Inspirationsmøde om LED-belysning og varmepumper

Lejre Kommune inviterer i samarbejde med Energistyrelsens rådgivningstilbud om energibesparelser til inspirationsmøde om varmepumper og LED-belysning.

Skrevet den. 11. november 2016

Det gratis inspirationsmøde foregår mandag den 28. november fra kl. 18.30-20.30 på Hornbeer og er åbent for alle interesserede. På inspirationsmødet vil en erfaren energirådgiver give gode råd til, hvordan man kommer i gang med at skifte varmekilde, og fortælle om, hvordan LED-lys virker og hvilket besparelsespotentiale, der ligger i at skifte til LED. Der vil også være rådgivere fra Lejre Kommune, og mikrobryggeriet Hornbeer vil fortælle mere om deres energirenovering og vise rundt på virksomheden.

Arrangementet er primært aktuelt for de husejere, der bor udenfor kollektiv forsyning og har el- eller olieopvarmning. Men små virksomheder og butikker kan også hente god inspiration, hvis de har planer om at energirenovere.

Spar penge med en varmepumpe og LED-belysning

I Danmark bliver omkring 18 % af boligerne fortsat opvarmet med olie, selvom det er en af de dyreste måder at opvarme sin bolig på. Ud over en høj varmeregning er oliefyret også en belastning for miljøet. Troels Hartung fra Energistyrelsen peger på varmepumpen som den mest effektive og fremtidssikrede energiløsning, der samtidig kræver minimal vedligeholdelse:

”Mange af alternativerne til oliefyr har den fordel, at de både sparer på energien og pengepungen. Hvis man har adgang til fjernvarme eller naturgas vil det typisk være de mest oplagte, mens det andre steder ofte vil være en varmepumpe. Men man skal selvfølgelig sætte sig godt ind i, hvad der vil give mest mening i ens bolig. Vi anbefaler altid, at man får en fagmand til at hjælpe med at finde den løsning, der passer bedst til ens behov”, siger Troels Hartung.

Der er også penge at spare ved at skifte til LED-belysning og andelen af danskere, der foretrækker denne lyskilde er kraftigt stigende. En undersøgelse foretaget af Energistyrelsen fra 2015 viser blandt andet, at 74 % af de husstande, der bruger LED-pærer til belysning, har købt disse pærer inden for det seneste år. LED-pærer er et robust og energieffektivt alternativ til belysning i boligen. Pærerne er lidt dyrere at købe, men har til gengæld en rigtig lang levetid.

Det er positivt, at flere og flere danskere køber LED. LED er et miljømæssigt godt valg, og samtidig er der mange penge at spare. Med LED er mulighederne blevet mange flere, vi oplever dog stadigvæk, at nogle forbrugere er usikre på, hvordan de vælger den rigtige LED-pære, når de står nede i butikken eller søger på internettet”, siger Signe Friis Christensen fra Energistyrelsen.

Besparelse på 15.000 kr. om året

Per Holmgaard fra Lyndby skiftede for to år siden sit oliefyr ud med en luft til vand varmepumpe. Hans olietank stod overfor en udskiftning, og da hans hus ligger udenfor kollektiv forsyning, blev det en varmepumpe, der i fremtiden skal opvarme det store gamle hus.  Det er en beslutning, han kun kan anbefale til andre boligejere med olie- eller elopvarmning.

”Varmepumpen har til fulde levet op til vores forventninger, og det har været en god forretning. Vi sparer nu 12-15.000 kr. om året på vores varmeregning - og med en investering på 80.000 kr. har vi betalt den hjem på omkring 6 år”, fortæller Per Holmgaard.

Varmepumpen har også betydet færre lugtgener, og der er heller ingen støj indendørs længere. Så indekomforten er forbedret.

Skal Per Holmgaard give et godt råd til andre boligejere, er det at sætte sig ind i om ens hus er egnet til en varmepumpe. Han har selv brugt Det Grønne Hus i sin research og har også indhentet fire forskellige tilbud fra leverandører, hvilket har sikret, at han tog den rigtige beslutning.

Tilmelding til inspirationsmødet

Tilmelding skal ske til Dorthe Bach Egemose Agger på e-mail: doag@lejre.dk senest den 23. november 2016. Der er et begrænset antal pladser. 

Se programmet her