De unge som medskabere af fremtiden uden for storbyen

Hvordan skal fremtiden uden for storbyen se ud, hvis de unge i højere grad skal være medudviklere? Det er kernen i det nye initiativ FUTURELAND – et idélaboratorium, hvor de unge skal skabe visionen for det attraktive liv uden for storbyen. I uge 46 rykker en gruppe 18-25-årige ind i iværksætterhuset Spor 3 i Lejre. Her skal de på fire dage tegne det første omrids af deres fremtidige drømmesamfund.

Skrevet den. 7. november 2018

Det kommer til at summe af liv, fremtidsdrømme, kreativitet og gode ideer på Spor 3, når de unge skal sætte retningen for FUTURELAND. Projektet er blevet til på initiativ fra Lejre Kommune i samarbejde med Kulturregion Midt- og Vestsjælland og med støtte fra LAG Midt-Nordvestsjælland. I hele processen vil de unge have hovedrollen. Lejres borgmester Carsten Rasmussen er invitereret med til workshoppen, og han ser frem til det:

”Det bliver det første vigtige skridt i FUTURELAND. Jeg glæder mig utrolig meget til at komme i dialog med vores unge og høre om alle deres gode ideer og visioner for fremtidens samfund uden for storbyen”.
Idéen til FUTURELAND udspringer af en af tidens store udfordringer: Mange lokalsamfund må vinke farvel til deres 18-25-årige, som i stort tal flytter til storbyerne for at studere eller arbejde. De mindre byer kommer dermed til at mangle de unge og deres meninger, ideer, kreativitet og drømme – kort sagt de unges bidrag til samfundsudviklingen.
”Det vil vi gerne gøre noget ved, og vi skal have de unge med fra start af”, siger projektleder Mari Schmidt.
”I uge 46 skal vi bygge bro mellem de unge, kommuner, virksomheder og kulturinstitutioner, og netop den brobygning er afgørende for, at vi kan skabe bæredygtige løsninger for fremtiden”.

Alle er velkomne til et smugkig
Workshoppen på Spor 3 afsluttes fredag den 16. november, hvor alle er velkomne til et hyggeligt og uformelt arrangement. Her kan de få et første indtryk af de unges visioner – et ”sneak peek” – og gå i dialog med deltagerne. De kan også løse gåderne i et udfordrende ”Escape Room” eller prøve en drømmemaskine, som er specielt fremstillet til lejligheden.
FUTURELAND har engageret et ungt værtsteam, som er i fuld gang med at udvikle indhold til workshop-ugen. En af værterne er Kristoffer Dannefer Rasmussen, som til daglig skriver speciale på Kommunikation og IT på Københavns Universitet. Han er en af de topmotiverede ildsjæle, som brænder for udviklingen af livet uden for storbyen.
”Jeg synes, det er et vanvittig interessant projekt, som tager fat i mit hjertebarn: det kollektive, nære, bæredygtige og selvstændige landsbysamfund. Jeg ser FUTURELAND som en handlingsorienteret tænketank, der både skaber viden og sætter reelle aftryk i vores samfund. Det skal ske gennem eksperimenter, refleksion og festivalkultur, hvor det helt unikke er vores direkte samarbejde med offentlige institutioner. For mig er det en mulighed for at dyrke min drøm”, siger han.


I løbet af workshoppen skal de unge forholde sig til nogle af FUTURELAND’s dogmer, som Kristoffer har været med til at udvikle. Et af dem er: I alt, hvad vi laver, anvender vi vores kulturarv og historie som en inspirationskilde eller som et refleksionsgrundlag.
”Vi står overfor unikke globale udfordringer, der spænder mellem alt fra global opvarmning til stress- og depressionskultur. Men verden har ikke altid set sådan ud, og fortiden byder på et skatkammer af samfundsformer, kulturer og bevægelser, der kan inspirere os. Når vi skiftevis ser tilbage i tiden og eksperimenterer med en mulig fremtid, kan vi skabe reelle forandringer”, siger Kristoffer.
Han opfordrer folk til selv at kigge forbi den 16. november, hvis de vil høre om resten af dogmerne og workshoppen i øvrigt. Arrangementet den 16. november foregår kl. 15-17.30 på Spor 3, Smedegården 19 i Lejre. Alle er velkomne, og der er gratis adgang.
Et detaljeret program findes på www.facebook.com/voresfutureland, hvor man også kan følge FUTURELAND, efterhånden som projektet tager form.