Stor interesse for bedre bredbånd blandt Lejre Kommunes borgere

De strømmede til: ca. 80 spørgelystne borgere med et fælles ønske om bedre bredbånd fandt tirsdag aften vej til kantinen på Rådhuset i Allerslev. Her havde Lejre Kommune inviteret til informationsmøde om mobil- og bredbåndsdækning.

Skrevet den. 31. januar 2019

Borgmester Carsten Rasmussen bød velkommen og gav en status på bredbåndudrulningen i kommunen gennem de seneste år. Målet har været det samme som regeringens udmeldte målsætning, dvs. en dækning på 100 mBit download og 30 mBit upload til alle husstande inden udgangen af 2020.

Og det går fremad: I 2016 var det 56 % af kommunens husstande, der havde adgang til den ønskede hastighed. Ved udgangen af 2018 er tallet steget til 77 %. Det er dog stadig en lavere andel end mange af nabokommunerne. I region Sjælland har 82 % af ejendommene i dag adgang til de høje hastigheder, og på landsplan er tallet hele 91 %.

Sammenhold er vejen frem
Borgmesteren slog også fast, at sammenhold mellem borgerne er afgørende for succes i arbejdet for bedre bredbåndsdækning. Etablering af bredbånds- og mobilforbindelser skal ske på markedsvilkår – det er den præmis, regeringen har vedtaget. Derfor handler det i høj grad om at samle borgere nok i et område, så udbyderne kan se en god forretning i at etablere nye eller hurtigere forbindelser. Borgmesteren opfordrede samtidig til, at borgerne gør brug af Lejre Kommunes bredbåndskoordinator, Carsten Torrild, til at få processen sat på skinner.

Hvordan kommer vi videre?
Et af aftenens store spørgsmål var, ”hvordan kommer jeg videre?”. Erhvervschef Nynne Friis fortalte kort om den måling af mobildækningen i kommunen, som blev lavet sidste sommer. Hun fortalte også, hvordan man som borger kan se dækningen dér, hvor man bor. Her på hjemmesiden er der et kort, som viser dækningen målt på de forskellige udbyderes net, samt om det er 3G eller 4G-teknologi.

Bredbåndskoordinator Carsten Torrild gav en hurtig indføring i bredbåndsteknologi, hastighedsbehov og de forskellige muligheder, der er på markedet. Derefter gav fire forskellige udbydere af fiber og trådløse forbindelser deres bud på, hvordan man som borger kan komme videre med arbejdet for højere hastigheder på nettet.

Forventningen fra både Lejre Kommune og udbyderne er, at den statslige bredbåndspulje kommer i spil igen i år. Erfaringerne viser, at det tager tid at stykke de gode projekter sammen. Så det er ikke for tidligt at allerede nu at gå i gang med at samle naboerne om et projekt til puljen. Bredbåndskoordinator Carsten Torrild er klar til at hjælpe på telefon 24 24 27 58.

Se præsentationen fra aftenen her.