Drop mobilen på skolevejen, forældre

Mange forældre er optaget af deres mobil, når de kører på skolevejene, viser en ny undersøgelse.

Skrevet den. 10. august 2021

Der er ofte en del trafik på skolevejene om morgenen, og man skal være ekstra opmærksom, så man ikke overser hinanden. Men det er ikke alle, der har fokus på trafikken hele tiden.

I en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik svarer 34 % af forældrene, at de har oplevet, at andre forældre var så optaget af deres mobil, at de ikke havde fokus på trafikken omkring dem.

For selv om de fleste forældre siger, at de er trygge ved at sende deres børn i skole på egen hånd, så er det vigtigt, at endnu flere trafikanter har fokus på trafikken og ikke på mobilen.

I denne uge begynder 3.300 børn i skole igen efter sommerferien i Lejre Kommune. For at passe på dem har kommunen sat 60 skilte op på skolevejene, hvor der med store typer står ”Børn på vej”.

Din adfærd smitter

Når forældre bruger håndholdt mobil og ikke ser sig for, så kan de både være til ulempe og fare for andre i trafikken. Men deres adfærd kan også betyde, at endnu flere børn begynder at bruge deres mobil håndholdt, når de færdes på egen hånd i trafikken. For voksnes adfærd smitter.

-  Når man har afleveret sit barn, er der stadig mange andre børn, der ser, hvad du gør i trafikken. Det er vigtigt at huske, så ens egne dårlige vaner ikke spreder sig. Den dag hvor børnene skal færdes alene, skal de helst have sikre trafikvaner og ikke være optaget af deres mobil, når de cykler afsted, siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Lejre Kommune arbejder løbende på at skabe trygge og trafiksikre skoleveje. Her er forældrene vigtige som rollemodeller, både i forhold til adfærd og i forhold til at lade børnene gå eller cykle frem for at køre dem.

Om kampagnen

I august vil landets kommuner og Rådet for Sikker Trafik sætte fokus på de mange skolebørn, der er i trafikken. Det sker med kampagnen ”Børn på vej”, der kan ses på skilte på skolevejene i de 94 kommuner, der er med i kampagnen.

Desuden får landets skoler undervisningspakker, som de kan bruge til at undervise børnene i, hvordan man færdes sikkert i trafikken. Sideløbende med kampagnen gennemfører politiet kontrol på skolevejene.

Find gode råd til at lære dit barn at færdes sikkert i trafikken 

Fakta

Så mange børn kommer i skole til fods eller på cykel:

Nordjylland: 55 %

Midtjylland: 60 %

Syddanmark: 57 %

Hovedstaden: 71 %

Sjælland: 54 %

Total: 61 %

Kontakt

Specialkonsulent Rosa Nissen, Rådet for Sikker Trafik. Tlf. 61 65 04 43. E-mail: rn@sikkertrafik.dk 

Presse- og Kommunikationsansvarlig Jesper Benzon Jørgsholm, Lejre Kommune. Pressetelefon 40 30 77 22. E-mail: jebjo@lejre.dk