247.000 danskere lukkede øko-køer på græs

Ca. 247.000 danskere var i går med til at fejre de økologiske køers forårsfest på gårde overalt i landet, og dermed satte Økodag igen tilskuerrekord. H.K.H. Kronprinsesse Mary, Kronprinsparrets tre mindste børn og Fødevareminister Dan Jørgensen deltog i den officielle åbning af Økodag på Sjælland i anledning af Ø-mærkets 25-års fødselsdag.

Skrevet den. 21. april 2015

I alt har mere end én million gæster nu været med til at lukke de økologiske køer på græs, siden den første Økodag løb af stablen i 2005. I går satte eventen igen rekord med 247.000 gæster. Præcist klokken 12 åbnede staldportene på 75 økologiske gårde, og øko-køerne hoppede og sprang ud på marken. 

- Det er fantastisk, at så mange danskere år efter år tager ud og deler oplevelsen af de dansende øko-køer med de økologiske landmænd til Økodag. Det er utroligt smittende at mærke køernes begejstring for at komme ud på marken, og her oplever danskerne "live", hvilken forskel de gør, når de køber økologisk mælk, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening og påpeger, at man som forbruger kan være med til at sætte køerne fri ved at vælge øko-mælk.

Blandt de tusindvis af tilskuere til køernes forårskåde dans, var Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary, H.K.H. Prinsesse Isabella, H.K.H. Prins Vincent, H.K.H. Prinsesse Josephine, der sammen med Fødevareminister Dan Jørgensen markerede Ø-mærkets 25-års fødselsdag ved den officielle åbning af Økodag på gården Bækkenstoft i Lejre Kommune på Sjælland.

En sjov og vigtig dag

- Det er rigtigt sjovt at se køerne, der danser omkring på markerne, til denne øko-folkefest. Men en sådan dag er ikke kun for sjov. For mig er det rigtigt vigtigt, at danske børn kommer ud på landet og ser, hvor deres mad kommer fra. Det er med til at forme dem som forbrugere, der senere i livet bedre kan tage stilling til, om det dyrevenlige Ø-mærke f.eks. skal være på deres mælkekarton, siger fødevareminister Dan Jørgensen. 

Alle økologiske køer er sikre på at komme på græs hele sommerhalvåret. 16 procent af de ikke-økologiske køer kommer ud af stalden.  

Økodagen gennemføres af Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske mejerier Arla, Naturmælk, Thise, Them, Øllingegaard og Hansens Is.

Læs mere om Økodagen på www.økodag.dk

For yderligere informationer

Per Kølster, formand, Økologisk Landsforening, 22 22 07 37 - pk@okologi.dk
Birgitte Nygaard, projektleder, Økologisk Landsforening, 87 32 27 25 / 30 32 87 33 - bny@okologi.dk
Line Skouboe, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening, 87 32 27 14 / 24 42 69 52 - lsk@okologi.dk

25 år med Ø mærket