God energi mellem Sæby-projekt og Lejre Kommune

Sæby er som den første by i Lejre Kommune i gang med en grøn omstilling, som skal sikre både bæredygtighed og et stærkt, sundt lokalsamfund. Lejre Kommune samarbejder med Energiklyngecenter Sjælland, Roskilde Universitetscenter og Gl. Havdrup om at virkeliggøre Energi Gruppen Sæbys projekt, som meget passende har fået navnet ’Grøn Energi i Sæby’. Næste skridt på vejen er en inspirationstur til Gl. Havdrup.

Skrevet den. 15. marts 2015

Projekt 'Grøn Energi i Sæby' blev søsat i 2014 af en lokal ildsjæl. Målet er at få etableret et halmvarmeværk, som skal forsyne byens ca. 150 boliger med vedvarende energi - billigt, miljøvenligt og CO2-frit. Men der er også andre effekter: Byens varmeforsyning bliver uafhængig af olie, og husene stiger i værdi. 

Den 22. marts tager Energi Gruppen Sæby på bustur til Gl. Havdrup, som indviede deres første halmvarmeværk i august 2013. På besøget vil deltagerne få mere viden om værket og blive klogere på, hvordan et halmfyret varmeværk kan blive realitet i Sæby.

Ifølge Energi Gruppen Sæby vil et halmvarmeværk ikke kun være til gavn for Sæby-borgerne, men for hele kommunen, også på længere sigt. Det vil både bidrage til en bæredygtig udvikling og samtidig også bane vejen for hurtig omstilling til andre alternative energikilder.

En af initiativtagerne, Dennis Rasmussen fra Grøn Energi Gruppen Sæby, udtaler: "I Sæby vil vi gerne være frontløbere. Vi brænder for den grønne omstilling, og vi håber, at vores resultater vil brede sig til andre grene af kommunen. Der er utrolig stort potentiale i vedvarende energi, og den opbakning, som vi har fået til projektet, viser, at vi ikke er de eneste, der har fået øje på mulighederne".

Bæredygtighed og borgerinddragelse

Udover de klimamæssige fordele kan den grønne omstilling også gavne bysamfundet på anden vis. Det er nemlig et godt eksempel på, hvordan en by via lokale kræfter selv kan udstikke en retning for nærområdets udvikling.

Udvalgsformand for Teknik & Miljø, Martin Stokholm, forudser mange positive resultater af samarbejdet mellem Energi Gruppen Sæby og Lejre Kommune om den grønne omstilling:

"Jeg mener, det er utrolig vigtigt, at vi som kommune er gode til at arbejde sammen med de lokale initiativtagere, når de får gode idéer, hvor vi kan bidrage. Man har lokalt lagt et stort arbejde i dette omfattende projekt, som - hvis det bliver realiseret - kommer mange mennesker og vores fælles miljø til gavn, og det glæder mig, at vi som kommune kan fungere som en form for brobygger."

Som det første i kommunen har projektet en særlig betydning for den grønne omstilling. Det skulle gerne fungere som godt eksempel for andre byer, så flere ser fordelene og følger trop.