Talsi-dage i Lejre Kommune

I dagene 26. og 27. august får Lejre Kommune besøg af sin lettiske venskabskommune, Talsi. I den anledning afholdes der bl.a. dansk-lettisk kulturaften i Hvalsø Kulturhus, musik og dans i Kr. Hyllinge ligesom Sagnlandet vil summe af lettiske aktiviteter.

Skrevet den. 12. august 2016

Lejre Kommune får besøg af sin lettiske venskabsby, Talsi. Besøget er et genvisit fra 2014, hvor Lejre Kommune besøgte Talsi, medbringende 111 kunstnere og kulturaktører samt 4 islænderheste. Denne gang bliver set-uppet en smule mindre, men indholdsmæssigt er der meget at glæde sig til.

Et spændende program

Besøget byder på et spændende program med folkedans, pantomimeteater og lettisk sangtradition. Herudover vil det være muligt at opleve en fotoudstilling på Kulturstrædet i Hvalsø Kulturhus fra den 17. august til 1. september. Denne udstilling suppleres af en maleriudstilling i de dage, hvor gæsterne fra Talsi besøger Lejre Kommune.

Dansk-lettisk kulturaften i Hvalsø

Fredag d. 26. august kl. 18 åbner borgmester Mette Touborg ”Dansk-lettisk Kulturaften” ved Kulturhuset i Hvalsø. Ud over musik, teater og dans vil der være mulighed for at købe lettisk kunsthåndværk og brugskunst, ligesom man også vil få lejlighed til at smage på lokale specialiteter.

Denne aften er der også en række danske indslag på programmet, herunder Tolstrupkoret, Sangerinderne, Hvalsø Sognekor, Ungdomsskolens musicaldansere, Trollekoret og salsadansere fra Østergård.

Borgmester Mette Touborg siger:

-    Jeg har glædet mig meget til besøget fra vores lettiske venskabsby, Talsi, og jeg håber, at de mange aktiviteter, som vil finde sted i vores kommune, vil tiltrække vores borgere. Venskabsbysamarbejdet handler om at knytte bånd og lære at forstå hinanden på tværs af sproglige, kulturelle og historiske forskelle. Med ”Talsi-dage i Lejre” er der en oplagt mulighed for at møde vores venner fra Talsi og samtidig få lejlighed til at opleve dans, teater, sang og billedkunst af høj kunstnerisk kvalitet.  

Travlhed til det sidste

Asta Rasmussen, som er medlem af styregruppen, der, sammen med Lejre Kommune, varetager besøget fra Talsi fortæller:

-    Der er meget, der skal falde på plads, når 51 gæster fra Talsi skal besøge Lejre. Derfor har det også været overvældende positivt med den store lokale opbakning til besøget. Private borgere, forskellige erhvervsdrivende, lokale kulturforeninger, Sagnlandet Lejre og Lejre Kommune har hjulpet os med alt fra indkvartering og mad til guidede ture og kunstneriske indslag i forbindelse med Dansk-lettisk kulturaften i Hvalsø. Vi er utrolig glade, for uden dette samarbejde var besøget ikke blevet til noget. Nu kan vi se frem til et par meget begivenhedsrige dage.

Internationalt Forum i Lejre

Besøget fra Talsi er støttet af Internationalt Forum i Lejre (IFIL), som varetager Lejre Kommunes venskabsbysamarbejde, som i dag tæller de tre lettiske kommuner: Mersrags, Kandava og Talsi. Foruden venskabsbysamarbejdet, støtter IFIL også andre internationale projekter, som eksempelvis udveksling mellem skoleklasser.

Læs mere om IFIL her 

Program for Talsi-dage i Lejre

Fredag 26.8:

  • Formiddag: Optræden på Bøgebakken og Kr. Såby Skole.
  • Kl. 18-22: Dansk-lettisk Kulturaften i – og udenfor – Hvalsø Kulturhus. Aftenen åbnes af borgmester Mette Touborg kl. 18.00.
  • Optræden ved lettiske og danske aktører. Lettisk: mandskor, pantomimeteater og folkedans med ungdomsgruppen. Fra Lejre deltager: Tolstrupkoret, Sangerinderne, Ungdomsskolens musicaldansere, band fra Musikskolen, Trollekoret, Salsadanserne fra Østergård, der både optræder og byder op til fællesdans.
  • Foto- og maleriudstilling.
  • Boder med lettisk brugskunst, kunsthåndværk og ”Smag på Talsi”.
  • Hvalsø Spisehus og Gershøj Bylaugs pølsevogn vil sørge for, at det også er muligt at få stillet den værste sult.

Lørdag 27.8:

  • Kl. 10-12: Optræden på Trekanten i Kr. Hyllinge ved gæsterne.
  • Kl. 13-17: Aktiviteter i Sagnlandet.