Fem tips til en god fisketur med familien i efterårsferien

For børnefamilier er skolernes efterårsferie en oplagt mulighed, for at opleve naturens “efterårsmagi” på nærmeste hold med en fiskestang i hånden. Her får du fem gode tips fra Fishing Zealands Henrik Larsen til at skabe en vellykket fisketur i efterårsferien.

Skrevet den. 13. oktober 2020

Valg af fiskested 

Grundlaget for den bedste fisketur starter faktisk allerede inden I overhovedet skal ud af døren. Selvom lysten til en fisketur måske er opstået ganske spontant, så vil en velforberedt fisketur ofte vise sig at give de bedste oplevelser på selve turen. Udvælgelsen af et egnet fiskested kan foregå hjemmefra og er ikke blot et spørgsmål, om der er mange fisk ved den pågældende lokalitet. Valget bør i lige så høj grad være et spørgsmål, om I har det rette udstyr til de fisk, som findes ved vandet. Er området børnevenligt, så man ikke skal være bekymret for stejle brinker, dybt vand eller andre faktorer, som trækker opmærksomheden væk fra selve fiskeriet? Endvidere kan det være en fordel at vælge sit fiskested, så man undgår at skulle fiske i besværliggørende modvind eller vand, som forinden er blevet “plumret” fordi vinden har blæst ind på området gennem en længere periode.  

Påklædning

Efteråret kan til tider vise sig fra sin milde side og gøre det til en sand fornøjelse at færdes udendørs i naturen. Efterårsvejret kan dog også være mere lunefuldt og så gælder det om at iklæde sig tøj og fodtøj, som kan matche vejret på dagen. Kulde og regn kan sætte en stopper for selv den bedste fisketur, så husk endelig regntøj og gummistøvler - sidstnævnte hjælper også mod “sup” fra nysgerrige børnefødder i vandkanten. Endelig kan det være en fordel at medbringe tæpper eller campingstole til at sidde på, så man undgår at blive kold, hvis man skal sidde ned passivt i længere tid.

Madpakke og snolder

Alle fysiske aktiviteter kræver energi - særligt ude i naturen. Derfor er det naturligvis en rigtig god idé at medbringe et par lækre madpakker hjemmefra. Vælg gerne noget praktisk, som er let at håndtere - grove sandwiches egner sig godt og kan samtidig give fornyet motivation, hvis fiskene selv holder en spisepause. Kiks eller müslibarer er også oplagte at medbringe, hvis engagementet hos familiens yngste skal have et boost. Husk endelig en pakke vådservietter, der kan fungere som “håndvask”, særlig når der har været håndteret fisk eller regnorme.

Man må godt snakke! 

Der findes mange myter om lystfiskeri og en af dem er, at man ikke må tale sammen når man fisker. Intet kunne dog være mere forkert! Når man er på fisketur, så skal man hygge sig sammen, nyde naturen og hinandens selskab. Den fælles oplevelsesramme skaber netop grundlaget for at kunne tale sammen, om det der sker på turen eller det som man måske ikke får talt om i en travl hverdag. Fiskene kan i øvrigt ikke høre, hvad I taler om. Fisk kan derimod mærke vibrationerne i vandet, hvis man tramper for meget rundt ved vandkanten i en sø. 

Hvordan fanger vi noget?

Uanset hvilken fiskeart der fiskes efter, så er det altid en fordel at gøre det så simpelt som muligt, når det er børn, der skal håndtere udstyret. Skal I en tur ud på kysten, så er det oplagt at prøve fiskeriet efter fladfisk, der både smager godt og samtidig er relativt lette at fange. Når man vil fange en fladfisk, så skal man bruge et såkaldt faldfiskeforfang, der består af to kroge og et synk. På krogene kan man sætte børsteorm, der kan købes i de fleste grejforretninger. Alternativt kan tynde strimler af en sildefilet også anvendes. 

Skal I på tur til et område med ferskvand, så vil man de fleste steder kunne støde på enten skaller eller aborrer. Begge fiskearter kan fanges på regnorm, som enten fiskes på bunden eller med et flåd. Regnormene kan enten graves op eller “lyses” på en græsplæne efter mørkets frembrud, hvor de kravler rundt og finder blade. Med en lommelygte kan du få øje på ormene og hvis du er hurtig, kan du også fange dem med fingrene! Toastbrød rullet som en lille kugle eller majs fra dåse virker i øvrigt også godt til skaller.

Fishing Zealand Ugen 

I efterårsferien plejer Fishing Zealand at afholde en hel uge med åbne arrangementer, hvor man som barn, ung eller familie kan deltage og få hjælp og instruktion til fiskeriet. Desværre har Covid-19 begrænset mulighederne for at gennemføre disse initiativer i år. Du kan dog læse mere om fiskeri og fiskepladser på fishingzealand.dk, ligeledes er der er der masser af god inspiration under fanebladet ”Film” hvor du bl.a. kan finde en række film ved navn ”Fiskeguiden”, der meget informativt viser, hvilket grej man skal bruge.

Når børn og unge er med på fisketur, så opstår der et helt naturlig fokus på, at der skal fanges fisk. En fisketur er dog ofte præget af en stor uforudsigelighed - for det er jo ikke sikkert, at man fanger noget. Uforudsigeligheden er derfor med til at skabe selve spændingen på fisketuren, mens der tålmodigt må ventes på at få bid. Skulle fiskene ikke have lyst til at “samarbejde”, så er der dog ingen grund til at fortvivle. Brug i stedet naturen som den oplagte kulisse til at tale om efteråret, mens i nyder madpakken eller tager et par gode billeder af familien på fisketur.

Fiskeoplevelser nær Lejre

Avnsø

Avnsø ligger flot omkranset af Bidstrupskovene. Der er flere fine pladser i nærheden af badebroen, hvor man bl.a.kan komme til at fiske søens skaller, aborrer og brasen. Der er er endvidere en fin grill ved broen, hvor det ville være oplagt at riste pølser eller skumfiduser på turen. Parkering sker på P-pladsen ved Tjørnehusvej P-plads

Søerne på Avnstrupmarken 

Ved Avnstrup Modtagecenter ligger der et par søer på Avnstrupmarken, hvor der er frit tilgængeligt fiskeri. Søerne er relativt lavvandede og lette at komme til. Der findes bl.a. skaller og aborrer i søerne. Fiskeri i disse søer er oplagte at kombinere med en skovtur til Bidstrupskovene. 

 

Husk fisketegnet

Er du mellem 18 og 65, så skal du huske at indløse det lovpligtige fisketegn. Fisketegnet kan købes online på Fiskeristyrelsens hjemmeside. Samme sted kan du holde dig orienteret om aktuelle fredningstider og mindstemål https://fiskeristyrelsen.dk/lyst-og-fritidsfiskeri/