Klimauge 2021

Der findes et sted, hvor vi skaber klimaomstillingen sammen. Derfor er borgere, virksomheder, foreninger og de kommunale institutioner inviteret med som både deltagere og arrangører når der er Klimauge 2021 i Lejre Kommune den 11-18. september 2021

Se billederne fra årets klimauge

Følg Klimaugen på Facebook

Læs Lejre Kommunes klimaplan 2020-2050

Klimauge 2021

Luk alle
Åben alle

Kommunalbestyrelsen har besluttet at skabe rammerne for, at hele kommunen i ugen fra den 11. til den 18. september kan gå sammen om at afholde Klimauge 2021, hvor alle – både borgere, virksomheder, foreninger og institutioner – er inviteret med som både deltagere og arrangører.

Under Klimauge 2021 skal vi give hinanden inspiration til, hvordan vi hver især bidrager til den grønne omstilling, der skal til for, at vi sammen når målet om at blive CO2-neutral i 2050.

Klimaet og vores hverdagsliv er tæt vævet sammen. Vi påvirker klimaet i vores bolig, når vi bevæger os omkring, i vores have og når vi køber ind.

Derfor håber vi, at det samlede program for Klimauge 2021 vil indeholde en masse forskellige arrangementer, der har at gøre med transport, energi, mad, genbrug og genanvendelse og natur og biodiversitet. Og som foregår ud i alle kroge af kommunen.

Måske din landsby inviterer til klimafællesspisning? Eller du har en smuk, klimavenlig have som du gerne vil vise frem for at inspirere andre til at øge den biologiske mangfoldighed? Eller noget helt tredje?

Vi bruger www.oplevlejre.dk til et fælles program. Inden længe kan du dele dit arrangement/aktivitet her.

Du er velkommen til at tage kontakt til programleder Tina Unger hvis du har en idé til et arrangement. Du kan finde kontaktinfo i den grønne boks øverst til højre.

Landsbyudvalget har inviteret alle til at deltage i konkurrencen om Årets Klimaret i Lejre Kommune 2021.

Søndag den 12. september dystede tre finalister om den ærefulde pris.

Vinderen blev:
1. præmie: Familien Grimsehl fra Kyndeløse
2. præmie: Betty Voltesen Büchert, 10 år, Lejre
3. præmie: Gunnar Gunnarsson, Allerslev

Alle retter  var meget velsmagende og finalisterne begrundede hvorfor deres retter var klimavenlige.

Kriterier for Årets klimaret er:
• lokal forankring (fx kobling til en enkelt landsby, egnstraditioner og/eller lokal fødevareproduktion mv.)
• sæson,
• smagfuldhed og
de danske kostråd, der er formuleret ud fra hensyn til sundhed og klima.

Dommerpanelet bestod af borgmester Carsten Rasmussen, restauratør på Herthadalen Mikkel Jerger, Jette Jensen og Geert Aagaard fra Landsbyudvalget.

Baggrund for Årets Klimaret
Fødevareforbruget spiller en vigtig rolle i klimaomstilling og er samtidig et område, der interesserer og engagerer mange borgere i Lejre Kommune.

Har du spørgsmål til årets ret, så skriv til Tina Unger på tiun@lejre.dk eller ring 2467 4780.

Se opskrifter på klimaretterne 

1. præmie: Festmåltid

2. præmie: Bagte gulerødder med hindbær

3. præmie: Blomkåls Couscous

 

 

Lejre Kommunes Landsbyudvalg har udbudt en Klimapulje på 215.000 kr. målrettet landsbyer og småbyer, der ønsker at gennemføre klimaprojekter eller konkrete aktiviteter i forbindelse med Klimaugen i 2021 fra 11. september til 18. september.

Læs mere under fanen "Borgerpuljer".

Lejre Kommune vil gerne invitere dig til arrangementet "sig Sig farvel til dit oliefyr tirsdag den 14. september kl. 19. Baggrunden for arrangementet er, at der i disse år er penge at spare, hvis du vælger at udskifte dit oliefyr til en eldrevet varmepumpe. Ved at deltage i arrangementet kan du få klarhed over, om en luft til vand-varmepumpe eller jordvarme er det rigtige for dig. Du får også gode råd til energirenovering af din bolig. Du kan læse mere om tilskudsmulighederne her: https://sparenergi.dk/forbruger/boligen/tilskud.

Lejre Kommune er gået i partnerskab med Energistyrelsen om at give borgere i Lejre Kommune den nyeste og uvildige viden om bæredygtig opvarmning af boligen. Arrangementet afholdes som et webinar i samarbejde med Energistyrelsens SparEnergi.dk. Det vil sige, at du i forbindelse med tilmeldingen modtager et link, som vil give dig adgang til mødet.

Tilmelding
Vi ønsker at give mulighed for at du kan stille spørgsmål og få en dialog i forbindelse med webinaret. Derfor er der begrænset deltagerantal på max 100 deltagere.

Du kan tilmelde dig herunder. Hvis linket ikke virker, så skriv direkte til Tina Unger på tiun@lejre.dk.

Tilmeld dig webinaret "sig farvel til dig oliefyr"

Inden mødet kan du tjekke, om du kan spare penge ved at skifte varmeform. Læs mere her.

Program - Tirsdag den 14. september 2021, kl. 19.00 – 20.15.
19.00 Velkommen og introduktion v. programleder Tina Unger
19.10 Oplæg om nye opvarmningsformer og tilskudsmuligheder, v. rådgiver fra Energistyrelsens SparEnergi.dk
19.40 Spørgsmål fra deltagerne
20.15 Mødet slutter – tak for i dag

Hvis du har spørgsmål angående arrangementet, så tag endelig fat i programleder Tina Unger på tiun@lejre.dk eller 2467 4780.

Q&A - få svar på dine spørgsmål til Klimauge 2021

Luk alle
Åben alle

Det betyder i bund og grund, at alle er inviteret med som både deltagere og arrangører. 

For når klimaomstillingen skal finde sted i hverdagslivet ude i alle landsbysamfund, så er der brug for alle idéer og alle gode erfaringer.

Måske du har kørt el-cykel i et par år og er helt skarp på, hvilken el-cykel man skal vælge som ny el-cyklist? Eller du har lavet et genialt system til regnvandsopsamling?

Det kan også være, at du mener, at der er behov for at debattere lokal klimaomstilling og derfor booker dig ind på bibliotekets tilbud om en samtalesalon, hvor de inviterer borgere til at afholde deres arrangement på det lokale bibliotek. 

Lykkes vi med dette vil programmet for Klimauge 2021 være spækket med en mangfoldighed af arrangementer. Der vil være noget af interesse for alle og tilmed ude i alle kroge af Lejre Kommune. 

Kun fantasien sætter grænser.

 

 

 

 

 

Er du interesseret i at være vært eller med-vært for en debat-salon på biblioteket eller i arkivet under klimaugen 11-18 september?

Lejre Bibliotek & Arkiv tilbyder alle at stå for samtalesaloner, hvor klimaet kan sættes til debat.

Så har du en god idé, men mangler et sted at mødes, så tag fat i bibliotekerne her: klapstol@lejre.dk

Læs mere om muligheden her.

Alle kan oprette et arrangement til det samlede program for Klimauge 2021 i Lejre Kommune.

Læs mere her. Husk at skrive dit arrangement ind senest 24. august. Så kommer det med i indstikket i Lokalavisen.