Lokal virksomhed i millionprojekt om fremtidens bagagehåndtering

Sammen med forskere, erhvervsliv og en række eksperter skal Hvalsø-virksomheden InnospeXion nu udvikle fremtidens screeningssystemer til sikkerhedstjek af bagagen i lufthavne, bl.a. med en bevilling fra Innovationsfonden på 22 mio. kr.

Skrevet den. 12. februar 2016

- Det er en gevinst for både InnospeXion og for væksten i lokalområdet, siger borgmester Mette Touborg og ønsker den lokale virksomhed tillykke med det ambitiøse projekt.

I takt med at flere og flere mennesker verden over bliver mobile og rejser med fly, opstår en voksende udfordring med sikkerhed i lufthavnenes bagagehåndtering. 

I øjeblikket må lufthavnene involvere et stort antal sikkerhedsofficerer i den møjsomme opgave med at gennemse al bagage. Men nu kan en løsning være på vej: Et nyt projekt skal nemlig skabe et intelligent og automatiseret screeningssystem, der langt mere effektivt kan gennemgå de store mængder bagage, der hver dag passerer gennem lufthavne verden over.

Det er den lokale virksomhed InnospeXion, som er primær partner på projektet og skal stå for produktionen på sigt med et budget på ca. 10 mio. kr. over de næste fire år.

Konsortiet bag projektet består foruden InnospXion af Magnatek i Århus, og internationalt anerkendte universitetsgrupper inden for røntgen og røntgenanalyse - KU NBI, DTU Compute og DTU Fysik. Disse kompetencer komplimenteres af ekspertise inden for tekniske udviklingsprojekter hos Dansk Ingeniør Service A/S og sikkerhedssystemer til lufthavne fra Accent Pro 2000 og Udviklingsselskabet af 2014  (Exruption A/S).

-  Vi er utrolig glade for, at vi nu får mulighed for at udvikle og producere et produkt til lufthavne over hele verden. Det giver os adgang til et marked, som ellers er svært at komme ind på, når man er en lille dansk virksomhed. Derudover åbner det potentielt for andre store opgaver, som vi kan tilbyde at lave løsninger til med dennespecielle  røntgen-teknologi. Det kan fx være nye løsninger til affaldssortering, screening af bio-brændsel, sammensætningsbestemmelse af fødevarer og meget andet, siger administrerende direktør i InnospeXion, Jørgen Rheinlænder. 

Han forventer, at projektet vil medføre nogle nye højteknologisk arbejdspladser, eksempelvis til veluddannede nydanskere, som ikke nødvendigvis kan tale dansk, når de bliver ansat.

Det lokale erhvervsliv skaber vækst

Udvalgsformand Grethe Saabye, Udvalget for Erhverv & Turisme i Lejre Kommune, glæder sig over, at projekter som dette smitter positivt af på kommunens erhvervsliv og beskæftigelse.

-  Det er indlysende, at vi gerne vil se vores lokale virksomheder klare sig godt, for det skaber arbejdspladser og aktivitet i lokalområdet. InnospeXion er et godt eksempel på en mindre virksomhed, som har højt specialiserede kompetencer med et potentiale langt ud over landets grænser, siger Grethe Saabye. 

Millioninvestering fra Innovationsfonden

Hos Innovationsfonden, som er med til at finansiere projektet med 22 mio. kr., fortæller fondens direktør Peter Høngaard Andersen:

 -  Innovationsfondens investering kobler førende viden til kommercielle ambitioner. Det er et stærkt hold, der nu samler sig om ny dansk udvikling, hvor de samtidig rækker en hjælpende hånd ud til verdens flyrejsende, siger han.