På rejse med kunsten som retning.

Skrevet den. 24. maj 2017

I pinsen åbner en lang række kunstnere og gallerier op for publikum i forbindelse med arrangementet ”Kunstdage i Pinsen”. Igen i år er Lejre Kommune arena for gæster fra hele landet, når kommunen sammen med 5 andre midt og vestsjællandske kommuner byder ind med muligheden for en rejse i kunstens univers gennem hele pinsen med daglig åbningstid fra 11-17. I Lejre medvirker 12 kunstnere og gallerier og man kan opleve alt fra Land Art hos Jørn Hansen, til Naturstensskulpturer hos Aase Frimodt Jensen over til malerier og såkaldte skulpturelle netværker hos Charlotte Hjelholt.

Hvad leret fortalte:
Et eksempel på et sted man kan besøge her lokalt i Lejre, er i Gl. Lejre hos Lene Regius og Per Weiss der fremviser deres forårsudstilling. Keramikerparret, med de imponerende cv’er der tæller både nationale og internationale udstillinger og tilstedeværelser, har gennem en årrække valgt at medvirke i Kunstdage i Pinsen, som en af de få gange om året, hvor deres værksted og showroom er åben uden foregående aftale. Erfaringen har vist dem at deres brede publikumsskare således reservere tid i Pinsen for at komme og besigtige de nyeste værker – som bliver revet væk, næsten hurtigere end parret kan nå at producere dem. Det er vigtigt for såvel Lene som Per at medvirke i arrangementer som kunstdage i Pinsen, for som det ligger mellem linjerne når man taler med dem – at der så bliver løftet i flok og at de sammen med de andre medvirkende kan sikrer synergi, synlighed og sandsynlighed for køb.

Hos Lene Regius og Per Weiss fortæller leret en beretning. Og ligesom at der er stor spredning i den kunstproduktion der stilles til skue gennem de over 100 medvirkende i ” Kunstdage i Pinsen” er der også stor forskel på udtrykket i kæmpekrukkerne fremstillet af henholdsvis Lene og Per. Hvor Per Weiss med sin baggrund i den japanske keramiske tradition søger mod det meditative udtryk, hvor mellemrummene i tilværelsen får en helt særlig betydning og hvor man kan se genskabelse af zen-budismen og de rolige fredfyldte mønstre –  så eksplodere Lene Regius’ krukker, store som små, i en ivrighed for at fortælle alt det hun sanser og oplever. Om det er grinende giraffer på savanen, dansende over krukkens overflade sammen med mere eller mindre universelle skrifttegn og farver eller om det er jagtens øjeblik i den farvemættede solopgang over savanen ja, så er der nok at gå på opdagelse i. Og er på linje med andre medvirkende i kunstdage i Pinsen, bestemt et besøg værd.

De to professionelle keramikere er rodfæstede i Gl. Lejre og kunne ikke forestille sig at være noget andet sted. Historiens vingesus og naturens omkring dem har en stor betydning og selve den geografiske placering af deres værksted kunne i deres optik ikke være bedre. I forbindelse med en brand år tilbage, blev jorden under deres hus udgravet og der blev fundet tydelige tegn for den store betydning stedet har haft historisk, som magtcentrum. Og begge kunstnere er mere end begejstrede over at vide at der på selvsamme sted som de i dag har deres omfattende kunstproduktion, i forne tider har været arbejdende håndværkere af forskellig art.

Hvis man er nysgerrig på at vide mere om alle de mange steder man kan besøge i Midt- og Vestsjælland, kan man finde yderligere oplysninger på www.kunstipinsen.dk eller hente en brochure på et af bibliotekerne.