Lejre-elever rejser til Letland med ”Camp 34”

For fjerde år i træk gennemfører Lejre Kommunes skoler projektet Camp 34, sammen med Lejres lettiske venskabsbyer Kandava og Mersrags.

Skrevet den. 16. august 2016

Dette år rejser 15 elever til Letland i Uge 34 – fra mandag til fredag - hvor de både skal arbejde sammen med de lettiske elever i Kandava, men også skal på tur til Letlands hovedstad Riga.  Eleverne indkvarteres privat hos de lettiske elevers familier.

De danske elever mødes inden rejsen, flere gange til såkaldte precamps, hvor der sættes fokus på personlige og faglige kompetencer.

Ud over at eleverne forbereder oplæg og aktiviteter, hvor de præsenterer det Lejre som de kender, arbejder de også med hvad det vil sige at være den gode ambassadør for sit land eller by.

Der fokuseres på, hvad det vil sige at være den gode gæst. Når eleverne er værter, arbejdes der med at være den gode vært.

Der stilles kærlige, men store krav til eleverne. Således arbejdes der med deres evner til at formidle og eleverne får i høj grad ansvar for gennemførelse af aktiviteter i Letland, med de lettiske lever og lærere.

Eleverne har lavet skriftlige ansøgninger for at være med i projektet. I år var der kun mulighed for at sende 15 elever afsted, mod normalt ca. 30. Således måtte der siges nej til godt 15 ansøgere i år.

Projektet er et fast tilbud til de unge i skolerne i Lejre, når det gælder det internationale arbejde. Hvert år i løbet af foråret udsendes der materiale til alle overbygningsklasser i kommunen, med personlig opfølgning via kontakter i klassen.

Camp 34 sætter fokus på kulturelle og undervisningsmæssige forskelle, ud over at det øger kendskabet til internationalt arbejde i folkeskolen og har som ambition at inspirere til mere.

Projektet har da også betydet at flere skoler i Lejre Kommune har samarbejde med udenlandske skoler. Det er fx Kr. Hyllinge Skole og en skole i Nantes i Frankrig eller en Hvaleyrarskola, ved Reykjavik på Island, der har samarbejdet med Trællerupskolen. Osted Skole planlægger et projekt i Berlin.

Men meget væsentligt er det også, at kendskabet og venskabet imellem unge i Lejre også øges i projekterne, når skolerne samarbejder. Når man har fulgt projektet og de unge efter de enkelte Camps, har de ofte venskaber tilbage fra deres camps der har fulgt dem op i ungdomsuddannelserne. Andre er blevet inspireret til studieophold i udlandet.

Camp 34 finansieres af Center for Skoletilbud i Lejre Kommune.