Kender du til en smuk bygning, der fortjener en præmiering?

Lejre Kommune er på udkig efter bygninger, som både er en fryd for øjet, bæredygtige og bygget med forkærlighed for det gode solide håndværk. Hvis du har et bud på en bygning, der fortjener en præmiering, så er det nu, du skal kontakte kommunen.

Skrevet den. 22. marts 2016

Begiv dig på opdagelse, tag notesblokken i lommen, kameraet over skulderen og bevæg dig på en rejse blandt kommunens smukkeste bygninger og indstil din favorit til bygningspræmiering. 

Sådan lyder opfordringen til kommunens borgere de næste uger. Der sættes fokus på arkitektonisk kvalitet, smukke detaljer, bæredygtighed og respekt for det gode håndværk, når Lejre Kommune vil præmiere de smukke bygninger inden for kommunegrænsen.

Borgmester Mette Touborg, der er formand for det udvalg, der udpeger vinderen, er glad for ordningen, som hun synes har stor værdi: "Ordningen skulle gerne inspirere borgerne til at bygge deres huse eller planlægge fremtidige byggerier ud fra overvejelser om godt håndværk, smukke detaljer og bæredygtighed. Dette skaber også bygninger, som er billige at vedligeholde, har lang levetid, får et godt indeklima og er billigere at opvarme. Ordningen er derfor en anerkendelse af de borgere, som værner om smukt og bæredygtigt byggeri."

Udvalget bedømmer alle de indstillede huse og udvælger en lille håndfuld, som udvalget tager ud og ser på. Udvalget møder ejeren og evt. arkitekten, som har tegnet bygningen, tilbygningen eller ombygningen. Udvalget beslutter herefter, hvem der opfylder kriterierne på bedste vis og udtager en vinder. Modtageren får en anerkendelse for sit byggeri, og kommunen sætter en messingplade op på vinderbygningen.

Borgmesteren opfordrer Lejre-borgerne til at tage et kig på deres nærområde og give en hånd med at finde værdige bygninger, som skal frem i lyset.

 dobbelthus på Åkandevej 1, Vester Saaby

Det smukke dobbelthus på Åkandevej 1, Vester Saaby blev vinder i 2015

Sidste års vinder var dobbelthuset i Vester Saaby, og Klaus S. Rasmussen, som ejer huset sammen med sin kone, er glad for den anerkendelse, som ordningen har givet dem. Han indstillede selv deres hus og havde ikke regnet med, at de ville vinde.

"Det er altid rart at blive anerkendt, når man har gjort sig umage med materialer og detaljer. Det har været et stort arbejde at planlægge og udføre arbejdet med sammenbygningen af de to mindre huse, så vi bevarede den oprindelige stil fra 1920´erne på allerbedste måde. Vi har gennem hele processen også haft fokus på genbrug af materialer og bæredygtige energiløsninger bl.a. i form af en masseovn til opvarmning."

Den præmierede bygning var oprindeligt to mindre huse, et hus til beboelse og en bygning, som var snedkerværksted. Ejerne Susanne Engelstoft Rasmussen og Klaus Stahl Rasmussen overtog husene i 2000.

I 2007 startede de ombygningen af snedkerværkstedet og startede planlægningen af en tilbygning, som forbandt de to bygninger. Resultatet er en smuk sammenbygning med fine detaljer, der har bevaret husets stil, men også tilføjet nye elementer som rytterlys og en gangbro mellem de to første sale.

Bygningen besidder stor kulturhistorisk værdi, og derfor ønskede ejerne, at bygningen skulle bevare sin oprindelige form, og at renoveringen blev foretaget med respekt for bygningens oprindelige identitet og historie.

Klaus S. Rasmussen ser, at ordningen kunne inspirere andre Lejreborgere med ældre huse til at overveje deres ombygning og søge oplysninger om, hvordan de bedst kan bevare husets oprindelige stil. Mange kan være i tvivl om, hvordan de skal gribe en ombygning an, og her kunne kommunen hjælpe med vejledning og information.

Har du brug for yderligere information?

Læs mere om kriterierne for præmieringen samt hvilke oplysninger, som du skal indsende via linket
www.lejre.dk/bolig-og-byggeri/

Lad os høre fra dig snarest med et billede og en kort beskrivelse af den bygning, du gerne vil indstille. Sidste frist for indsendelse er den 17. april 2016 til: doag@lejre.dk