Biblioteket bliver overtaget af borgerne

Osted Bibliotek slår dørene op igen den 18. januar, når biblioteket er blevet gjort klar til åbent Bibliotek.

Skrevet den. 11. januar 2016

Fremover kan borgerne bruge biblioteket i Osted som de vil. Leder af Lejre Bibliotek & Arkiv Erik Barfoed udtaler: "Vi har i det sidste års tid haft åbent bibliotek på Kirke Hyllinge Bibliotek. Udlånstallet er steget. Og der er opstået aktiviteter, der er 100 procent borgerdrevne. Feks. Opdagede vi for nogle måneden siden, at der er en strikkeklub, vi ikke anede noget om - det er jo dejligt! Vi håber, at borgerne i Osted vil bruge det på samme måde."

Vi vil sørge for, at der endnu højere grad kommer arrangementer på biblioteket, så der sker en fortsat kulturformidling, nu i tættere samarbejde med borgerne. Der vil være færre timer med bemanding, men borgerne har adgang til biblioteket i flere timer, end de har haft før. Bibliotekets ansatte vil bruge flere kræfter på at lave samarbejder i lokalsamfundet.

Udlånstallet stiger igen og borgerne er tilfredse

Over hele landet falder udlånstallet på bibliotekerne. Det samme gjaldt Kirke Hyllinge Bibliotek - indtil vi indførte åbent bibliotek. Det sidst år har vi set en stigning i udlånet og statistikken viser, at borgeren bruger biblioteket i hele den udvidede åbningstid. Lånerne er glade fora t de selv kan lukke sig, når det passer dem. De bruger computere, printer, læser aviser og låner og afleverer bøger. Og så starter borgerne nye klubber op, som strikkeklubber, læseklubber osv. stort set uden bibliotekspersonalets involvering.

Det nye Osted Bibliotek er en del af Biblioteks- og Arkivplan 2015-18, som Kommunalbestyrelsen vedtog i februar 2015. Senere på året vil også Gevninge Bibliotek blive åbent bibliotek.

Åbent Bibliotek betyder, at borgerne kan lukke sig selv ind på biblioteket, når der ikke er personale til stede. Borgerne får en større fleksibilitet, så de kan bruge biblioteket, når det passer ind i deres hverdag.
Man lukker sig ind med sit sundhedskort, som også bruges ved de selvbetjente automater til udlån.

Hvordan kommer jeg ind på Osted Bibliotek?

Når der ikke er betjening i biblioteket, skal du bruge dit sundhedskort og den pinkode, som du også bruger, når du låner bøger i selvbetjeningsautomaterne. Hvis du ikke har en pinkode kan du få den på biblioteket, når der er betjening, eller på et af kommunens andre biblioteker.

Hvordan låner og afleverer jeg bøger?

For at du som låner kan bruge biblioteket, også når det ikke er betjent, tilbyder vi ugen igennem tirsdag den 19., torsdag den 21. og fredag 22. januar en introduktion til vores udlånsmaskiner, kopimaskiner, hvordan du kommer ind og andre emner, som er gode at vide. Eksakte tidspunkter kan du finde på bibliotekets hjemmeside.

Husk at du fremover skal lukke dig ind på biblioteket for at aflevere dine bøger. Der er ikke noget bogindkast. 

Kasse til gode idéer

Vi øver os i at gøre det så godt som muligt, men vi vil meget gerne have gode råd og idéer til forbedring. Hvis du har et bud på, hvordan vi kan gøre åbent bibliotek endnu bedre, kan du både lægge dine kommentarer i en kasse på biblioteket eller tale med personalet om det. Vi er lutter øren! Du er også velkommen til at skrive til os: biblioteket@lejre.dk.

Åbningsarrangement

Den 18. januar kl 17-19 markerer vi åbningen af åbent Bibliotek med et festligt arrangement for Osteds borgere. På programmet udstiller skolebørn fra Osted Skole, der vil være taler fra lokale borgere om Osteds historie samt åbningstale ved udvalgsformanden for Kultur og Fritid, Claus Jørgensen. Arkivet udstiller historiske billeder fra Osted og elever fra Musikskolen musicerer. Kom, og deltag i åbningen, måske kan vi sætte gang i nogle aktiviteter allerede den 18. januar.

Faktaboks

Åbner 18. januar kl 17
Personale til sted: onsdage kl. 14-17
Åbningstider: hverdage kl. 6-22
Weekend og helligdage kl. 7-18