Bevaringsværdige bygninger: Vær med, når Peter Olesen kommer til Hvalsø søndag den 1. februar

Vil du vide mere om bevaringsværdige bygninger, deres historie og god istandsættelse? Så er du velkommen søndag den 1. februar i Hvalsø, hvor du kan opleve forfatter og journalist Peter Olesen og arkitekt og forfatter Søren Vadstrup give deres bud på bevaringsværdier i Hvalsø samt gode råd til, hvordan man renoverer og istandsætter bevaringsværdige bygninger med respekt for de historiske kvaliteter.

Skrevet den. 22. januar 2015

På jagt efter skjulte skatte

Mange borgere i Hvalsø og resten af Lejre Kommune bor - uden at vide det - i et hus eller kvarter med særlige håndværksmæssige, arkitektoniske eller kulturhistoriske bevaringsværdier. Kvaliteter, der kan gøre én gladere for at bo, hvor man gør, gøre ens bolig mere værd, og åbne døre til bedre istandsættelse og renovering til gavn for både husejerne, kvarteret og byen som helhed.

Men det kræver, at man får øjnene op for disse kvaliteter, og får viden om, hvad man stiller op med dem, da de ellers risikerer at gå tabt ved reparationer og ombygninger.

Det er baggrunden for, at Vores Hvalsø har inviteret Peter Olesen og Søren Vadstup til at inspirere med ris og ros, give eksempler på nænsom bevaring samt kaste nyt lys over de mange uopdagede skatte, som Hvalsø, og mange andre af Lejre Kommunes mindre bysamfund, byder på i rigt omfang.

Fokus på Hovedgaden i Hvalsø

Som del af temaet "Bevaringsværdige Hvalsø" har Vores Hvalsø, som supplement til formidlingsarrangementet, også igangsat en grundig registrering af bevaringsværdier i og omkring Hovedgaden i Hvalsø med konkrete anbefalinger og inspiration til ejerne omkring fremtidig renovering og istandsættelse. Et initiativ, som mange Hvalsøborgere har efterspurgt længe og bakker op omkring:

"For Hvalsøborgere og folk med nær tilknytning til byen er Hovedgaden er fælles anliggende, og når det går dårligt og bygningerne ser tomme og triste ud, så påvirker det humøret. Derfor vil vi gerne have nyt fokus på de kvaliteter gaden rent faktisk har, så vi ikke kun ser problemerne, men også mulighederne for at bygge en bedre fremtid sammen", siger Line Jacobsen (V) og Villy Hauritz (SF), der er begge er medlemmer af Kommunalbestyrelsen i Lejre.

Registreringen af bevaringsværdier i Hovedgaden forventes færdig i april, og resultaterne vil være tilgængelige for alle både på nettet og i en rapport udarbejdet af Center for Bygningsbevaring.

Få inspiration og ny viden: Slå et smut forbi Hovedgaden 12

Vil du have mere at vide om god istandsættelse og bevaringsværdige bygninger i Hvalsø, så slå et smut forbi Vores Hvalsø i Hovedgaden 12, hvor Lokalarkivets fine udstilling om Hovedgadens bygninger og deres historie nu pryder væggene.

I projektkontoret kan alle borgere i Lejre Kommune desuden få adgang til materiale og links om bevaringsværdige bygninger og deres istandsættelse samt, sidst men ikke mindst, viden om de tilskudsmuligheder til renovering og bevaring, der findes både i og uden for kommunen.

OM ARRANGEMENTET

Arrangementet "Bevaringsværdige Hvalsø" finder sted søndag den 1. februar 2015 fra 14-17 i det gamle hotel i Hvalsø, Bentsensvej 2, 4330 Hvalsø. Alle i Lejre Kommune er velkomne.

Deltagelse, kaffe og kage er gratis, men kræver tilmelding. Meld dig til arrangementet hos Dorthe i Vores Hvalsø på e-mail: doag@lejre.dk eller mobil: 22476445. Men skynd dig, der er begrænsede pladser, så - først til mølle.

OM VORES HVALSØ

Vores Hvalsø er et byudviklingsinitiativ, der gennemføres af Lejre Kommune i tæt samarbejde med byens borgere, foreninger, erhvervsliv samt andre, der vil være med til at præge byudviklingen. Ud over at facilitere og understøtte udviklingen af Hvalsø, søger Vores Hvalsø også aktivt fonds- og puljemidler til projekter i byen, og bidrager gerne med råd og vejledning til alle interesserede projektmagere.

Projektkontoret i Hovedgaden i Hvalsø holder åbent alle tirsdage og torsdage fra kl. 13-18, frem til juni 2015. Borgere som har lyst, kan desuden gratis låne projektkontoret til møder og andre aktiviteter, der knytter sig til byens udvikling.

Læs mere om Vores Hvalsø på www.voreshvalsoe.dk, hvor du kan komme med dine ideer til byudviklingen, se andres, eller deltag på Facebook:facebook.com/voreshvalsoe.