Unge fra hele verden sætter bæredygtig kurs mod Lejre

Bæredygtighed og samarbejde er temaet for den internationale workcamp, som Hesselbjerggaard arrangerer i samarbejde med Sagnlandet Lejre, Lejre Kommune og Mellemfolkeligt Samvirke. Deltagerne kommer fra hele verden til Lejre for at blive klogere på bæredygtige metoder og danne nye fællesskaber.

Skrevet den. 26. juni 2014

Fra søndag d. 29.6. til tirsdag 8.7. tjekker 14 unge mennesker fra hele verden ind på Hesselbjerggaard - et økologisk deltidslandbrug ved Kattinge. Der skal de bo en uges tid, og holde en alternativ ferie i bæredygtighedens tegn. Ferien bliver aktiv og stiller krav til de unges samarbejdsevner og fantasi, som for eksempel når de hver dag skal sammensætte en menu af madrester fra det lokale supermarked, som ellers ville være kasseret. Hver dag venter en ny oplevelse, når deltagerne cykler til Sagnlandet Lejre for at flette pilehegn, bygger isfuglekasser på Hesselbjerggaard eller hopper på toget til København for at besøge byhaver.

Sammen om inspiration til bæredygtighed

Lejre Kommune, Sagnlandet Lejre og Hesselbjerggaard har i fællesskab sammensat et program for de unge, som har meldt sig til international workcamp gennem organisationen Mellemfolkeligt Samvirke.
De unge mennesker kommer fra alle afkroge af verden for at inspirere og blive inspireret til at leve et liv, som gør mindst mulig skade på vores fælles natur. Deltagerne vil på workcampen blive klædt på til at bidrage til at sætte en mere bæredygtig kurs.
"Vi vil gerne vise de unge, hvordan vi i Lejre kommune arbejder med bæredygtighed i praksis. Hvordan det kan lade sig gøre, at omlægge til økologi og samtidig skabe nye samarbejder og tjene penge", siger Tina Unger fra Lejre Kommune.

Lejre Kommunes vision om at omlægge til økologi, kan kun lade sig gøre ved at det private og det offentlige samarbejder, både på frivillig og kommerciel basis. Der er adskillige eksempler fra de sidste år på projekter, der er blevet til ved hjælp af den slags synergistiske samarbejder, for eksempel nationalparkerne.

Mindre madspild i 1800-tallet

Denne workcamp er kommet i stand som en ikke-planlagt sideeffekt af arbejdet med at etablere grundlag for nationalparken Skjoldungernes land, fortæller Michael Svane, medejer af Hesselbjerggaard. Det er den slags frugter vi kan plukke af samarbejder på kryds og tværs af offentlige institutioner, private aktører og erhvervsdrivende, fortsætter han.
I ugens løb vil de unge blive klogere på bæredygtighed og få jord under neglene. Deltagerne vil for eksempel blive udfordret til at tage stilling til de enorme mængder mad, der dagligt bliver kasseret fra danske køkkener. 
I gamle dage blev fødevarer ikke sådan bare kasseret - det var der ikke råd til. I hvert fald ikke blandt fattige familier på landet i Danmark i 1800-tallet. Ligesom vi kan lære af hinanden på tværs af institutioner og kulturer, kan vi også tage ved lære af fortidens greb om ressourceforvaltning. Det vil deltagerne blive klogere på, når de besøger Sagnlandets 1800-tals miljø.

Kom med til Økologisk Sommeraften

Som kulmination på workcampen inviterer deltagerne alle interesserede borgere til en storslået Økologisk Sommeraften på Hesselbjerggaard. Der vil de unge værter byde indenfor til middag mens gårdens ejere viser rundt og fortæller om den bæredygtige drift. Det er for eksempel høns, der står for at gøre det af med køkkenaffaldet, og pil, der tager sig af gårdens spildevand. Borgerne kan til gengæld give de udenlandske deltagere et stykke dansk kultur, når de over middagen synger de lyse danske sommersange.

Arrangørerne af workcampen håber at de unge vil inspirere med viden fra deres hjemlande, ligesom de vil tage deres nye viden med sig hjem.

Fakta

Økologisk Sommeraften på Hesselbjerggaard: Lørdag d. 5.7. inviteres borgere i Roskilde, Lejre og omegn til middag på Hesselbjerggaard. Hør mere om gårdens naturpleje, produktion af lamme- og kalvekød, pilerensning, solfangere og solceller. Herefter vil de unge fra hele verden, som deltager i workcamp, invitere på buffet med sæsonens frugt og grønt og grillede økologiske vikingepølser.

Fra kl. 17- ca. 20.30. Pris 200 kr. for voksne og 100 kr. for børn over 12 år.