Mange spritbilister om sommeren

Alt for mange tager bilen hjem efter et hyggeligt sommerarrangement, hvor der har været alkohol på bordet. En kampagne fra Lejre Kommune, Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden opfordrer flere til at lade bilen stå. Politiet bakker op med kontrol.

Skrevet den. 6. juni 2017

Hygge på stranden, grill i haven, festival eller byfest. Sommeren byder på mange gode stunder, hvor vi skåler i øl, vin og sjusser. Desværre er der stadig for mange, der vælger at tage bilen hjem bagefter.

Når man ser på ulykkestallene, kan man se, at der sker flere spritulykker med personskade i sommermånederne end i december. Mens de fleste har lært at planlægge, hvordan de kommer hjem fra julefrokosten, kniber det mere med sommerens mange impulsive arrangementer, hvor man lige kører forbi nogle venner og griller eller får nogle øl på strandturen, som man ikke havde regnet med.

Problemet opstår, når man skal hjem. Så frister det mange at tage bilen, selv om de måske er i tvivl om deres promille. Man bør kun sætte sig bag rattet, hvis man er helt sikker på, at man ikke har fået for meget alkohol. Det er budskabet med den kampagne, som vi nu skyder i gang, siger formand for Udvalget for Teknik & Miljø i Lejre Kommune, Martin Stokholm.
I juni måned vil rekord mange kommuner derfor minde om, at man bør lade bilen stå, når man har drukket mere end én genstand. Lejre Kommune er med i kampagnen ”Klar til et pust?” sammen med Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden. Kampagnens budskaber vil man møde i form af en kampagnefilm i tv, på tusindvis af plakater langs vejene og på Facebook: www.facebook.com/stopspritkoersel

Flere bør blande sig

Politiet vil fra den 2.-11. juni sætte ind med ekstra spritkontroller på vejene for at stoppe de bilister, der ikke har forstået kampagnens budskab om at lade bilen stå, selv om man har drukket alkohol.

I Rådet for Sikker Trafik opfordrer man flere til at hjælpe hinanden sikkert hjem. Start med at spørge, hvem der skal køre hjem, før den første øl eller vinflaske åbnes. Det kan være med til at sikre, at flere tænker sig om en ekstra gang og vælger at drikke noget uden alkohol. Er man i tvivl om en person kan køre sikkert hjem, så bør man også blande sig.

- Spritkørsel er hvert år skyld i, at personer kommer alvorligt til skade eller mister livet. Derfor har vi alle et ansvar for, at vores gæster kommer sikkert hjem. Spørg om du skal ringe efter en taxa eller tilbyd overnatning, hvis du er i tvivl, om en af dine gæster kan køre forsvarligt hjem. Det kan være med til at forebygge en alvorlig trafikulykke, når man blander sig, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.


Baggrund:

Set over årene er antallet af spritbilister på vejene faldet. Men der sker desværre stadig for mange ulykker i trafikken på grund af alkohol. Hver ulykke er én for mange.

Politiet har ekstra fokus på spritkørsel i juni og juli måned, hvor der gennemfører flere landsdækkende spritkontroller.

75 af landets kommuner er med i kampagnen ”Klar til et pust?”. Se kommunerne her: http://www.sikkertrafik.dk/media/4667/deltagende-kommuner-i-spritkampagnen-2017.pdf

Find fakta om spritkørsel på www.sikkertrafik.dk/stopspritkoersel

Se kampagnefilmen på www.sikkertrafik.dk/spritkoersel

På Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside kan du møde en familie, der fortæller om den dag, de blev ramt af en tragisk spritulykke. Se videoen ”Det opkald, alle forældre frygter”: http://po.st/spritulykke