Kultur og fritid

Lejre Bibliotek og Arkiv

Lejres biblioteker byder på en skatkiste af viden, kultur og litteratur i et hyggeligt, inspirerende miljø for alle aldre. 

Kom og oplev vores fem biblioteker og lokalhistoriske arkiv 

Fra gammel stationsbygning til kulturelt mødested i Lejre

Biblioteket på Lejre Station er et anderledes bibliotek. Beliggende i den gamle togstation – på perronen - placerer biblioteket sig som et lille bibliotek med et stort samfundshjerte. Nøgleordene er æstetik, litteratur og demokratisk samtale.

En af dogmerne, efter en gennemgribende renovering i 2019, er at bibliotekets byggematerialer skulle være så "naturlige" og lokale som muligt. Træet er hentet hos lokalt savværk og forarbejdet på stedet og indvendige vægge er pudsede murstensvægge der ikke er behandlede med maling. Alt er, så vidt muligt, lavet af træ, jern eller andre bæredygtige materialer.

 

Vi ønsker med Biblioteket på Lejre Station at skabe et sted, hvor vi tager nogle nye samtaler med hinanden, samarbejdspartnere og ikke mindst borgerne og brugerne af biblioteket. Biblioteket er et et-rums-bibliotek, men indretningen muliggør flere rum-i-rummet til forskellige typer af kulturelle aktiviteter og oplevelser. Og samtidig står alle bøger med forsiden ud af til inspiration og som en slags litterært tapet.

Biblioteket på Lejre Station søger hele tiden at udnytte og afprøve digitale løsninger, der kommer brugeren til gavn. Vi er altid glade for spørgsmål og idéer, så skriv eller kom forbi, hvis du har en god idé til hvad Biblioteket på perronen også kan bruges til.=

Kontakt Bibliotek & Arkiv

Tlf. 46 46 16 46 (Man-tors 9-17/fre 9-16)
biblioteket@lejre.dk

Tobias Mortensen
Tlf. 21562431 (torsdag 15-18)
tomo@lejre.dk

Det store bibliotek ved den lille sø

Biblioteket i Hvalsø ligger som en del af Kulturhuset og i loungeområdet er der plads til at fordybe sig i en god bog med byens, måske bedste udsigt, som baggrund. Legepladsen uden for vinduet og stedet omkring søen, der fungerer som et af byens rekreative områder, tilføjer liv og stemning til biblioteksoplevelsen.

Biblioteket har egen have, hvis inspirerende udformning, forbinder traditionsrig og eksperimenterende havedyrkning med lokalt engagement, der understreger hvordan Hvalsø Bibliotek fungerer som et samlingspunkt for kommunens borgere, der bl.a. kommer for at låne materialer og bruge bibliotekets tekniske faciliteter. Derudover bliver stedet flittigt brugt som mødested for børnefamilier og som lokale til workshops og formidling gennem diverse udstillinger og foredrag.

På Hvalsø Bibliotek mødes de besøgende af en inspirationsbombe ved bibliotekets indgang, i form af en facade beklædt med fuglekasser i genbrugstræ.

En skov af kultur i Kirke Hyllinge

Vores største afdeling ligger centralt i bymidten ved siden af Kirke Hyllinge Skole.
Børnebiblioteket er det første, man får øje på gennem vinduerne med de mange lamper, et ægte træ samt et legehus – alt sammen omgivet af bøger med en masse inspirerende forsider.

Når man træder ind på biblioteket, byder det lille boghus, under det eventyrlige træ, de besøgende velkommen til et farverigt børnebibliotek, hvor børn både kommer for at lege og lære. Biblioteket bliver flittigt besøgt af både dagplejere og børnefamilier dagligt.
Ud over at fungere som folkebibliotek, hvor udlån af materialer og bibliotekets øvrige faciliteter foregår, så er biblioteket også et kulturelt samlingspunkt, hvor der løbende afholdes udstillinger, forestillinger og workshops.

Et moderne bibliotek for både børn og voksne

Osteds Bibliotek er er kombibibliotek, hvor skolebiblioteket og folkebiblioteket er slået sammen. Biblioteket blev indviet den 21. juni 2023 og er åbent for alle, der har oprettet sig som låner af biblioteket.

Sammen med en gruppe borgere kigger vi på, hvordan vi kan skabe endnu mere liv og fællesskaber på biblioteket. Osted by består af en masse foreninger, og der en solid tradition for at engagere sig i lokalmiljøet. Dette kommer nu til gavn også biblioteket.

Rummene er indrettet i zoner, med skønne lænestole, hvor børnene gamer sammen eller sidder og laver lektier sammen. I scenen i børneafdelingen er der tre skuffer med kreativt legetøj som børnene ofte sidder med i deres frikvarter eller efter skole.

Store drømme i den lille by

Gevninge Bibliotek er slået sammen med beboerhuset og er samtidig i gang med en større renovering både indendørs og udenfor. Med en stor støtte fra Nordea-fonden bliver huset til et samlingssted for byens borgere, skabt af og for byens borgere.

Gevninge bibliotek og beboerhuset deler den fine gamle bygning fra 1927, som ligger centralt i byen og tæt på offentlig transport.