Ambitiøs grøn profil udløser endnu et grønt flag til Birken

Fredag den 19. maj 2017 fik børnehaven Birken i Kirke Hyllinge endnu et grønt flag som blev overrakt af udvalgsformand for Udvalget for Børn & Ungdom, Villy Hauritz. Birken har i mere end 15 år arbejdet ambitiøst og strategisk med deres grønne profil, som giver børnene en god forståelse for natur, dyreliv og bæredygtighed. – Jeg er meget imponeret over den indsats, som medarbejderne yder hver dag for at inddrage børnene i aktiviteter i og med naturen, udtaler udvalgsformanden.

Skrevet den. 19. maj 2017

Som navet antyder, er Birken en børnehave med fokus på det grønne. Med let adgang til skov og fjord er arbejdet med natur og dyreliv for både børn og medarbejdere en naturlig del af hverdagen. Selvom Birken netop har modtaget det grønne flag, er man allerede i gang med projekter, som skal sikre næste års flag. Der er ingen hvilen på laurbærrene i den ambitiøse børnehave.

Pædagogisk leder Guri Baade fortæller, at Birkens grønne profil i høj grad skyldes de dedikerede medarbejdere.

  • Mange af de gode idéer kommer fra vores medarbejdere, som elsker at være ude og udforske sammen med børnene. De er utrolig kreative i rigtig mange sammenhænge. Tag bare julegaver som et eksempel. Her laver børnene smøreknive, som er slebet og brændt med brænder, smykker af lerperler brændt på bålet og piskeris lavet af grantræsgrene. Der er ingen grænser for fantasien – hverken hos børn eller voksne, og det gør en stor forskel. Personalet er med rette stolte af deres arbejde, hvilket også har en afsmittende effekt på arbejdsmiljøet, siger Guri Baade.

Sneglefarm, hønsehold og de fire årstider
Der er netop nu flere spændende projekter i gang i Birken, hvor børnene får en større indsigt i dyrelivet, herunder via en sneglefarm med vinbjergsnegle. Børn og voksne har sammen bygget højbedslignende konstruktioner med jord, hvor sneglene, der er blevet mærkede, bliver nærstuderet og fodret af de dyreglade børn. Børnene har også lavet deres egne snegle af papmache og har på den måde fordybet sig og er blevet eksperter på ’snegleområdet’.

Også høns er kommet på dagsordenen. I april blev der nemlig opstartet hønsehold til stor glæde for børnene. Birken søgte penge fra Friluftsrådet til hønseholdet, og der blev indsamlet penge fra forældrene ved et lotteri, sådan at projektet ikke ville belaste Birkens budget for meget.

Da udvalgsformand Villy Hauritz uddelte det grønne spireflag den 19. maj var det med afsæt i børnenes omfangsrige arbejde med de fire årstider, hvor de bl.a. har fokuseret på forårsspirer, vandforsyning og høstmad af kartofler og æbler.

  • Det er en fornøjelse at overrække dette grønne flag som et symbol på alt det, børnene har lært, og det engagement som pædagogerne har udvist. Birkens arbejde ligger fint i tråd med Lejre Kommunes strategi om at tænke naturen ind i alt, og jeg tror, at vi får nogle børn, som er meget bevidste om deres omverden og naturens bæredygtighed, siger udvalgsformand Villy Hauritz.

Det netop uddelte flag er nr. 7 i rækken, som Birken har modtaget – indtil videre.