Eksporten er steget hos det lokale erhvervsliv

Eksporten fra virksomheder i Lejre Kommune er steget markant de seneste to år. En stor del af eksporten står et par af kommunens store virksomheder for, men også det samlede antal af virksomheder med eksport er steget de seneste år. - Det er positivt, at flere lokale virksomheder har succes med eksportmarkederne, fordi det bidrager til at styrke det lokale erhvervslivs konkurrencekraft, siger borgmester Mette Touborg.

Skrevet den. 16. juni 2016

Eksportvirksomheder er måske ikke lige det første, man tænker på, når samtalen falder på erhvervslivet i landkommunen Lejre. Her får man først og fremmest øje på landbrugets marker - men vidste du, at langt de fleste virksomheder er små iværksættervirksomheder eller selvstændige håndværkere uden ansatte?

Det er kun ca. 10 % af det samlede antal virksomheder, som har eksport. Til gengæld gør de det rigtig godt. 152 lokale virksomheder eksporterede i 2014 for en samlet værdi på 3 mia. kr. Det er en stigning på 724 mio. kr. på to år. Eksporten er ikke kun forbeholdt de store industrivirksomheder - også flere mindre virksomheder er kommet med.

Dermed er Lejre Kommune en af de få kommuner i Region Sjælland som ligger over landsgennemsnittet, når det gælder virksomhedernes eksportværdi. I Lejre Kommune udgør værdien af virksomhedernes eksport en større del af den samlede omsætning, end den gør i resten af landet. Det smitter også af på virksomhedernes værdiskabelse. I Lejre Kommune har værdiskabelsen hos det private erhvervsliv været på 6,1 % i gennemsnit siden 2010. Til sammenligning har værdiskabelsen i Region Sjælland været 0,1 %.

Også på et andet parameter skiller Lejre Kommunes erhvervsliv sig positivt ud fra de øvrige kommuner i Region Sjælland. I Lejre Kommune er det samlede antal af virksomheder med eksport steget, og eksportvirksomheder udgør en større del af det samlede erhvervsliv i Lejre Kommune end i de øvrige kommuner i Region Sjælland.

- Det at virksomhederne i Lejre Kommune producerer varer og ydelser, som er attraktive for udenlandske markeder, er med til at gøre Lejre Kommune interessant - både i erhvervsmæssig forstand men også som bosætningskommune. Og når lokale virksomheder har mere eksport, er det også løftestang for flere lokale underleverandører, som skaber øget beskæftigelse. Vi får ganske enkelt mere aktivitet, vækst og udvikling til kommunen, siger Mette Touborg.

Eksporttallene stammer fra analysen VækstVilkår 2016, som er udkommet i starten af juni måned. VækstVilkår 2016 sætter udviklingen i det lokale erhvervsliv i Region Sjællands 17 Kommuner under lup. Analysen er udarbejdet af Center for VækstAnalyse for Vækstforum Sjælland. 

Faktaboks:

Samlet eksportværdi fra erhvervslivet i Lejre Kommune, 1000 kr.:

2010                    2014                    Vækst                Vækst i procent

2.086                  2999                    913                      43,7

Antal eksporterende virksomheder:

2010                    2014                    Vækst                Vækst i procent

126                      152                      26                        20,6  %

Beskæftigelsesudvikling i private brancher (lønmodtagere):

2010                    2015                    Vækst                Vækst i procent

3188                    3355                    167                      5,2 %

 

Find analysen VækstVilkår 2016 her.