Digital Post & Sikker mail

Digital Post er din postkasse på nettet. Nemt, hurtigt og sikkert og helt uden åbningstider.

Fra 1. november 2014 skal du modtage al din post fra det offentlige digitalt. Derfor skal du have en Digital Post-kasse. Du kan oprette postkassen allerede i dag. Se her hvordan du gør.

4 gode grunde til at bruge Digital Post

  • Gratis, sikkert og hurtigt kan du sende og modtage digital post til og fra offentlige myndigheder.
  • Du skal ikke tænke på adresseændringer, hvis du flytter. Den Digitale Postkasse følger dig, uanset om du flytter adresse eller skifter e-mail.
  • Du slipper for tunge ringbind - du kan nemt gemme din post og personlige dokumenter i mapper i den digitale postkasse.
  • Du har altid og hvor som helst fra adgang til din digitale post, blot du har adgang til en computer med internet og har din NemID.

Hvordan gør jeg?

Opret dig på borger.dk eller på e-Boks.dk. Det kæver NemID. 

Har du allerede en e-Boks, kan du bruge den som Digital Postkasse, du skal blot vælge hvilke offentlige institutioner du vil modtage post fra.

Du behøver ikke at have en e-mail for at modtage Digital Post. Men hvis du har, kan du opsætte din postkasse således at du får en email-advisering, når der er digital post til dig.

Hvis du ikke har email, så du kan modtage adviseringer når der er ny post, skal du huske dagligt at tjekke om du har modtaget Digitale Post. Hvis du ikke selv kan tømme din digitale postkasse, så kan du give en pårørende adgang. Når en offentlig myndighed sender dig digital post, er det dit ansvar at læse posten.

Hvad sker der, hvis jeg ikke tilmelder mig?

Fra november 2014 er det et krav, at du er tilmeldt Digital Post - enten via borger.dk eller e-Boks.dk. Har du ikke selv tilmeldt dig til den tid, vil du automatisk blive tilmeldt. Du vil blive informeret om dette i et papirbrev ca. to måneder forinden. I brevet vil du også blive informeret om dine muligheder for hjælp og for at blive fritaget.

Om NemID

Har du ikke allerede et NemID, så kan få det ved personlig henvendelse i Borgerservice på Hvalsø Rådhus, via din bank eller bestille et online på www.nemid.nu. Har du allerede et NemID fra din bank, men oplever at det ikke virker til Digital Post, kan forklaringen være, at din NemID ikke er aktiveret til brug i det offentlige.

Læs mere om NemID her

Hjælp til Digital Post

Hvis du allerede har en digital postkasse, men har svært ved at bruge den, kan du give læseadgang til en pårørende. Så kan en nærtstående person, hjælpe dig med at holde øje med din post. Personen bruger dermed sin egen digitale postkasse som indgang til at læse den post, som kommer ind i din digitale postkasse. På den måde kan dine nærmeste hjælpe dig og på en nem og overskuelig måde have adgang til din post.

Du kan altid få hjælp i kommunens Borgerservice på Hvalsø Rådhus, indenfor åbningstiderne. Har du brug for hjælp til selvbetjening på borger.dk, kan du også ringe på telefon 1881 eller 7010 1881 - borger.dk's kontaktcenter.

Giv andre læseadgang til din Digitale Post

Du kan give en eller flere personer adgang til at læse din Digitale Post. Det kan være familiemedlemmer eller andre du stoler på. Du kan tildele læseadgang til andre, når du er logget ind på borgre.dk eller e-boks.dk.

For at give andre læseadgang skal du:

  • Kende personens cpr.-nummer

  • Vælge hvilken post, personen skal kunne læse

Skrive en kode, som du efterfølgende skal oplyse til den person, som du vil give adgang. Når personen har bekræftet koden, kan han/hun i sin egen indbakke på borger.dk eller e-boks.dk se din digitale post i en særskilt mappe. Personen kan også få besked på e-mail, når der er kommet ny post til dig. 

Har du ikke Digital Post, kan du stadig give andre læseadgang til din digitale postkasse ved at møde personligt op i Borgerservice fra 1. marts 2014. Læseadgangen kan her oprettes med hjælp fra en medarbejder. Læseadgangen gælder med virkning fra 1. november 2014. Med læseadgangen kan en nærtstående person, hjælpe dig med at holde øje med din post. Personen bruger dermed sin egen digitale postkasse som indgang til at læse den post, som kommer ind i din digitale postkasse.

Læs mere på borger.dk

Om fritagelse

Du kan søge om fritagelse fra Digital Post fra 1. marts 2014. Du skal udfylde blanketten i selvbetjeningen i højre side af skærmen, som skal afleveres personligt i Borgerservice på Hvalsø Rådhus. Du skal opfylde et af fritagelseskriterierne for at kunne blive fritaget (se blanket)

Hvis du ikke selv kan møde op i Borgerservice, kan du bede en pårørende om at gå i Borgerservice. Blanketten indeholder også en fuldmagtserklæring, som du skal udfylde. Den pårørende går herefter i Borgerservice, afleverer din anmodning og legitimerer sig, så borgerservicemedarbejderen kan se, at du har givet vedkommende fuldmagt til at aflevere blanketten for dig.

Sikker mail

Hvis du vil sende Sikker mail til Lejre Kommune, skal du gøre det gennem Borger.dk

Bemærk: Denne henvendelse understøtter ikke sikker post. Hvis din henvendelse indeholder følsomme personoplysninger, såsom cpr-numre, bedes du sende din meddelelse via sikker post på borger.dk