Skolens 200 års jubilæum fejres i Lejre Kommune

I 2014 fejrer Lejre Kommunes skoler, at vi har haft 200 år med ret og pligt til uddannelse i Danmark. Jubilæet fejres over hele landet, og i Lejre Kommune markeres det med et brag af en fælles temauge på skolerne i uge 41.

Skrevet den. 3. oktober 2014

Temaugen skal mikse fortid og nutid, sjove erindringer og barske minder fra skoletiden, men skal også kunne bruges til at debattere både skolens fortid, fremtid og nutid.

Skolen i 1900-tallet

Flere skoleklasser fra 3.-5. klasse i Lejre Kommune, har allerede prøvet hvordan det var at gå i skole i 1900-tallet. På Lejre Museum foregår undervisningen i et klasselokale med gammelt originalt skoleinteriør bl.a. skolepulte og anskuelsestavler. Før børnene kommer ind i det gamle klasseværelse, bliver de omklædt med skoletøj, som børnene havde på i 1900-tallet, og der leges gamle lege i spisefrikvarteret, hvor børnene også kan smage en fedtemad med salt.

Fejring af 200 års fødselsdag på skolerne i Lejre

Fra mandag den 6. oktober til fredag den 10. oktober, fejrer alle skolerne i Lejre Kommune 200 års fødselsdagen på mange spændende måder. Målet for ugen er, at eleverne oplever, hvordan skolegangen og børns vilkår gennem tiden har ændret sig.

I ugen kan oldeforældre, bedsteforældre og forældre inddrages i at fortælle om deres barndom og skoleliv. Derved bliver det nærværende for eleverne, og dialogen omkring skolehistorie bliver ikke kun et samtaleemne i skolen, men også en dialog i hjemmet. Mange spørgsmål vil sikkert komme fra eleverne i løbet af temaugen som for eksempel; Blev du slået af din lærer, da du gik i skole? Hvad er kollektiv straf? Skulle man rejse sig, når man blev spurgt? Fik du en eftersidning? Skulle I bede Fadervor? Hvad var det sjoveste, da du gik i skole?

Fælles opstart og afslutning på temaugen

Fælles for alle skoler i Lejre Kommune er der to aktiviteter. Mandag med stafetløbet "Lejre rundt" og torsdag med fælles ballonopsendelse:

  • Mandag den 6. oktober startes ugen om morgenen ved, at hver skole stiller med op til 4 løbere, som på skift løber stafetløb fra skole til skole, og kommer i mål ved den gamle skole i Kirke Saaby kl. 11.00. Løberne modtages af Carsten Rasmussen, formand for Udvalget for Børn & Ungdom, og bydes på sandwich og saftevand.
  • Torsdag den 9. oktober samles alle elever i egen skolegård kl. 12.30 og på samme tid opsendes biologisk nedbrydelige balloner med Lejres grønne logo fra alle skoler. På hver ballon er der sat en tekst fra hver enkelt elev, hvor det fremgår, hvad eleven har lært om skolen i forbindelse med skolens 200 års fødselsdag.

Der håbes på klart vejr ved ballonopsendelsen, så borgerne i Lejre Kommune får mulighed for et godt kig på de 200 heliumfyldte balloner, der stiger til vejrs fra hver af kommunens skoler. Opsendelsen vil finde sted kl. 12.30 fra følgende skoler: Trællerupskolen, Allerslev Skole, Kr. Saaby Skole, Kr. Hyllinge Skole, Bramsnæsvigskolen, Firkløverskolen, Hvalsø Skole, og Osted Skole.

Fakta om jubilæet SKOLE 200

  • I 1814 underskrev Kong Frederik den 6. en række skolelove, der gav syv års undervisningspligt for alle børn i Danmark.
  • I 2014 fejrer alle skoler i Danmark derfor, at vi har haft 200 år med ret og pligt til uddannelse.
  • UGE200 er en landsdækkende og fælles markering i uge 41 af, at alle børn i Danmark har haft ret og pligt til undervisning siden 1814.
  • UGE200 er udviklet af Skole200 og støttet af Trygfonden og en lang række samarbejdspartnere.

Læs mere på www.skole200.dk