Pressemeddelelse: Uopmærksomhed i trafikken koster liv

Vi laver for mange ting bag rattet, der tager opmærksomheden fra trafikken. Det koster hvert år alt for mange tilskadekomne og dræbte i trafikken. Nu vil Lejre Kommune sammen med Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension minde bilisterne om at have fokus på trafikken.

Skrevet den. 14. september 2015

I de kommende uger vil tusindvis af bilister i 69 af landets kommuner blive mindet om at lægge mobilen væk, når de sætter sig bag rattet. På parkeringspladser rundt om i landet vil der blive hængt store skilte op med teksten "Hvad laver du, når du kører bil?".

Formålet er at få flere af os til at koncentrere os, når vi først sætter bilen i gear og træder på speederen, da der er uopmærksomhed involveret i hver tredje dødsulykke i trafikken.

Med andre ord sidder alt for mange af os og roder med vores GPS, leder efter ting i handskerummet, tjekker sms, mails eller nyheder på mobilen, mens vi kører i trafikken. Det svarer til at køre med en pose over hovedet.

-          Der skal så lidt til, at man overser en anden trafikant eller kører over i den modsatte vognbane og rammer en modkørende. Uopmærksomhed er skyld i alt for mange alvorlige ulykker, derfor skal vi have flere til at koncentrere sig, når de sidder bag rattet og har foden på speederen, siger Udvalgsformand Martin Stokholm, Udvalget for Teknik & Miljø i Lejre Kommune.

Hvor langt kører du på en sms?

Hvis du kører 80 km/t. på en landevej og lige kigger på din mobil i blot fire sekunder, så har du bevæget dig 89 meter uden at have øjnene på vejen. Det betyder, at du nemt kan overse en bil, cyklist, gående eller ikke opdager, at du er ved at køre i grøften eller frontalt ind i andre.

Som en del af kampagnen "Kør bil, når du kører bil" tilbyder kommunerne, Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension en test, hvor man kan tjekke, hvor langt man kører, mens man skriver en sms. Testen finder man på www.sikkertrafik.dk/kørbil

-          Nogle af de ting, som vi laver bag rattet, kan have store konsekvenser. Vi skal have flere til at koncentrere sig om at køre bil, og flere passagerer til at blande sig, hvis chaufføren er uopmærksom i trafikken, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

På Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside www.sikkertrafik.dk/kørbil kan man se den nye kampagnefilm, hvor en uopmærksom bilist kommer galt af sted i trafikken. Filmen vil i de kommende uger blive vist på flere landsdækkende tv-kanaler som opbakning til kommunernes kampagne.

Fakta:

  • Hvert år rammes omkring 3300 personer af trafikulykker.
  • Der er uopmærksomhed involveret i omkring hver tredje trafikulykke.

Gode råd:

  • Indstil din GPS, find musikken, skru låget af vandflasken og tag solbrillerne frem inden du kører
  • Sørg for, at børnene er beskæftiget
  • Sluk telefonen, hvis du ikke kan lade være med at blive distraheret af den
  • Hold ind til siden hvis børnene på bagsædet er urolige og kræver meget af din opmærksomhed.
  • Lad være med at rode efter ting, du taber. Find dem, når du kommer frem.
  • Brug aldrig håndholdt mobiltelefon mens du kører
  • Hold ind til siden, hvis en samtale kræver din fulde opmærksomhed.
  • Drop sms, sociale medier, mails etc. på mobilen, mens du kører.