Red Barnet starter naturklub for børn med handicap i Lejre

Fisketure, orienteringsløb og pandekager bagt på bål er alt sammen oplevelser, der venter de børn og familier, der er med i Red Barnets helt nye naturklub for børn med handicap i Lejre.

Skrevet den. 27. april 2017

Gennem de seneste måneder har Red Barnet i samarbejde med en lang række engagerede og dedikerede frivillige arbejdet på at skabe rammerne for en ny velfungerende naturklub, der kan give naturoplevelser og friluftsliv til børn med handicap og deres familie og venner.

Mange børn og unge med handicap er ikke vant til at komme ud i naturen og være friluftslivsaktive. Det kan skyldes flere barrierer, som klubben vil sørge for bliver overvundet ved for eksempel at sikre let adgang med kørestol af en særlig terrængående type, planlægning af handicapvenlige ruter og brug af letvægtskøreplader.

Som altid, når Red Banet starter en ny naturklub, skaber vi den trygge og gode ramme, og derefter forsøger vi at få børn og forældre til at flytte sig. Børn med handicap er ofte indebørn og meget beskyttede mod omverdenen. Men de har også brug for at prøve at stikke sig på en grangren eller få en snebold i nakken, og den slags oplevelser vil vi gerne hjælpe lidt på vej, siger Red Barnets naturvejleder Morten Kjelmann.

Gode oplevelser for hele familien
Forskning viser, at naturen fungerer som fantastisk løftestang og udvikling for både børn og deres familier, og den kan være med til at flytte grænser i en positiv retning. Aktiviteterne vil være alt fra at fange fisk og stege dem på bål til at bygge store fuglereder, som børnene kan tumle i. Der vil altid være en palet af aktiviteter, som tilpasses, så alle kan deltage.

Oplevelser i naturen kan være med til at motivere, styrke og udvikle børn med handicap. I klubben kan de voksne desuden danne netværk med andre voksne, som også er forældre til et barn med særlige behov, og herigennem dele viden og erfaringer, siger Morten Kjelmann.

Tag en ven med
De fleste børn synes, det er sjovest at gå til noget, hvis de er sammen med en kammerat. Det kan sagtens være en klassekammerat, der ikke selv har et handicap.

Ved at inkludere børn uden handicap i klubben bliver det tydeligt for alle, at det er muligt at lave sjove og aktive ting sammen ude i naturen, og det giver viden og erfaring for både store og små. Og så bliver det endnu lettere for kammeraterne at inkludere deres kammerater med handicap i lege og fritidsaktiviteter i hverdagen, siger Morten Kjelmann. 

Familierne i naturklubben i Lejre mødes første gang lørdag den 29. april og vil derefter mødes cirka en gang om måneden. Der er stadig plads til flere børn med handicap og deres familie og venner i naturklubben, og interesserede er velkomne til at kontakte Red Barnet.

Naturklubben i Lejre er finansieret af Kavli Fondet og udviklet i samarbejde med Handicapidrættens Videnscenter og Lejre Kommune.