Lejre Kommunes borgere er kernesunde

Vi dyrker mere motion, er mindre stressede og har langt færre problemer med svær overvægt og ensomhed end de andre 16 kommuner i Region Sjælland. I det hele taget vurderer Lejre-borgerne deres helbred som betydeligt bedre end de fleste – både regionalt og nationalt. Der er kun én slange i paradiset: Alkoholen.

Skrevet den. 8. april 2014

De kommunale tal for den store nationale undersøgelse "Hvordan har du det?" er nu udkommet i form af Region Sjællands Sundhedsprofil 2013. Sundhedsprofilen viser, at Lejre Kommunes borgere generelt har en rigtig god sundhedstilstand. Selvom mange lider af en eller flere kroniske sygdomme, er niveauet generelt lavere end gennemsnittet for regionens kommuner, og flere Lejre-borgere angiver høj eller meget høj tilfredshed med livet. 

Stort socialt engagement

I forhold til den gennemsnitlige borger i regionen er markant færre Lejre-borgere ofte uønsket alene, og samtidigt er vi den kommune i regionen, hvor suverænt flest er engageret i frivilligt arbejde. Hele 35 % af befolkningen i kommunen arbejder frivilligt - og 20 % vil gerne i gang. 

Københavns økologiske forhave

Som den eneste kommune i Region Sjælland angiver borgerne i Lejre, at hele 99 % af os har god adgang til grønne områder. Og vi bruger også vores smukke natur i markant højere grad end vores nabokommuner.

Den største udfordring for sundheden er alkohol

24 % af Lejre-borgerne udviser en problematisk alkoholadfærd ifølge Sundhedsstyrelsens parametre. Også markant flere Lejre-borgere end i resten af regionen viser tegn på alkoholafhængighed.

- Det er alarmerende, at så mange mennesker i Lejre Kommune drikker for meget. Heldigvis viser undersøgelsen også, at rigtig mange af de borgere der har et problem med alkohol, faktisk selv ønsker at nedsætte deres forbrug. Det er noget, vi vil tage med i vores overvejelser, når vi i den kommende tid skal se nærmere på Sundhedsprofilens kortlægning, og hvilke initiativer der skal sættes i værk, siger udvalgsformand Leif V. Nielsen, Udvalget for Social, Sundhed & Ældre.

Fakta

  • Sundhedsprofilen er den anden i rækken. Den første blev lavet i 2010.
  • Sundhedsprofilen kortlægger borgernes sundhedstilstand og vaner på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse, der er udsendt samtidigt i alle regioner i Danmark.
  • Sundhedsstyrelsen, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Statens Institut for Folkesundhed, Danske Regioner, KL og de fem regioner står bag undersøgelsen.
  • Der findes både en national sundhedsprofil og en for hver af de fem regioner.
  • Ved hjælp af Sundhedsprofilen kan beslutningstagerne se, hvor der er potentiale for forbedringer, og hvilke befolkningsgrupper man skal have særligt øje for, når der tilrettelægges sundhedsindsatser.
  • I alt 16.580 borgere fra de 17 sjællandske kommuner valgte at svare.