Husk det blå kort

Under overskriften ”HUSK DET BLÅ KORT I EU” skyder Sundhedsministeriet og KL gang i en informationskampagne om de nye regler for offentlig rejsesygesikring.

Skrevet den. 17. juli 2014

Den offentlige rejsesygesikring ophæves pr. 1. august 2014. Det betyder, at man ikke længere er dækket med sit gule sundhedskort, hvis man skal ud at rejse. I stedet bør man anskaffe sig et blåt EU-sygesikringskort.

Et intensivt kampagneforløb fra maj til august skal øge danskernes opmærksomhed på de ændrede regler om behandling i forbindelse med sygdom på ferierejser i EU/EØS.

Som startskud for kampagnen lanceres kampagnesitet www.huskdetblå.dk, hvor man kan få masser af viden om de nye regler for rejsesygesikring. Man kan også nemt og hurtigt få et overblik over, hvordan man er dækket med det blå kort i det enkelte rejseland.

På www.huskdetblå.dk kan kommuner, patientforeninger, rejsebureauer, forsikringsselskaber og alle kampagnens andre interessenter og samarbejdspartnere hente bannere, printfolder og andet relevant kampagnemateriale.

Kampagnen gennemføres af Sundhedsministeriet og KL med bistand fra Patientombuddet.

Fakta om det blå og det gule kort

  • Det blå kort dækker på rejser i EU, EØS (Norge, Island, Lichtenstein) og Schweiz.
  • Det blå kort giver ret til samme behandling, som borgerne i det land, man rejser i.
  • Det blå kort er gratis at bestille på www.borger.dk. Man skal bruge NemID.
  • Rejser man på ferie inden 1. august 2014, er man stadig dækket med sit gule sundhedskort i op til en måned efter afrejse.
  • Hvis man rejser den 1. august 2014 eller senere, dækker det gule sundhedskort ikke længere.
  • Det blå kort er dokumentation for, at man har ret til offentlig behandling.
  • Selvom man ikke har et blåt EU-sygesikringskort, er man stadig dækket, hvis man opfylder kriterierne for at få kortet.
  • Hvis man rejser uden for EU, EØS, Schweiz, Grønland og Færøerne dækker hverken det gule eller det blå kort.

Ophævelsen af den offentlige rejsesygesikring blev vedtaget af Folketinget den 6. februar 2014.