Lejres øko-knowhow skal inspirere ulande

I de næste to uger er danske økologer værter for Danida-kurset ”Sustainable Agriculture”. 20 deltagere fra organisationer i syv udviklingslande, som alle deltager i Danida-projekter, kommer blandt andet til Lejre for at opleve resultaterne af kommunens økologisatsning i praksis. Det er andet år i træk, at kurset afholdes i Danmark, og dansk øko-knowhow er på flere områder blevet eftertragtet i udviklingslande.

Skrevet den. 7. juni 2016

Økologisk Landsforening arrangerer i samarbejde med økologiske landmænd, virksomheder og Lejre Kommune i de kommende to uger Danida-kurset Sustainable Agriculture med deltagelse af 20 landbrugsorganisationsfolk fra Uganda, Kenya, Tanzania, Zanzibar, Indien og Palæstina. Alle er involverede i forskellige Danida-projekter.

Under deres kursusophold i Danmark skal de 20 deltagere blandt andet besøge en række landmænd, virksomheder og køkkener i Lejre Kommune samt mødes med borgmester Mette Touborg og programleder Tina Unger og høre mere om Lejres økologiske strategi.

- Det handler om at kunne samarbejde og om at finde fælles mål. Vi får i dag henvendelser fra virksomheder og landmænd, der ønsker at slå rod i Lejre simpelthen på grund af det udviklingsklima, der er skabt for en bæredygtig udvikling. På den måde har vores økologisatsning ikke bare betydning for den mad, der serveres i børnehaverne og for vores drikkevand, men også for skabelsen af lokale arbejdspladser og for tiltrækning af borgere. Udfordringer som mange landdistrikter står over for både i Danmark og i andre lande, siger borgmester Mette Touborg.

Ifølge Per Rasmussen international konsulent i Økologisk Landsforening, er Lejre-modellen yderst relevant i udviklingslande.

- I 2015 stod Økologisk Landsforening i spidsen for et Danida-projekt i Østafrika, som involverede 6.000 landmænd i Kenya, Uganda og Tanzania samt en række grossister, supermarkedskæder og ngo'er. 75 procent vækst i økosalget i Nairobi og en femdobling af den regionale handel med økologiske landbrugsvarer var blandt projektets resultater. Meget af succesen skyldes nye samarbejdsformer mellem bønder, virksomheder, grossister og myndigheder. Blandt andet derfor er Lejre et godt eksempel til inspiration også for bønder og deres organisationer i udviklingslande, siger Per Rasmussen.

Eksport af dansk øko-knowhow

Syv af deltagerne i Danida-kurset er fra landbrugsorganisationer i Østafrika, som i de senere år har arbejdet sammen med Økologisk Landsforening i en række udviklingsprojekter involverende omkring 10.000 landmænd. Her har konceptet Family Farmer Learning Groups (FFLG) spillet en central rolle. FFLG som er inspireret af afrikanske metoder og forfinet af danske økologer, ligger bl.a. til grund for den model, man i Danmark har for at leve op til kravene om obligatorisk Sundhedsrådgivning i Malkekvægsbedrifter. Nu er det også den danske knowhow omkring markedsudvikling, PR og afsætning, der "eksporteres".

- I Nairobi viste en repræsentativ forbrugerundersøgelse, at 12 procent af befolkningen går op i rene, sunde og sporbare fødevarer. På mange måder kan markedssituationen og udfordringerne for økologiske fødevarer i Nairobi i dag sammenlignes med situationen for økologi i Danmark i 80'erne - med den forskel, at efterspørgslen ser ud til at være endnu større i Nairobi. Det gør det ikke desto mindre interessant at kigge på og lære af Danmarks erfaringer, fordi vi siden 80'erne har opbygget verdens førende marked for økologiske fødevarer. Og vi deler meget gerne ud af de erfaringer, siger Per Rasmussen.

I Lejre skal kursisterne bl.a. besøge Hegnsholt Hønseri, Mannerup Møllegård og Friis Holm Chokolade.

For yderligere kommentarer/oplysninger

  • Borgmester Mette Touborg, Lejre Kommune; mail meto@lejre.dk; M; 2026 1100
  • Programleder Tina Unger Lejre Kommune; mail tiun@lejre.dk; M; 24674780
  • Per Rasmussen, international konsulent, Økologisk Landsforening,pera@okologi.dk, M: 26 20 33 87
  • Joachim Plaetner Kjeldsen, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening, jkj@okologi.dk, M:30 54 39 30