Hold lidt igen – og hold lidt længere

Sådan lyder budskabet i årets Uge 40 alkoholkampagne, som Sundhedsstyrelsen står bag. Og faktisk er der flere og flere mænd, der holder igen og drikker under 14 genstande om ugen.

Skrevet den. 3. oktober 2014

I årets kampagne møder man Thomas Bo Larsen, der leverer en kammeratlig besked om, at "det jo ikke er for sjov med de der alkoholgrænser". Genstandsgrænserne er med til at markere hvor meget alkohol, der er for meget. Som mand har man en lav risiko for at blive syg pga. alkohol, hvis man drikker 14 genstande om ugen eller mindre. For kvinder er grænsen 7 genstande om uge.

Man kan vinde en del ved at drikke lidt mindre

De fleste mennesker kan godt tåle at drikke lidt, uden at det går ud over helbredet. Hvis man drikker lidt mindre om ugen, får man til gengæld bl.a. bedre søvn, nemmere ved at holde vægten og slippe af med overflødige kilo, energi til at gøre de ting, der betyder noget, et bedre forhold til sine nærmeste, et lavere blodtryk og nedsat risiko og fx ulykker, kræft og andre sygdomme.

Vind en bowlingaften

På kampagnesitet www.holdigen.dk kan man bl.a. finde gode råd til at skrue ned for alkoholforbruget. Man kan også vinde en bowlingaften med kollegerne.

Alkoholforbruget i Lejre Kommune

Borgerne i Lejre Kommune drikker mere end gennemsnittet i Region Sjælland:

  • Knap 22 % af Lejre Kommunes borgere overskrider Sundhedsstyrelsens lavrisikogrænse (14 genstande ugentligt for mænd og 7 for kvinder)
  • Knap hver tiende af Lejre Kommunes borgere overskrider Sundhedsstyrelsens højrisikogrænse (21 genstande ugentligt for mænd og 14 genstande ugentligt for kvinder)
  • Mere end 17 % af Lejre Kommunes borgere viser tegn på alkoholafhængighed
  • Knap hver fjerde af Lejre Kommunes borgere udviser en problematisk alkoholadfærd
  • 29 % af de borgere, der har en problematisk alkoholadfærd vil gerne nedsætte forbruget
  • På landsplan vokser omkring 122.000 børn op i familier med alkoholproblemer, hvilket svarer til 2-3 børn i hver eneste skoleklasse.

Indsatsen i Lejre Kommune

I Lejre Kommunes Jobcenter har alle sagsbehandlere fået materialer, som de kan tage udgangspunkt i til at starte den svære - men nødvendige - samtale om alkoholforbrug med borgerne. Jobcentres virksomhedskonsulenter vil desuden medbringe pjecer og faktaark på virksomhedsbesøg. Borgerne vil desuden møde plakater og pjecer på bl.a. bibliotekerne, i Borgerservice og i hallerne.