På 25 årsdagen for Ø-mærket får Danmark en ’single region’ øko-mælk

I morgen fejrer Ø-mærket sit 25 års jubilæum. På 25 år er der sket meget for dansk økologi, og nu er de i Lejre klar med en af Danmarks første 100% lokale – ’single region’ – økomælk. En mælk, der er så lokal, at forbrugerne ved selvsyn kan besøge de marker, som malkekøerne har græsset på. Mælken er blevet til i et usædvanligt samarbejde mellem fire lokale landmænd, Lejre Kommune, Føtex og Arla. Den er i butikker landet over fra uge 17 i forbindelse med Økodag, hvor de økologiske køer kommer på græs.

Skrevet den. 29. januar 2015

Ø-mærket, der fredag den 30. januar fejrer sit 25 års jubilæum, er blevet et hverdagshit hos danskerne. Samtidig hitter den såkaldte terroir-tendens med single-farm kaffe og enkeltmarksvine. Fra uge 17 kombineres de to tendenser, når Arla lancerer landets første lokalt producerede 'single region' øko-mælk fra Lejre. En af Danmarks første 100% lokale øko-mælk.

Mælken stammer fra Per, Peter, Henning og Torben - fire Arla-landmænd fra Lejre Kommune på Midtsjælland. Tilsammen har de over 500 malkekøer, som hver dag leverer litervis af frisk, økologisk mælk. Mælk, som nu lanceres i en mini- og en skummet version i Føtex under navnet 'Lejre'.

Den nye mælk er blevet til i et anderledes samarbejde mellem Lejre Kommune, Arla, de fire landmænd og Føtex. Én af dem er Peter Sivertsen, hvis køer står for en tredjedel af den nye mælk.

- Som landmænd oplever vi en stor interesse for at vide mere om, hvordan mælken fremstilles. Derfor vil vi gerne vise produktionen frem. Med Lejre-mælken kan vi give forbrugerne indblik i, præcist hvor deres mælk kommer fra, hvem der har fremstillet den, og hvad historien er bag den. Folk kan sågar komme forbi en af gårdene og besøge køerne, fortæller Peter Sivertsen.

Hans ansigt vil være at finde på de nye mælkekartoner - side om side med de tre øvrige Lejre-landmænd. Og det er ikke tilfældigt, at det netop er de fire landmænd, der står bag den nye mælk:

- Vi har et meget tæt samarbejde i de fire landbrug. Det startede med, at vi købte en fælles maskine for flere år tilbage. I dag hjælper vi hinanden med alt fra høsten til dyrenes foder, så det var naturligt, at vi gik sammen om at lave vores egen lokale mælk. Samtidig er vi med til at bakke op om Lejre som økologisk kommune, så ideen blev taget godt imod hos både kommunen og Arla.

Landets første økologiske kommune

Men Lejre-mælken er mere end frisk, lokal øko-mælk. Den er et resultat af et usædvanligt samarbejde mellem Lejre Kommune, erhvervslivet og lokale ildsjæle, som startede i efteråret 2011, da kommunalbestyrelsen i Lejre besluttede at udforske økologiens muligheder. Det har i dag ført til over 100 initiativer blandt borgere, landbrug, erhvervslivet og lokale foreninger. Initiativer, som især bindes sammen af det lokale fødevarehåndværk.

Borgmester Mette Touborg er glad for, at de lokale landmænds gode idé går hånd i hånd med kommunens satsning.

- Vi er stolte over, at forbrugere landet over nu kan købe øko-mælk fra Lejre. Lejre-mælk er et godt eksempel på de muligheder, der opstår når vi samarbejder på nye måder. Vi håber, at folk i resten af landet vil tage godt imod mælken fra vores lokale landmænd, fortæller Mette Touborg.

Lejre-mælken kommer udelukkende fra køerne på de fire gårde i Lejre, og de fire landmænd kan stå inde for både smag og kvalitet, lover Arla, som sender de første liter i handelen under overskriften "Økologisk mælk fra Peter, Torben, Henning og Per i Lejre".

For Føtex er Lejre-mælken et led i at få flere lokale kvalitetsvarer på hylderne og give kunderne et bedre kendskab til producenterne bag fødevarerne.

Fakta om Lejre-mælken:

Den nye mælk fra Lejre fås fra uge 17 i Føtex-forretninger landet over.

Mælken fås som minimælk med 0,5% fedt og skummet mælk med 0,1% fedt.

Lejre-mælken produceres af de fire landmænd

  • Peter Sivertsen fra Mannerup Møllegård
  • Per Thomasen fra gården Bækkentoft
  • Torben Karlsen fra gården Åvang
  • Henning Nielsen fra Møllegården