Virksomheder i ny undersøgelse: Lejre Kommune er blevet bedre til dialogen

DI har netop offentliggjort sin årlige undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Lejre Kommune får bedste placering nogensinde – blandt andet takket være et øget fokus på dialog.

Skrevet den. 7. september 2022

Årets placering som nummer 41 er Lejre Kommunes bedste i de 13 år, hvor DI Dansk Industri har lavet sine årlige undersøgelser af erhvervsvenligheden i de danske kommuner. Virksomhederne oplever dialogen med politikere og embedsmænd som tættere og bedre, og det glæder borgmester Tina Mandrup og udvalgsformand Grethe Saabye.

Når det gælder dialogen mellem erhvervsliv og politikere, får Lejre Kommune faktisk en syvendeplads på landsplan i år. Det er et markant hop i forhold til sidste år, hvor dialogen mellem Lejres kommunalpolitikere og virksomhederne blev bedømt til en 60.-plads. I den samlede kategori ”Information og dialog” er fremgangen også tydelig: Her er Lejre Kommune hoppet fra nummer 67 til nummer 17.

”En tæt dialog er afgørende for det gode samarbejde mellem kommunen og virksomhederne. Det styrker virksomhedernes oplevelse af at blive taget alvorligt og få den rigtige service. Og det giver samtidig bedre mulighed for at finde løsninger i fællesskab. Derfor er dialogen noget af det, vi prioriterer allerhøjest i vores lokale erhvervsservice”, fortæller borgmester Tina Mandrup.

”Derfor ser jeg i den grad også frem til vores store, årlige erhvervskonference i næste uge, hvor vi sammen med de lokale virksomheder skal drøfte, hvordan vi kan forene klima og konkurrencekraft.

Sjællandsmester i grøn udvikling

Temaet for næste uges konference afspejler i øvrigt fint et andet af undersøgelsens resultater: Lejre bedømmes til at være den 6.-bedste kommune i landet – og den bedste på Sjælland – til at sikre ”Grøn udvikling”.

Det grønne har længe været en styrkeposition i Lejre Kommune, hvilket placeringen også vidner om. Den styrkeposition ønsker Lejre Kommune at udbygge, og blandt andet derfor valgte flertallet efter sidste års kommunalvalg at lægge det politiske ansvar for erhverv, klima og lokal udvikling i et samlet udvalg med viceborgmester Grethe Saabye i spidsen.

”Alt, hvad vi gør, påvirker på en eller anden måde klimaet. Derfor er det win-win, når vi kan få indsatsen for den grønne omstilling til at gå hånd i hånd med bestræbelserne for at skabe vækst og arbejdspladser. Vi prioriterer bæredygtige og grønne indkøb. Og vi lægger vægt på dialog med leverandørerne, som udvikler og fremstiller de nødvendige grønne løsninger. Fx har Udvalget for Erhverv, Klima & Lokal udvikling netop anbefalet Økonomiudvalget at investere i bæredygtig mobilitet i form af samkørselsplatformen Nabogo, fordi vi både ønsker bedre og grønnere muligheder for pendlerne i kommunen.

Fortsat fokus på øget erhvervsvenlighed

At der er plads til - og ambitioner om - yderligere forbedring af erhvervsvenligheden lægger borgmesteren og udvalgsformanden ikke skjul på. Og de har nogle ret konkrete bud på, hvad der skal ske i det kommende års tid.

”Mandag aften behandlede Økonomiudvalget budgetforslag for 2023-2026, hvor vi foreslår at der, i et ellers stramt budget prioriteres midler til endnu bedre, hurtigere og smidigere sagsbehandling for virksomheder,” fortæller Tina Mandrup.

Grethe Saabye supplerer: ”En hurtig afklaring og kompetent sagsbehandling har stor betydning for virksomhedernes drift og udviklingsmuligheder. Derfor er det afgørende at vi får nedbragt sagsbehandlingstiden, som desværre er steget gennem det seneste år.”

På listen over prioriteter i det kommende år står også en indsats for, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse samt et øget udbud af erhvervsgrunde med plads til udvikling.