for Kultur og Fritid udvalget blandt ansøgerne, så udvalget er bredt funderet og repræsentativt både i forhold til alder, geografi, køn, interesseområder samt hvilke faciliteter medlemmerne primært benytter. Der sigtes efter, at der ikke er sammenfald på posterne, fx til Folkeoplysningsudvalget.

Medlemmer kan fortsætte i udvalget i flere år efter fornyet ansøgning.

Facilitetsudvalgets rolle

Facilitetsudvalget har en rådgivende funktion overfor Udvalget for Kultur, Fritid & Turisme samt administrationen. Udvalget har ikke beslutningskompetence i forhold til anlægspuljerne, og råder ikke selv over et budget.
Udvalgsmedlemmer der har en særlig personlig eller økonomisk interesse i en sags udfald, må ikke deltage i afgørelsen eller i øvrigt medvirke ved behandlingen af punktet. Den, der er bekendt med, at der for den pågældendes vedkommende kan foreligge inhabilitet, skal underrette herom, 

Det er Facilitetsudvalgets rolle at kvalificere de indkomne forslag til anlægspuljen, samt at prioritere dem og komme med et forslag til fordeling, samt evt. foreslå investeringer over flere år - dvs. opsparing til større faciliteter.

På et møde i september hvert år gennemgår Facilitetsudvalget forslagene og giver en anbefaling, som administrationen præsenterer for Udvalget for Kultur, Fritid og Turisme på baggrund af en vurdering ud fra følgende parametre:

  • om ideen er realiserbar og realistisk
  • en vurdering af antallet af brugere til faciliteten herunder udnyttelsesgrad.
  • om forslaget er lokalt forankret
  • en vurdering af forslaget i forhold til de nuværende faciliteter i kommunen, for at sikre en spredning både geografisk, brugermæssigt og indholdsmæssigt med udgangspunkt i en facilitets- og kapacitetsanalyse.
  • en vurdering af forslaget i forhold til den øvrige udvikling på området både nationalt og lokalt
  • en vurdering af prisen i forhold til potentialerne
  • andre forhold, som facilitetsudvalget finder relevant

Ledte du efter...

Sociale medier

Facebook