13 mio. kr. til bedre bredbånd i Lejre Kommune

To lokale borgerprojekter har netop fået tilsagn om støtte fra Statens Bredbåndspulje med i alt ca. 6 mio. kr. til bedre bredbåndsforbindelser. Lejre Kommune har i forvejen sat 7 mio. kr. af til bedre bredbånd i kommunen. – Mere end 200 husstande i vores kommune vil få gavn af forbedringerne, som samlet set er en rigtig god investering i vores digitale infrastruktur, siger en tilfreds borgmester Carsten Rasmussen.

Skrevet den. 15. december 2017

Sidste år lykkedes det ikke ansøgerne fra nogle af de små landsbysamfund i Lejre Kommune at få del i Statens Bredbåndspulje, trods det, at Lejre Kommune indtil nu har været blandt de dårligst stillede i landet i forhold til borgernes adgang til hurtige internetforbindelser.

I den seneste ansøgningsrunde lykkedes det imidlertid 147 husstande fra Rye, Jenslev og opland i den nordlige del af Lejre Kommune – samt 64 husstande fra Avlsmosevænget og Skullerupvej ved Hvalsø, at få tilkendt støtte fra bredbåndspuljen.

Udvalgsformand Grethe Saabye, Udvalget for Erhverv & Turisme, er glad for, at der nu kommer et tiltrængt løft til nogle af de mindre bysamfund:

- Jeg er virkelig glad på deres vegne, for pengene fra Statens Bredbåndspulje er et godt supplement til de 7 mio. kr., Lejre Kommune har prioriteret at sætte af til formålet. Kommunen kan ikke komme i mål alene, for der er grænser for, hvad vi kan og må støtte, og derfor er det vigtigt, at borgerne selv går sammen og tager initiativ til at søge de statslige midler, siger hun.

Den bedste julegave
Der er blevet brugt mange timer på at få sendt ansøgninger til Statens Bredbåndspulje. Både fra Hvalsø-projektet, hvor bl.a. Torben Nielsen har været tovholder, og fra ansøgningsprojektet fra Rye, Jenslev og omegn, hvor Kristian Hagsted Rasmussen og Per Madsen har brugt utallige timer ved siden af deres fuldtidsjob på at samle input og gennemføre ansøgningsprocessen.

Per Madsen fortæller, at glæden var stor, da meldingen kom fra Energistyrelsen om, at 147 husstande i Rye, Jenslev og omegn nu får glæde af tilskud fra staten og kommunen til at etablere bedre bredbåndsforbindelser.

- Jeg er så glad for at det lykkes! Jeg har også fået kommentarer fra naboer om, at det er den bedste julegave, de kunne få. Nogle har været så frustrerede over hverdagens udfordringer med dårlige internetforbindelser, at de har været tæt på at flytte fra området. Andre har løst udfordringerne ved fx at køre til den nærmeste tankstation med gratis WIFI og så sidde i bilen og downloade et eller andet, man ikke kunne downloade derhjemmefra. Så det er en lettelse og en stor glæde for os alle sammen, at vi nu kan se frem til at få bedre bredbåndsforbindelser, siger Per Madsen.

 Fakta

  • 147 husstande fra Rye, Jenslev og opland i den nordlige del af Lejre Kommune har fået tilsagn om støtte på 4.983.999 kr. fra Statens Bredbåndspulje.
  • 64 husstande fra Avlsmosevænget og Skullerupvej ved Hvalsø har fået tilsagn om støtte på 121.400 kr. fra Statens Bredbåndspulje.
  • Lejre Kommune yder tilskud på 5000 kr. per husstand som medfinansiering i lokale ansøgninger.
  • Bredbåndspuljen er en del af aftalen ”Vækst og udvikling i hele Danmark”.
  • Puljen er på i alt 200 mio. kr. I 2017 er der afsat 40 mio. kr.
  • Dårlig dækning betyder i udgangspunktet under 10 Mbit/s download og 2 Mbit/s upload.
  • Læs mere på https://ens.dk/bredbaandspulje

 Kontaktinformation for pressen:

  • Per Madsen, tovholder for borgernes ansøgning fra Rye, Jenslev og omegn, p_madsen@post9.tele.dk, tlf.: 29 64 58 73.
  • Borgmester Carsten Rasmussen, carr@lejre.dk, tlf.: 20 26 13 00.
  • Udvalgsformand Grethe Saabye, Udvalget for Erhverv & Turisme, gsaa@lejre.dk, : 40 89 44 76.