Sidste chance i denne omgang: Søg støtte til lokale energifællesskaber

Overvejer I en fælles lokal varmeforsyning? Frem til den 23. november kan I søge landsbypuljen om støtte til lokale energifællesskaber

Skrevet den. 17. november 2022

Lejre Kommune har sat et ambitiøst klimamål: Alle bygninger i Lejre Kommune skal senest i 2030 være opvarmet uden brug af fossile brændsler. Kommunen er dog udfordret af en varmesektor, der i meget høj grad er baseret på olie og gas.

Varmeplanen for Lejre Kommune er nu i høring, og en af planens konklusioner er, at mange lokalsamfund ikke kan forvente traditionel fjernvarme, som ellers er et klimavenligt varmealternativ. Derfor ønsker Byrådet at understøtte oprettelse af lokale energifællesskaber.

Landbypuljen kan støtte med op til 100.000 kr.

I lyset af den aktuelle energikrise har Landsbypuljen 2022 et særligt fokus på etablering af borgerdrevne energifællesskaber, hvor borgere lokalt går sammen om grønne energiløsninger. Lokale energifællesskaber kan handle om både varme- og energiforsyning, fx fælles solcelleanlæg, jordvarme, termonet mv., og de skal være med til at sikre omstilling fra fossil opvarmning til klimavenlige alternativer.

Ønsker I at etablere et lokalt energifællesskab, kan I søge Landsbypuljen frem til d. 23. november. Der kan søges op til 100.000 kr. til et enkelt projekt. Pengene kan f.eks. bruges til eksterne energirådgivere, der kan vejlede om lokale, skræddersyede løsninger baseret på grønne energikilder.

Læs mere om Lejre Kommunes Landsbypulje 2022 her.

Inspiration

Middelfart Kommune har vundet KL's Klimapris i 2022, hvor landsbyerne Føns og Brenderup er lykkedes med borgerdreven lokal energi- og varmeomstilling.

Læs om KL’s Klimapris 2022

Læs om projekterne "Sol over Brenderup" og "Føns Nærvarme" i Middelfart