Grønt er godt for alle

Kom og vær med til at etablere en økologisk sansehave for alle på Bøgebakken i Lejre By.

Skrevet den. 16. januar 2014

På plejecentret Bøgebakken ønsker man at anlægge en økologisk sansehave, som et nyt aktivt sted for både beboerne og andre borgere i Lejre Kommune - fx børn, motionister, dagplejen, skole-elever eller familier.

Det er et anlægsprojekt, hvor ideen er, at sansehaven skal spire frem sammen med alle mulige frivillige interesserede. Grundlaget for projektet er, at det er den brugerdrevne indsats, som bærer projektet igennem. Dertil kommer en kommunal støtte på 85.000 kr. fra puljen 'Sund & Aktiv'.

Med sansehaven skal der skabes et område med plads til leg, sanseoplever såvel som en stille stund i det grønne. Projektet forventes at være færdigt til sommeren 2014.

Er du interesseret?

Ved du noget om højbede, fugle i haven, bærbuske, gode legeredskaber, motion i det fri eller har du bare lyst til at være med, så mød op lørdag den 25. januar 2014 på Bøgebakken 1. Her kan du være medbestemmende til, hvordan Bøgebakkens økologiske sansehave skal være.

Projektet starter op med en fælles workshop for alle interesserede fra kl. 11 til 15. Programmet er:

 1. Velkommen til alle ved Tina Kjeldsen (gruppeleder) og Lise Anhøj (leder af ældre og plejecentrene) i Lejre Kommune.
 2. Hvad vil vi gerne have i sansehaven på Bøgebakken til glæde for børn, gamle, de lidt yngre og dem midt imellem? 
  Workshop ved Gerd Johnsen, som er forfatter til bogen "Grøn omsorg", Her arbejdes der bevidst ud fra at skabe vilkår for naturoplevelser, godt humør og samvær med mennesker (evt. dyr), der skaber gode følelser. Et særligt element i grøn omsorg er de uventede situationer, som opstår i naturen. Ofte skaber det følelser i den glade og lyse del af sindet.
 3. Rundt om Bøgebakken
  En gåtur i området under vejledning af Erling Kristensen.
 4. Forslag til kunstnere i Lejre kommune, der kunne have lyst til at være med til at danne "landart" omkring Bøgebakken.
 5. Hvad er næste skridt - nedsættelse af arbejdsgrupper fra workshoppen og aftaler om
  næste skridt.

Bøgebakken vil stå for frokostforplejning, vand, kaffe og te. Husk gummistøvler og varmt tøj til rundturen omkring Bøgebakken.

Hvad er en sansehave?

En sansehave handler om at stimulere vores sanser - syn, smag, duft, hørelse eller føling - gennem forskellige oplevelser. Det kan være at gå med bare tæer på sandstien eller smage på krydderurter i højbedene. Det kan også være at høre vindens suse i gyngerne på naturlegepladsen eller at dufte til blomster og træer. Og så kan den bruges hele året - også i sne og regn.

Hvorfor en sansehave?

Kongstanken om at anlægge en økologisk sansehave er at skabe et område, som flere generationer kan bruge. Haven skulle gerne give mulighed for at være et sted, hvor børn og de ældre beboere kan mødes og opleve hinanden. Lige såvel skal det være et område, hvor motionister kan vælge en løberute eller en gåtur og lade sanserne blive pirret, samtidigt med at der vinkes til Hr. Hansen, der sidder og kigger ud på de røde roser.

Det økologiske hænger selvfølgelig sammen med Lejre Kommunes strategi om at være en grøn kommune.

Hvem kan være med?

Projektet er åben for alle interesserede. Det kan være alle - lige fra børnefamilier, pensionister, havefolk til vandremotionister. Så kom og vær med i et nyt fællesskab med fokus på grønt til sindet, frisk luft og aktive oplevelser.

Tilmelding til workshoppen nødvendigt af hensyn til frokosten.
Tilmelding senest torsdag 23. januar 2014 til Tina Kjeldsen på tlf. 2496 1140 eller mail: tikj@lejre.dk.