Herfra hvor vi står – Udstilling og arrangementer om 70’erne for hele kommunen

Fredag den 9. september slår Lejre Bibliotek & Arkiv dørene op for et større projekt om 1970’erne.

Skrevet den. 18. august 2016

Projektet viser sjove eksempler på boligformer, kollektivet, det sociale boligbyggeri og parcelhuset, diskuterer politik og ideologi, viser hønsestrik og mode, udstiller en berømt hesteslagtning, afspiller musik og udstiller ungdomsværelset, viser lokale billeder fra perioden og film om kvindebevægelsen.
Overalt i kommunen på bibliotekerne, i Kulturhusene og Beboerhuse kan borgerne gå på oplevelse i udstillinger eller dykke ned i et emne ved et af de mange arrangementer – tilrettelagt af flere forskellige samarbejdspartnere i kommunen.

Herfra hvor vi står

1970’erne var en brydningstid.
Rødstrømperne krævede ligestilling. Venstrefløjen råbte på revolution. Højrefløjen ville have trækprocent på nul, Kunst og musik blev politisk. Protestpartier kom til. Oliekrisen kradsede. Parcelhuse og boligblokke skød op. Kollektiverne blomstrede. Sognekommunerne blev storkommuner. Danmark åbnede for EF og den store verden.  Genoplev eller se det for første gang.

I bedste Vores Sted-ånd er der aktører indblandet fra hele Lejre Kommune, som ud fra deres faglighed eller interesse deltager i projektet. Det er bla.: Hvalsø Bio, Hvalsø Spisehus, Osted Kulturhus, Gevninge Bylaug, Lejre Kunstforening, Domus Felix, Skjold Antik, der udlåner møbler og nips til udstillingen, en masse frivillige Lejreborgere, der laver mad og stiller rekvisitter til rådighed, Lejre Høstfestival, samt de lokale skoler.

Den 9. september er der åbningsfest på Hvalsø Bibliotek og Arkiv, hvor de to politikere: Flemming Damgaard Larsen og Villy Hauritz causerer over 70’erne. De frivillige serverer en buffet, som vor mor lavede den, bibliotekarer læser lyrik og prosa fra 70’erne, du kan prøve en lilla ble, og ikke mindst udforske tre typer boligformer: kollektivet, det sociale boligbyggeri og parcelhuset, samt gense de gode gamle kommunalpolitikere.

 

Faktaboks:

Golden Days er en landsdækkende kulturfestival, der løber gennem september måned.
I år sætter den fokus på 1970’erne. 

Sidste år deltog Lejre Bibliotek & Arkiv med udstillingen om de 7 syriske mænd i Kulturarvsfestivalen, What’s Important, der udløste prisen for årets trendspotter 2015 i Danmarks Biblioteksforening.