Unge i Lejre Kommune skal til stemmeurnerne

Stemmebokse, stemmesedler og valgkort. Eleverne fra 8. og 9. klasse i Lejre Kommune skal deltage i et autentisk valg, når de den 2. februar 2017 skal sætte deres kryds. Forud går flere ugers arbejde med politiske kampagner, debatter og masser af engagement.

Skrevet den. 27. januar 2017

Alle skolerne i Lejre Kommune deltager i Skolevalg 2017, som er et undervisningsforløb for alle elever i 8., 9. og 10 klasse i Danmark, på Grønland og Færøerne. Den 2. februar 2017 skal de sætte deres kryds ved et parti, der er opstillingsberettiget til Folketinget.

Politiske mærkesager

Skoleeleverne har udvalgt tre mærkesager, som de har arbejdet med forud for valget, og på Kirke Saaby Skole har arbejdet med de politiske mærkesager fået eleverne op af stolene i 9.x. De har arbejdet med temaer som aktiv dødshjælp, stemmeret til 16-årige og ingen afgift på el-biler. Meldingen fra eleverne er klar – politik er spændende og sjovt.

Jeg var ikke før særlig interesseret i politik, men jeg har nu ligesom fået et overblik over, hvad partierne står for, og det er sjovt at prøve at gennemskue den argumentation, partierne bruger, siger Amanda, 16 år. – Jeg synes, at det har været virkelig spændende at arbejde med de her politiske mærkesager, og det har også betydet, at vi derhjemme taler mere om politiske emner over middagsbordet, tilføjer Maya, 15 år. (Amanda og Maya, 9.x, Kirke Saaby Skole).

Aktive og demokratiske borgere

Et af de bærende mål med Skolevalg 2017 er at styrke de unges politiske selvtillid og lære dem, at vi ikke kan tage demokrati for givet.

Det er vigtigt, at vi hele tiden har fokus på at styrke vores demokrati. De unge er en vigtig målgruppe i denne her sammenhæng, fordi vi tidligere har set, at der ikke er så mange unge, der stemmer, når der er valg. Jeg er rigtig glad for, at alle skolerne i Lejre Kommune er med til Skolevalg 2017 - vi skal vise de unge, at politik er spændende, og at deres mening betyder noget, udtaler borgmester i Lejre Kommune, Carsten Rasmussen.

Baggrund

Skolevalg 2017 er en landsdækkende begivenhed, hvor i alt 63.000 skoleelever deltager. Formålet med indsatsen er at fremme de unges valgdeltagelse og styrke deres politiske selvtillid. Det er frivilligt, om man vil deltage, og hver skole vælger selv, hvordan de vil arbejde med det.

Ideen om at afholde Skolevalg kommer oprindeligt fra Valgretskommissionen, der blev nedsat af Dansk Ungdoms Fællesråd efter Kommunalvalget i 2009.

Skolevalg er finansieret af Folketinget og Undervisningsministeriet.

DR Ultra dækker begivenheden og offentliggør resultatet den 2. februar 2017 om aftenen.

Politiske debatter i Hvalsøhallen

Tirsdag d. 31. januar 2017 og onsdag den 1. februar 2017 skal 8. og 9. klasserne i Lejre Kommune til temadage i Hvalsøhallen, hvor der kommer liv i debatterne med repræsentanter fra partiernes ungdomspolitikere. Borgmester Carsten Rasmussen åbner begge dage.

Læs mere: www.skolevalg.dk.