Nu kommer kongens togt til Lejre

Når Kongens Togt sommeren 2016 sætter sejl ud i de sjællandske farvande og lægger til i havnene, er det i kongens tegn.

Skrevet den. 8. januar 2016

15. - 30. juli 2016: Korsør / Vordingborg / Kalundborg / Rørvig / Lejre / Holbæk / Frederikssund / Roskilde

KONGENS TOGT bliver en altfavnende festival, hvor du kan udforske, smage og lege dig ind i vikingetidens og middelalderens saftigste øjeblikke og den del af Danmark, som kongerne af den tid var med til at skabe.

Kongerne i Danmark havde blod på tanden og nyt land i kikkerten. De kæmpede for riget, for magten og for fremtiden. Knud den Store kan således i 2016 fejre 1000 års jubilæum for sin erobring af England, godt på vej til at blive hersker over hele Nordsøen.

Det er Kulturregion Midt- og Vestsjælland med projektet Danmark bliver til der står i spidsen for festivalen. Med Kongens Togt samler vi alle områdets vikinge- og middelalderattraktioner til en fælles satsning på tværs af kommunegrænser. Det giver virkelig god mening at samarbejde på tværs, og vi er meget tilfredse med at dette værdifulde projekt nu har etableret en fælles platform for vores kulturarv hvor den kommer ud i øjenhøjde og på gadeplan, siger Anders Nielsen, Formand for Kulturregion Midt- og Vestsjælland.

Når Kongens Togt kommer til i Lejre kan du se nogle af Danmarks flotteste og største vikingeskibe, fx Havhingsten fra Glendalough. Du kan finde din indre viking, og tage med på krigertræning, med vikinger på vej til erobring! Du kan smage, mærke og lugte dig ind i historien, og lade fortiden krybe ind under huden med mytologiske fortællinger.

I 2013 satte festivalen sejl for første gang. Dengang samlede festivalen over 40.000 besøgende. Årets festival udvider også med tre kommuner, og giver borgerne i Lejre, Frederikssund og Vordingborg muligheden for at komme helt tæt på skibene og formidlingen der følger med.

Der blev lagt et solidt fundament i 2013. Hvor museerne, oplevelsescentre og utallige frivillige leverede indhold og arbejdskraft. Nu starter nedtællingen til årets festival, der på ingen måde bliver mindre. Igen står der stærke og professionelle kræfter bag formidlingen i hver havn, og de besøgende kan glæde sig, siger projektleder Mari Schmidt.

Hele familien kan komme med. Der bliver noget for enhver smag. Børnene kan udforske deres kreative sider, mens de voksne tager til mjødsmagning. Man kan også lade sig rive med, når debattører og meningsdannere giver deres bud og perspektiver på fortidens betydning for vores hverdag.

Et af de helt store trækplastre er selvfølgelig vikingeskibet Havhingsten og dens 60-mand store besætning som allerede er i fuld gang med forberedelserne til Kongens Togt, hvor det imponerende skib kan ses i 8 havne i løbet af sommeren.

Vi glæder os meget til Kongens Togt, hvor Vikingeskibsmuseet får nærkontakt med et stort udsnit af både lokale og turister. Det er en helt særlig oplevelse at møde den kæmpe interesse fra både børn og voksne, siger Ivan Jakobsen, informationsmedarbejder på Vikingeskibsmuseet i Roskilde.
Havhingsten vil sammen med de andre skibe sejle ind i fjorden omkring Bramsnæsvig, hvor skibene vil komme så tæt på de besøgende som forholdene tillader det. Hvis muligt, vil et enkelt skib også lægge til, til glæde for små og store.

Det hele kan opleves over 15 dage i juli 2016. Følg med på hjemmesiden, og se programmet fra 1. marts.

Følg med her:

www.kongenstogt.dk
www.danmarkblivertil.dk

Med på KONGENS TOGT er bl.a.:

 • Museum Vestsjælland
 • Roskilde Museum
 • Vikingeborgen Trelleborg, Nationalmuseet
 • Vikingeskibsmuseet i Roskilde
 • Ulvsborg Historisk Værksted
 • Brorfelde Observatorium
 • Sagnlandet Lejre
 • Danmarks Borgcenter
 • Roskilde Domkirke
 • Naturpark Åmosen
 • Maritimt Forsøgscenter

Fakta

Kongens Togt er finansieret Kulturregion Midt - og Vestsjælland, Kulturministeriet og Region Sjælland.
Kongens Togt er en del af projektet Danmark bliver til, som er en del af Kulturaftalen for Kulturregion Midt- og Vestsjælland.

Billetter

Kan købes fra den 1. marts på www.kongenstogt.dk og www.visitlejre.dk.
Enkelte biblioteker og turistinformationer vil også sælge billetter - følg med på hjemmesiden.

Pris

Der er gratis adgang til festivalområdet.

Deltagelse i aktiviteter og ombord stigning i skibene med armbånd:

Enkelt armbånd - en havn: 75 kr.
Familie armbånd - en havn: 250 kr.
Enkelt armbånd - alle havne: 150 kr.
Familie armbånd - alle havne: 500 kr.

Sejlplan

15. juli - 17. juli - KORSØR
18. juli - 20. juli - VORDINGBORG
22. juli - 23. juli - KALUNDBORG
24. juli - 26. juli - RØRVIG
26. juli - LEJRE
26. juli - 28. juli - HOLBÆK
29. juli - 30.juli - FREDERIKSSUND
30. juli - ROSKILDE

For yderligere information:

Projektleder Mari Schmidt: mnys@lejre.dk  / Tel.: 21 56 24 41

www.kongenstogt.dk
www.danmarkblivertil.dk