Borgerne skal forme Kirke Hyllinges nye aktivitetscenter

I Kirke Hyllinge drømmer frivillige borgere og foreninger om at skabe et helt nyt mødested – et moderne aktivitetscenter. Initiativgruppen ønsker nu at engagere endnu flere frivillige borgere i udviklingen af det nye mødested.

Skrevet den. 3. marts 2016

Den første orientering finder sted mandag den 14. marts klokken 19.00 til 20.30 i Kirke Hyllinge Hallen, hvor initiativgruppen vil præsentere deres tanker om det fremtidige aktivitetscenter.

Lysten til at bevæge sig og indgå i fællesskaber er til stede, men faciliteterne i nærområdet opfylder ikke borgernes behov. Mange, især voksne, organiserer selv deres motion og dyrker aktiviteter uden for de traditionelle idrætshaller. 55 procent ønsker at desuden bruge idrætshallerne mere fleksibelt uden at træne på et hold eller være medlem af en forening. Det er en af konklusionerne i en ny idrætsanalyse lavet af Syddansk Universitet for Lejre Kommune. Derfor er der et bredt ønske om, at den eksisterende hal ombygges til et moderne aktivitetscenter, der imødekommer borgernes behov.

Mandag den 14. marts klokken 19.00 til 20.30 vil der være borgermøde i den gamle idrætshal, hvor initiativgruppen vil orientere om vigtigheden af et nyt moderne aktivitetscenter.

- Det nye aktivitetscenter skal være et multifunktionelt samlingssted for dem der dyrker foreningsidræt, et sted hvor man møder hinanden inden løbe- og mountainbiketuren, et sted hvor engagerede ildsjæle mødes og planlægger de kommende aktiviteter, og et sted hvor naboer og venner ser hinanden efter arbejde, snupper en bid mad eller en kop kaffe og hygger med børnene. Aktivitetscentret skal kort sagt være et naturligt omdrejningspunkt og styrke det i forvejen stærke lokale fællesskab. Derfor er det vigtigt, at vi involverer borgerne, så de oplever det som "deres sted", siger udvalgsformand Claus Jørgensen, Udvalget Kultur & Fritid i Lejre Kommune.

Borgerne i Kirke Hyllinge skal involveres i udviklingen af Kirke Hyllinge Aktivitetscenter i løbet af foråret og sommeren 2016, hvor de mange idéer skal samles. Det første skridt på vejen er borgermødet den 14. marts i Kirke Hyllinge Hallen klokken 19.00 til 20.30, hvor alle er velkomne.

Den eksisterende hal er ikke god nok

Borgerne i Kirke Hyllinge har længe drømt om et sted, der kan styrke byens aktive fællesskab. Hver anden borger i Lejre Kommune mener nemlig ikke, at kommunens idrætsfaciliteter dækker deres behov. Det viser idrætsanalysen fra Syddansk Universitet, der er baseret på interview med 3.225 borgere. Målet med analysen er at skabe det bedst mulige grundlag for at arrangere idrætsaktiviteter og finde ud af, hvilke faciliteter der er brug for i fremtiden.

- Med idrætsanalysen har vi fået viden om, at de nuværende rammer for idrætten ikke lever helt op til moderne og populære motions- og bevægelsesformer. Mange voksne organiserer selv deres motion, som for eksempel vandreture, løbeture, landevejscykling, yoga, mountainbike og styrketræning. Børnene og de unge er til gengæld bedre til at bruge foreningsidrætten, men kun i den ramme de bliver tilbudt - altså er det badminton, gymnastik og håndbold - som den gamle hal blev bygget til at rumme, siger Michael Brinch, som er en del af initiativgruppen bag projektet.

Drømmen er at udvide den eksisterende hal med en tilbygning og binde de to bygninger sammen med et ankomstrum, der skal være aktivitetscenterets hjerte og omdrejningspunkt. Tanken er desuden at vende huset på vrangen, så der skabes sammenhæng mellem de nære udearealer og aktiviteterne inde i huset.

Hvis drømmen skal blive til virkelighed, kræver det imidlertid, at der er en stor lokal opbakning i form af gode idéer til hvilke aktiviteter og liv det fremtidige hus skal indeholde - og ikke mindst sponsorater fra borgere, foreninger og erhvervsdrivende.

Faktaboks:
Kirke Hyllinge Hallen skal omdannes til et moderne aktivitetscenter. Lejre Kommune har bevilliget 15 millioner kroner til ombygning af den eksisterende hal, og en initiativgruppe vil nu forsøge at rejse yderligere midler gennem lokale sponsorer og ansøgninger til etablerede fonde.

Bag projektet står en gruppe frivillige borgere og repræsentanter for Kirke Hyllinge Byforum, Kirke Hyllinge IF, Kirke Hyllinge Skole og Lejre Kommune, som ønsker at skabe et nyt mødested for bevægelse og fællesskab.

Se idrætsanalysen her.

Opvisning i Kirke Hyllinge Hallen

Det nye aktivitetscenter skal tage udgangspunkt i den allerede eksisterende hal i Kirke Hyllinge. Borgerne skal være med til at beslutte hvilke aktiviteter, det nye center skal rumme.