”Ensomhed er en følelse man får, når man er alene”

#Ungebussen er kørt i garagen, ansigtsmalingen vasket af, parasoller og sækkestole pakket væk, og redaktionen tilbage på kontoret. Men det er nu arbejdet for alvor begynder med at samle op på alle de input, statements, drømme og ønsker, som mere end 500 unge gennem de sidste to uger har delt med ungebus-projektet.

Skrevet den. 18. september 2017

Nogen spurgte for nogle uger siden, om der er et ungeliv i Lejre, og til det må vi svare: Ja, det er der! Men det har meget forskellige betingelser og vilkår, og der skal arbejdes alle steder i skolernes nærområder med at skabe rammer, hvor de unge kan få lov til, ja, have et ungeliv.

Med de input ungebus-projektet har fået gennem ugerne forsøger vi at danne os et billede af, hvad de unge drømmer om, hvordan gode væresteder og faciliteter kan understøtte et fællesskab og trække flere unge ud af ensomhedsfornemmelsen.
Mange af skolerne gør meget ud af trivsel, derfor er de fleste tilbagemeldinger fra de unge, ønsker, der er rettet mod tiden udenfor skolen.

Næste skridt er en stor udstilling med billeder, tekster, artikler, tegninger, bannere lavet af de unge fra de syv skoler. Udstillingen, som åbner den 6. oktober på Hvalsø Bibliotek og arkiv hedder ”#Ung i Lejre – her er mit liv” og sætter med de unges egne ord og med billeder fra selfie-workshoppen et ansigt på, hvad det vil sige at være ung i Lejre.

Vi har fået lov til at komme tæt på de unge, og vores opgave er udover at respektere og tage godt vare på den viden og de unge der står frem, også at følge op. At finde et næste skridt. En bevægelse er sat i gang og flere steder spurgte de unge, der var med, hvornår vi kommer til næste år, og de små, der ikke var med i år sagde: Vi glæder os til næste år, når vi kan være med!” Det forpligter!
”Kommer I igen?”

Opfølgning og hvordan man arbejder videre med skal især ske lokalt på skolerne og de unge imellem. #Ungebussen har været en markør for en samtale med de unge, det er en bevægelse, vi har sat i gang; de unge skal være med til at tage det næste skridt. Der er en grundtone af drømme og ønsker om fællesskab og stillingtagen til problematikker som ensomhed, som skal gribes. Og det er ude i det lokale miljø, den enkelte klasse, den enkelte gruppering på skolen og i klassen, man skal arbejde videre med.

Om det konkret er en skaterbane i syd eller klubhus i nord må tiden vise, eller om der skal laves fælles spisning på tværs af skolerne, brætspilsaftener på det lokale bibliotek eller noget helt andet. Bevægelsen er sat i gang. Og vi glæder os til se hvad det bliver til. Der er et ungeliv i Lejre, og det kan blive endnu bedre. Vi har jo selv hørt det fra det unges egen mund.